Aby poprawić humor sobie i bliskim, nie potrzebujesz wymyślnych składników ani dużo czasu – wystarczy kwadrans, krótka lista produktów i kilka chwil chłodzenia w lodówce. To idealny sposób na słodką przyjemność w środku tygodnia lub do popołudniowej kawy z gośćmi.
Jak zrobić deser z mascarpone, malin i czekolady?
Wystarczy pokruszyć herbatniki (maślane, pełnoziarniste lub kakaowe dla wersji bardziej czekoladowej) i połączyć je z masłem, żeby stworzyć prosty spód. Potem ubijam mascarpone z odrobiną cukru i mieszam z musem malinowym – krem wychodzi lekki i świeży. Na koniec czekoladowa polewa, która po zastygnięciu staje się przyjemnie chrupiąca, i kilka malin na wierzchu deseru. Całość wygląda i smakuje jak z dobrej cukierni.
Porada: zamiast pucharków możesz użyć słoiczków lub małych szklanek – będą wygodne także na piknik lub do zabrania „na wynos”.
Przepis: Deser z mascarpone, malin i czekolady
Ten deser na zimno podany w pucharkach smakuje latem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 429 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 150 g herbatników (najlepiej maślanych)
- 60 g masła
Na krem mascarpone z malinami:
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g malin (świeżych lub mrożonych)
Na warstwę z czekolady:
- 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
- 100 ml śmietanki 30%
- 20 malin do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduHerbatniki pokrusz drobno (np. w blenderze), wymieszaj z roztopionym masłem. Rozdziel masę równo do 4 pucharków i delikatnie ugnieć. Wstaw pucharki do lodówki.
- Ubicie i ułożenie kremu z malinamiW misce połącz mascarpone z cukrem pudrem. Maliny zmiksuj na gładko, a następnie połowę wmieszaj delikatnie w mascarpone (dla lekkiego efektu marmurkowego). Wyłóż krem na spód z herbatników.
- Przygotowanie czekoladyŚmietankę podgrzej (ale nie gotuj!), zdejmij z palnika i dodaj połamane kawałki czekolady. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Gdy lekko przestygnie, wylej na warstwę z mascarpone i malin.
- ChłodzenieWstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Deser podawaj udekorowany świeżymi malinami.
Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, dlatego warto przygotować go z wyprzedzeniem – nawet dzień wcześniej. Przechowuj pucharki w lodówce, szczelnie przykryte folią spożywczą, by nie chłonęły zapachów. Jeśli do dekoracji używasz świeżych owoców, dodaj je tuż przed podaniem, żeby zachowały świeżość i apetyczny wygląd. Deser pięknie prezentuje się z listkami mięty.
Inne wersje szybkiego deseru w pucharkach
Jeśli nie masz mascarpone, spokojnie możesz użyć serka śmietankowego, serka naturalnego typu philadelphia, a nawet gęstego jogurtu greckiego. W wersji bardziej puszystej dobrze sprawdzi się też ubita śmietanka wymieszana z jogurtem lub ricottą. Ten deser daje naprawdę dużo możliwości. Zamiast malin możesz też dodać borówki, jagody leśne, truskawki, brzoskwinie. Wierz deseru możesz posypać startą białą czekoladą. Za każdym razem otrzymać coś pysznego.
Czytaj też:
Latem nie piekę sernika. Ten kremowy z borówkami robię bez spodu i wracam do niego co weekendCzytaj też:
Jest mocno czekoladowy i cudownie kremowy. Sernik na zimno, któremu nie można się oprzeć