Na ciasto czekoladowe kładę świeże wiśnie. To proste brownie zachwyca smakiem

Na ciasto czekoladowe kładę świeże wiśnie. To proste brownie zachwyca smakiem

Dodano: 
Brownie z wiśniami
Brownie z wiśniami Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Nie ma chyba prostszego ciasta czekoladowego niż klasyczne brownie. Ja lubię jednak podkręcić jego smak, szczególnie latem, kiedy na wyciągnięcie ręki są świeże owoce.

Wiśniowe brownie to jedna z moich ulubionych wersji tego ciasta. To przepis, który zawsze się udaje, dlatego swoich sił śmiało mogą tu próbować początkujący domowi cukiernicy. Sukces jest gwarantowany.

Co to jest brownie?

Brownie to popularne amerykańskie ciasto czekoladowe, które – można powiedzieć – łączy w sobie cechy ciasta i ciastek. Jest niskie, wilgotne w środku i intensywnie czekoladowe. Tradycyjnie piecze się je w prostokątnej formie, a po upieczeniu kroi na kwadraty lub prostokąty. Brownie powstaje z prostych składników: masła, gorzkiej czekolady, cukru, jajek i mąki. Można je wzbogacać dodatkami, takimi jak orzechy (np. włoskie, pekan), kawałki czekolady, masło orzechowe, karmel czy owoce. Mogą to być wiśnie, jak w przepisie niżej, ale nie tylko. Świetnie sprawdzą się także maliny, borówki czy jeżyny.

Jak zrobić wiśniowe brownie?

Mój przepis to sprawdzona receptura na klasyczne brownie. Dodaję do niego jedynie wydrylowane wiśnie i w tej formie zapiekam. Warto jednak zwrócić uwagę na sam czas pieczenia: od niego zależy, jaką konsystencję będzie miało gotowe ciasto. Ja lubię, kiedy brownie z wiśniami pozostaje w środku bardzo wilgotne. Jeśli wolisz ciasta bardziej zwarte i suche, potrzymaj placek w piekarniku nawet ok. 10 minut dłużej.

Przepis: Wiśniowe brownie

Klasyczne ciasto czekoladowe z owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
276 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g wydrylowanych wiśni

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaJajka zmiksuj z cukrem. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, dobrze wymieszaj. Lekko przestudź i dodaj do jajek, wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj łyżką ciasto.
  2. PieczenieWylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułóż wiśnie. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 165 stopni.

Gotowe ciasto można przed podaniem oprószyć lekko cukrem pudrem albo gorzkim kakao. Brownie można podać lekko ciepłe, wówczas świetnie pasuje do niego gałka lodów waniliowych lub śmietankowych. Trzeba jednak pamiętać, że niewystudzone brownie będzie miało lekko płynny środek.

Czytaj też:
Najlepszy dżem morelowy robię bez środków żelujących. Od lat wykorzystuję ten przepis
Czytaj też:
Te orzeźwiające ciasteczka zrobisz w pół godziny. Jeden dodatek sprawia, że smakują wyjątkowo