Lato to czas, gdy natura obdarza nas pysznymi owocami, a wśród nich królują nie tylko truskawki, ale także słodkie i soczyste czereśnie. Czereśniowa Panienka łączy smak letnich owoców, twarogu, czekolady oraz aromatycznej przyprawy do piernika, dzięki której puszyste, wilgotne ciasto nabiera charakteru.
Sekret smaku Czereśniowej Panienki
Czereśniowa Panienka to ciasto, które gości na naszym stole od wielu lat. Zawsze, gdy je piekę, wiem, że zniknie w mgnieniu oka, a prośbom o dokładkę nie będzie końca. Co sprawia, że deser jest tak wyjątkowy? To przede wszystkim idealne proporcje i harmonijne połączenie smaków. Chrupiący spód, puszysta, niezbyt słodka masa serowa oraz wilgotne ciasto kakaowe z przyprawami korzennymi idealnie komponują się ze skąpanymi w gęstej frużelinie czereśniami.
Jak zrobić ciasto Czereśniowa Panienka?
Przygotowanie Czereśniowej Panienki jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Na początku piekę kakaowe ciasto z dodatkiem przyprawy do piernika (możesz pominąć dodanie przypraw korzennych). Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Następnie przygotowuję spód bez pieczenia oraz dwie masy. Masę serowo-czekoladową robię z twarogu sernikowego w wiaderku. Czereśnie zalewam sokiem wiśniowym (możesz również użyć owoców i zalewy z domowego kompotu czereśniowego) i łączę z żelatyną oraz niewielką ilością cukru.
Gotowe ciasto Czereśniowa Panienka wymaga schłodzenia przed podaniem – wstawiam je na 4 godziny do lodówki, żeby masa serowa i warstwa owocowa stężały, a ciasto zmiękło. Z poniższych proporcji składników przygotujesz ciasto w formie o wymiarach 24 x 24 cm lub w tortownicy o średnicy 24-26 cm.
Przepis: Czereśniowa Panienka
To warstwowe ciasto to prawdziwa uczta dla zmysłów – zarówno wizualnie, jak i smakowo.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 4 godz. 45 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 479 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto czekoladowo-piernikowe:
- 100 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 1 duże jajko
- 50 ml oleju
- 4 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na spód:
- 120 g herbatników maślanych
- 150 g czekolady deserowej
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 30%
Na masę serowo-czekoladową:
- 500 g twarogu sernikowego w wiaderku
- 220 ml śmietanki kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 120 g czekolady deserowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
Na warstwę owocową:
- 450 g czereśni
- 200 ml soku wiśniowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie i pieczenie ciasta kakaowo-piernikowegoOsobno połącz suche i mokre składniki ciasta. Dodaj suche składniki do mokrych składników i mieszaj rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto wystudź.
- Przygotowanie i chłodzenie spoduHerbatniki połam na małe kawałki. Czekoladę, masło oraz śmietankę podgrzej w kąpieli wodnej i mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj herbatniki i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem formy, równomiernie rozprowadź i wstaw spód do lodówki.
- Przygotowanie masy serowo-czekoladowejŻelatynę zalej gorącą wodą, wymieszaj i pozostaw do przestygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Twaróg sernikowy zmiksuj z ekstraktem waniliowym. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do twarogu dodaj bitą śmietanę oraz połączoną z 2-3 łyżkami masy serowej żelatynę i mieszaj/miksuj, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj (masa nie musi mieć jednolitego koloru).
- Przygotowanie warstwy owocowejPozbawione pestek czereśnie zalej sokiem i doprowadź do wrzenia. Wyłącz grzanie, wymieszaj żelatynę z cukrem, rozmieszaj w niewielkiej ilości gorącego soku, a następnie dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj.
- WykonanieNa schłodzony spód wyłóż warstwę serową, kakaowo-piernikowe ciasto oraz warstwę owocową. Wstaw ciasto na 4 godziny do lodówki.
Wskazówka: ciasto kakaowo-piernikowe możesz zastąpić blatem z klasycznego piernika lub jasnym biszkoptem. Czas przygotowania deseru skrócisz, wykładając na masę serową namoczone w naparze z naturalnego kakao oraz przyprawy do piernika (opcjonalnie likieru piernikowego) podłużne biszkopty.
Czytaj też:
Bez ważenia składników i bez miksera. To najprostsze ciasto jogurtowe z owocamiCzytaj też:
Deser dla całej rodziny robię za 3 złote. Ta leciutka pianka smakuje niczym owocowa chmurka