Ten deser to pianka z galaretki. Ktoś, kto pierwszy wpadł na to, aby ubić galaretkę na gęstą, puszystą piankę, powinien dostać medal. Taki deser zrobisz za grosze, a każdy będzie się zajadać. Koszt jednej galaretki – bo tyle potrzeba, aby zrobić cztery porcje pianki to nie więcej niż 3 zł. Do tego potrzebujesz jeszcze tylko wrzątek i odrobinę cierpliwości przy ubijaniu.
Jak zrobić piankę z galaretki?
Ten deser to niemal jak magia: rozpuszczasz galaretkę we wrzątku i zaczynasz miksować. Podczas ubijania płyn zamienia się piankę, która schłodzona stężeje. To wręcz banalnie proste, ale trzeba pamiętać o kilku rzeczach.
Do miksowania galaretki koniecznie użyj wysokiego naczynia, inaczej pochlapiesz całą kuchnię. Miksowanie trwa dość długo: ja używam robota i poświęcam na to ok. 20 minut. Idealnie ubita galaretka nie będzie potem miała przezroczystej warstwy na dnie, ale ja przyznam, że nie przejmuję się tym i zwykle na dnie pucharków czy szklanek mam warstewkę nieubitej galaretki (widać to na zdjęciu).
Galaretkowa pianka ma pastelowy, jasny kolor, w zależności od koloru produktu. Dzięki temu można tworzyć warstwowe, kolorowe deserki. Wówczas po nałożeniu jednej warstwy, schowaj deser do lodówki i zacznij szykować piankę w innym kolorze. Kiedy będzie gotowa, dołóż ją do deseru. Jeśli zależy ci na intensywnym kolorze, do galaretki trzeba dodać barwnik spożywczy.
Inspiracja: pianka z galaretki jest świetnym i pomysłowym deserem sama w sobie, ale można ją wykorzystać na wiele sposobów. Można ją wylać np. na biszkopt, na wafla lub herbatniki. Może być puszystym zwieńczeniem innych ciast i deserów na zimno.
Przepis: Pianka z galaretki
Lekki deser z galaretki.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 17 w każdej porcji
Składniki
- 1 galaretka owocowa
- 400 ml wrzątku
Sposób przygotowania
- Robienie piankiGalaretkę rozpuść we wrzątku. Ubijaj mikserem przez ok. 20 minut, aż galaretka zamieni się w gęstą piankę.
- Szykowanie deseruPrzełóż piankę do foremki, szklanek lub pucharków. Wstaw do lodówki do stężenia.
Jak podawać piankę z galaretki?
Piankę z galaretki można zajadać po schłodzeniu i stężeniu bez żadnych dodatków. Ja lubię serwować ją ze świeżym owocami, np. malinami, jeżynami czy porzeczkami. Można ją też podać z ciasteczkiem, gotowymi piankami, żelkami, pokruszoną bezą czy bitą śmietaną.
Czytaj też:
Pełne jagód i cudownie mięciutkie. Najlepsze jagodzianki zawsze robię z tego przepisuCzytaj też:
Lodowe jagodzianki to hit tego lata. Za ten pomysł ktoś powinien dostać medal