Ciasto lepsze niż z cukierni. Mocno czekoladowe, z puszystym kremem, które zawsze poprawia humor

Ciasto lepsze niż z cukierni. Mocno czekoladowe, z puszystym kremem, które zawsze poprawia humor

Dodano: 
Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym
Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym Źródło: Shutterstock / Volha Zvonik
Gdy pogoda nie rozpieszcza, lubimy sięgnąć po coś słodkiego. Zamiast biec do cukierni, poświeć krótką chwilę na przygotowanie składników i upiecz obłędne ciasto czekoladowe z kremem budyniowym.

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym to idealne połączenie smaków, które zachwyci każdego miłośnika słodkości! Wilgotne, mega czekoladowe ciasto i klasyczny, aksamitny krem rozpieszczają podniebienie i zawsze poprawiają humor.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem budyniowym?

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym jest proste i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta dodaję jogurt naturalny (możesz zastąpić mlekiem, napojem roślinnym, np. kokosowym, maślanką, kefirem) i klarowane masło (opcjonalnie neutralny w smaku olej odporny na działanie wysokiej temperatury), sporo naturalnego kakao i czekoladę gorzką. Do połączenia składników ciasta nie potrzeba miksera – mieszam mokre i suche produkty łyżką, przekładam do tortownicy (używam formy o średnicy 24-26 cm) i wstawiam do piekarnika. Im krócej mieszane jest ciasto, tym wyjdzie bardziej puszyste i lżejsze. Gotowe ciasto czekoladowe wystarczy wystudzić i przełożyć kremem na bazie masła oraz budyniu waniliowego/śmietankowego lub czekoladowego. Składniki na ciasto czekoladowe powinny mieć temperaturę pokojową.

Wskazówka: smak kakao i czekolady możesz podbić, dodając 1 łyżkę skórki pomarańczowej, liofilizowane maliny, likier pomarańczowy/malinowy lub odrobinę mielonej papryki chili.

Ciasto wychodzi bardzo wilgotne, więc nie trzeba nasączać go ponczem przed przełożeniem kremem. Można jednak posmarować je kwaskowatą konfiturą, dżemem lub marmoladą (opcjonalnie domowym lub gotowym czekodżemem). Krem budyniowy również nie wymaga wiele pracy, ale trzeba pamiętać, że masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową. Budyń nie powinien być schładzany w lodówce, bo duża różnica temperatur sprawi, że krem się zwarzy. Jeżeli w kremie powstaną nieapetyczne grudki, to można w prosty sposób go uratować, ogrzewając naczynie z kremem w kąpieli wodnej, a następnie miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przepis: Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

Każdy kęs tego ciasta wprost uzależnia smakiem. Ten deser zawsze poprawia nam humor.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 godz. 30 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
448 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto czekoladowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki roztopionego masła klarowanego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem budyniowy:

  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła

Na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta czekoladowegoW misce wymieszaj przesianą razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia mąkę pszenną, cukier oraz startą na tarce czekoladę gorzką. Dodaj jajka, klarowane masło, jogurt i sok z cytryny. Mieszaj łyżką lub rózgą kuchenną jedynie do połączenia się składników.
  2. PieczeniePrzełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 45 minut (do suchego patyczka). Pozostaw ciasto na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij, wystudź i przekrój na pół. Wskazówka: jeżeli wierzch ciasta nie wyrósł równomiernie np. powstała górka, to zetnij nadmiar ciasta lub zamień kolejność blatów (górę wypieku użyj do zrobienia spodu).
  3. Gotowanie i studzenie budyniuPrzygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (możesz użyć zalecanej ilości mleka, jednak krem z 700 ml płynu wyjdzie bardziej stabilny). Przykryj gorący budyń folią spożywczą, dociskając ją do powierzchni kremu i wystudź.
  4. Przygotowanie kremu budyniowegoMasło ubij na jasną, puszystą masę. Łyżka po łyżce dodawaj budyń i miksuj, aż składniki się połączą.
  5. Wykonanie i dekorowaniePrzełóż ciasto czekoladowe kremem budyniowym. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj masło oraz mleko i mieszaj do połączenia się składników. Letnią polewą udekoruj wierzch ciasta.
  6. ChłodzenieWstaw gotowe ciasto na minimum 2 godziny do lodówki.

Wierzch ciasta dekoruję polewą z gorzkiej czekolady (możesz zastąpić czekoladą mleczną lub gorzką i mleczną w dowolnych proporcjach). Gotowego murzynka z kremem budyniowym przechowuję w lodówce, ponieważ najlepiej smakuje schłodzone.

Czytaj też:
Robię wieczorem, jem rano. Chia z owocami smakuje jak deser, ale syci na długo
Czytaj też:
Nie uwierzysz, jak łatwo zrobić ten obłędny sernik. Zawsze poprawia mi nastrój