Dodaję do kruchego ciasta jeden aromatyczny składnik. Przepis jest prosty, a efekt jak z cukierni

Dodaję do kruchego ciasta jeden aromatyczny składnik. Przepis jest prosty, a efekt jak z cukierni

Dodano: 
Ciasteczka lawendowe
Ciasteczka lawendowe Źródło: Shutterstock / Lyona
Te ciasteczka zachwycają zapachem i smakiem. Są idealnie kruchutkie, ale cały sekret tkwi w jednym dodatku.

To kruche ciasteczka z lawendą. Dodatek aromatycznych, intensywnie pachnących kwiatów sprawia, że to deser, choć prosty, to wyjątkowy. Takie ciastka są idealnym towarzystwem do kawy czy herbaty.

Jak zrobić kruche ciasteczka z lawendą?

Bazą jest proste ciasto kruche. Przy takim cieście ważna jest zasada: kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego masło powinno być zimne, wyrabianie możliwie jak najkrótsze i potem koniecznie trzeba schłodzić ciasto w lodówce. Ja tu często stosuję prosty patent, który podpatrzyłam u cukierniczki (nie lubię męczyć się z wałkowaniem zimnego ciasta): po wyrobieniu rozwałkowuję ciasto na płaskie placki pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i tak wkładam do schłodzenia. Potem wystarczy powycinać kształty i piec.

W przepisie podaję do wyboru masło lub margarynę do pieczenia. Ciasteczka z masłem będą miały bardziej intensywny, wyraźnie maślany posmak i szybciej się zrumienią. Ciastka z margaryną będą delikatniejsze w smaku.

Ile lawendy dodać do ciasteczek? To dość umowna kwestia, bo wszystko zależy od indywidualnego gustu. Przy lawendzie jednak należy uważać, aby nie przesadzić: kwiaty są intensywne w swoim aromacie i zbyt duża ilość może sprawić, że deser nie będzie smaczny.

Przepis: Ciasteczka lawendowe

Pomysł na kruche ciasteczka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
731 w każdej porcji

Składniki

  • 750 g mąki pszennej
  • 500 g zimnego masła lub margaryny do pieczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki suszonych kwiatów lawendy

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaPosiekaj zimny tłuszcz z mąką, dodaj żółtka i cukier, zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodaj kwiatki lawendy, zagnieć. Zawiń ciasto i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Pieczenie ciasteczekPodziel ciasto na mniejsze kawałki, rozwałkuj i wycinaj dowolne kształty. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 170 stopni.

Gotowe ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo kruche: należy je przed podaniem dobrze ostudzić.

Do jakich deserów można dodać lawendę?

Lawenda, ze swoim charakterystycznym, lekko ziołowym aromatem, doskonale komponuje się z wieloma deserami, nadając im niepowtarzalny smak i subtelną nutę elegancji. Ciastka z naszego przepisu to tylko jedna z opcji. Lawenda może np. wzbogacić klasyczny krem brûlée: wystarczy dodać do śmietanki odrobinę suszonych kwiatów, które pod wpływem ciepła uwalnia swój zapach. Świetnie sprawdzi się również w panna cotcie, zwłaszcza w połączeniu z wanilią lub miodem.

W lodach lawenda tworzy pyszny duet ze śmietankową bazą, ale można ją też dodać do lodów z malinami, borówkami czy lodów cytrynowych. Lawenda sprawdzi się też w cieście drożdżowym i babkach cytrynowych. Można ją dodać do ciasta, abo połączyć suszone kwiatki z lukrem. Coraz popularniejszym pomysłem są musy i serniki z dodatkiem lawendy, która dobrze współgra z białą czekoladą lub ricottą. Do deserów można wykorzystać nie tylko kwiaty lawendy, ale też syrop z lawendy.

Czytaj też:
Nie ma nic lepszego niż domowy syrop z lawendy. Przepis jest bardzo prosty
Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka