Puszyste bułeczki z kruszonką każdemu poprawiają humor. Przepis jest prosty

Puszyste bułeczki z kruszonką każdemu poprawiają humor. Przepis jest prosty

Dodano: 
Bułeczki z kruszonką
Bułeczki z kruszonką Źródło: Shutterstock / zi3000
Drożdżowe bułeczki z kruszonką to delikatnie słodkie pieczywo, które pachnie dzieciństwem. Można je jeść solo albo z dodatkami.

Te drożdżowe bułeczki to wypiek jak z babcinej kuchni: są pachnące, rumiane, mięciutkie. Już samo ich przygotowanie poprawia humor, a podczas pieczenia cały dom wypełnia się miłym zapachem drożdżowego ciasta.

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z kruszonką?

To nie jest ciasto, które zrobisz ekspresowo, bo ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu. Dlatego odrobina cierpliwości jest tu niezbędna – zarówno do wyrobienia ciasta (tu sprawę ułatwi robot z hakiem do wyrabiania), jak i oczekiwania na to, aż ciasto wyrośnie.

Sama kruszonka to klasyczne połączenie maki, cukru i masła. Wystarczy wymieszać wszystko (najlepiej rozcierając w palcach), a potem koniecznie schłodzić: dzięki temu kruszonka wyjdzie idealna. Aby kruszonka dobrze trzymała się bułeczek, a te miały skórkę rumianą i złocistą, warto je posmarować jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.

Rada: do zrobienia kruszonki możesz też wykorzystać inną mąkę, świetnym pomysłem jest wykorzystanie mąki migdałowej lub zmieszanie jej pól na pół z mąką pszenną.

Przepis: Bułeczki z kruszonką

Proste, drożdżowe bułki.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
289 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • pół kostki roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

na kruszonkę:

  • 80 g mąki
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaDrożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść masło i uszykuj resztę składników. Do mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10-15 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
  2. Robienie kruszonkiWymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę. Wstaw do lodówki lub zamrażarki.
  3. Pieczenie bułeczekCiasto odpowietrz (uderz energicznie pięścią), podziel na 8-10 części i uformuj bułeczki. Każdą posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i obficie posyp kruszonką. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać bułeczki z kruszonką?

Drożdżowe bułeczki doskonale smakują jeszcze lekko ciepłe. Można je wówczas rozciąć i posmarować odrobiną masła. Do tego dobra kawa lub szklanka mleka i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Bułki oczywiście można smarować dowolnymi, ulubionymi dodatkami: miodem, konfiturami, kremami orzechowymi czy czekoladowymi, twarożkiem czy serkiem homogenizowanym.

W wersji deserowej do ciepłej jeszcze bułeczki można włożyć gałkę lodów waniliowych lub śmietanowych: bardzo taką wersję polecam.

Jeśli bułeczki zostaną na kolejny dzień, można je przeciąć na pół i usmażyć na złoto na maśle, robiąc z nich słodkie grzanki. Zrumienione bułeczki można polać miodem lub serwować ze słodkim twarożkiem.

Czytaj też:
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Obłędnie puszyste i mięciutkie
Czytaj też:
Nie potrzeba żadnego miksera, żeby je zrobić. Puszyste ciasto maślankowe z wiśniami