Wystarczy kolorowa galaretka i jeden smaczny dodatek. Ten staroświecki deser zawsze robi furorę

Wystarczy kolorowa galaretka i jeden smaczny dodatek. Ten staroświecki deser zawsze robi furorę

Dodano: 
Szykowanie deseru z galaretki
Szykowanie deseru z galaretki Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Taki deser wiele osób może pamiętać z czasów PRL-u. Był obowiązkowym przysmakiem w kawiarniach, chętnie sięgali po niego i mali, i duzi.

To deser z galaretki i bitej śmietany, czyli kolorowa galaretka w kostkach wymieszana ze słodką, ubitą śmietanką. Jest tanio, a pysznie i efektownie. To deser doskonały na lato.

Jak zrobić galaretkę z bitą śmietaną?

Przepis jest wręcz banalny, bo wystarczy zrobić kolorowe galaretki z torebek, pokroić je w kostkę, a potem wymieszać z ubitą śmietaną. Galaretkę z bitą śmietaną wystarczy przełożyć do pucharków i gotowe!

Sam deser to niewiele pracy, jednak trzeba sobie zarezerwować czas na to, aż galaretki zastygną. Aby galaretka szybciej stężała, można zastosować kilka sprawdzonych trików. Przede wszystkim, zamiast przygotowywać ją według instrukcji na opakowaniu, użyj nieco mniej wody – galaretka będzie wtedy bardziej skoncentrowana i szybciej zastygnie. Zamiast studzić ją w temperaturze pokojowej, od razu po przelaniu do naczyń wstaw ją do lodówki – najlepiej na najniższą półkę, gdzie jest najchłodniej. Możesz też schłodzić naczynia, do których wlewasz galaretkę, np. pucharki – zimne szkło przyspieszy proces tężenia. Jeśli zależy Ci na czasie, ustaw galaretkę w metalowej misce wstawionej w miskę z zimną wodą i kostkami lodu – to sposób, który działa błyskawicznie. Dzięki tym prostym zabiegom galaretka będzie gotowa nawet w 1–2 godziny.

Przepis: Deser z galaretki

Pomysł na galaretkę w pucharkach.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
183 w każdej porcji

Składniki

  • 3 różnokolorowe galaretki
  • 1 mała śmietana 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie galaretekGalaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu, wylej do płaskich naczyń i odstaw do zastygnięcia. Pokrój każdą galaretkę w kostkę.
  2. Szykowanie deseruUbij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Do każdej galaretki w kostkach przełóż część śmietanki i wymieszaj. Nakładaj kolorowe galaretki z bitą śmietaną do pucharków.

Inne pomysły na proste desery z galaretki

Galaretka z bitą śmietaną z powyższego przepisu to tylko jedna ze smacznych opcji na deser z galaretką w roli głównej. Podpowiadamy inne, smaczne wariacje, które można stworzyć na bazie tego produktu:

  • galaretka z bitą śmietaną i owocami sezonowymi,
  • warstwowa galaretka w różnych kolorach,
  • galaretka z jogurtem naturalnym i musem owocowym,
  • galaretka z serkiem waniliowym i malinami,
  • galaretka z dodatkiem pokruszonych ciasteczek i kremem mascarpone,
  • galaretka z kawałkami galaretki innego koloru w środku („mozaika”),
  • galaretka z budyniem waniliowym i bananem,
  • galaretka z piankami marshmallow i świeżymi owocami,
  • galaretka z musem z mango i listkiem mięty,
  • galaretka z warstwą śmietankowego serka i borówkami.

Wszystkie te desery najlepiej prezentują się w przezroczystych pucharkach lub szklankach.

Czytaj też:
Puszyste bułeczki z kruszonką każdemu poprawiają humor. Przepis jest prosty
Czytaj też:
Biorę ser z wiaderka i kubek jagód. Genialny sernik bez spodu zachwyca smakiem i kolorem