Te drożdżowe bułeczki to wypiek jak z babcinej kuchni: są pachnące, rumiane, mięciutkie. Już samo ich przygotowanie poprawia humor, a podczas pieczenia cały dom wypełnia się miłym zapachem drożdżowego ciasta.
Jak zrobić drożdżowe bułeczki z kruszonką?
To nie jest ciasto, które zrobisz ekspresowo, bo ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu. Dlatego odrobina cierpliwości jest tu niezbędna – zarówno do wyrobienia ciasta (tu sprawę ułatwi robot z hakiem do wyrabiania), jak i oczekiwania na to, aż ciasto wyrośnie.
Sama kruszonka to klasyczne połączenie maki, cukru i masła. Wystarczy wymieszać wszystko (najlepiej rozcierając w palcach), a potem koniecznie schłodzić: dzięki temu kruszonka wyjdzie idealna. Aby kruszonka dobrze trzymała się bułeczek, a te miały skórkę rumianą i złocistą, warto je posmarować jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.
Rada: do zrobienia kruszonki możesz też wykorzystać inną mąkę, świetnym pomysłem jest wykorzystanie mąki migdałowej lub zmieszanie jej pól na pół z mąką pszenną.
Przepis: Bułeczki z kruszonką
Proste, drożdżowe bułki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 289 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 40 g masła
- 40 g cukru
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaDrożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść masło i uszykuj resztę składników. Do mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10-15 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Robienie kruszonkiWymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę. Wstaw do lodówki lub zamrażarki.
- Pieczenie bułeczekCiasto odpowietrz (uderz energicznie pięścią), podziel na 8-10 części i uformuj bułeczki. Każdą posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i obficie posyp kruszonką. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać bułeczki z kruszonką?
Drożdżowe bułeczki doskonale smakują jeszcze lekko ciepłe. Można je wówczas rozciąć i posmarować odrobiną masła. Do tego dobra kawa lub szklanka mleka i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Bułki oczywiście można smarować dowolnymi, ulubionymi dodatkami: miodem, konfiturami, kremami orzechowymi czy czekoladowymi, twarożkiem czy serkiem homogenizowanym.
W wersji deserowej do ciepłej jeszcze bułeczki można włożyć gałkę lodów waniliowych lub śmietanowych: bardzo taką wersję polecam.
Jeśli bułeczki zostaną na kolejny dzień, można je przeciąć na pół i usmażyć na złoto na maśle, robiąc z nich słodkie grzanki. Zrumienione bułeczki można polać miodem lub serwować ze słodkim twarożkiem.
Czytaj też:
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Obłędnie puszyste i mięciutkieCzytaj też:
Nie potrzeba żadnego miksera, żeby je zrobić. Puszyste ciasto maślankowe z wiśniami