Sernik z sera z wiaderka z tego przepisu to proste ciasto, które zawsze wychodzi. Sernik jest wilgotny, kremowy i puszysty. Ja lubię do tej receptury dorzucić leśne jagody: ten jeden dodatek robi efekt WOW. Gotowy sernik ma obłędny kolor i doskonale smakuje.
Jak zrobić sernik jagodowy?
To klasyczny sernik bez spodu: robisz tylko masę serową i wylewasz ją do foremki. Aby zrobić masę, wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Ja zaczynam od ubicia całych jaj na puszysty kogel-mogel, bo dzięki temu ciasto jest delikatniejsze (i tak podaję w przepisie), ale można też od razu zmiksować wszystkie składniki.
Przy pieczeniu serników na dolną półkę piekarnika wkładam dodatkowo blaszkę wypełnioną gorącą wodą. Ten prosty trik sprawia, że powierzchnia sernika nie pęka. Kiedy ciasto się upiecze, nie wyciągaj go od razu z piekarnika, uchyl lekko drzwiczki i wyjmij ciasto, kiedy już lekko ostygnie. To z kolei sprawi, że sernik nie opadnie.
Rada: jeśli wolisz serniki na spodzie, to również możesz wykorzystać ten przepis i wylać masę serową na dowolny spód, np. taki zrobiony pokruszonych ciastek i masła.
Przepis: Sernik jagodowy
Pyszne ciasto z sera z wiaderka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 304 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 50 g roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 g leśnych jagód
Sposób przygotowania
- Robienie masy serowejCałe jajka zmiksuj z cukrem na puszysty kogel mogel, dodaj ekstrakt waniliowy, ser, budyń, roztopione masło i miksuj do połączenia składników.
- Pieczenie sernikaPrzelej masę serową do wyłożonej papierem formy. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać sernik jagodowy?
Sernik jagodowy najlepiej smakuje, kiedy dobrze ostygnie i jest schłodzony w lodówce: ma wówczas niezwykle przyjemną konsystencję. Taki sernik nie potrzebuje wielkich dekoracji: możesz go oprószyć delikatnie cukrem pudrem i podać ze świeżymi owocami. Idealnie sprawdzą się tu wszystkie ciemne, sezonowe owoce, nie tylko jagody, ale też jeżyny, borówki amerykańskie czy czarne porzeczki. Sernik świetnie smakuje także ze słodkimi sosami, np. waniliowym lub czekoladowym.
Czytaj też:
Obłędna tarta z borówkami, którą robię tylko latem. Gotowa w 25 minut i zawsze znika ze stołuCzytaj też:
Są puszyste i łatwe do zrobienia. Słodkie placuszki z malinami można zajadać przez cały dzień