Babka twarogowa to jedno z naszych ulubionych ciast. Przepis jest szybki i prosty – ciasto można zrobić ręcznie lub z pomocą malaksera, zawsze się udaje i doskonale sprawdza się jako słodka, zdrowa przekąska na co dzień i od święta.
Jaki twaróg jest najlepszy do babki?
Na babkę twarogową najlepszy jest delikatny w smaku, mielony twaróg sernikowy z wiaderka. Wybieram ser półtłusty bez zbędnych dodatków. Możesz również użyć zmielony twaróg w kostce. Tradycyjny twaróg możesz zastąpić bardzo delikatnym i kremowym serkiem ricotta. Wskazówka: jeżeli mieląc ser biały, zauważysz, że oddziela się serwatka (ser jest bardzo wilgotny), to koniecznie przed dodaniem do ciasta odciśnij go na drobnym sitku lub w gazie.
Jak zrobić pożywną babkę twarogową?
Babka twarogowa to ciasto, które nie wymaga wiele pracy. Możesz upiec je z dodatkiem jedynie mąki pszennej lub tak jak ja dodać do ciasta nieco zmielonych na pył płatków owsianych, które wzbogacają deser o porcję błonnika i cennych minerałów. Doskonałym dodatkiem do babki twarogowej jest także kakao (2-3 łyżki).
Jeżeli chcesz zrobić ciasto w malakserze, to po dodaniu jajek i twarogu miksuj w trybie pulsacyjnym, jedynie po kilka sekund – ciasto będzie gęste i urządzenie może się przegrzać przy długim mieszaniu.
Gotowe ciasto przekładam do dwóch średniej wielkości keksówek i piekę do suchego patyczka. Możesz upiec je również w formie z kominem lub tortownicy.
Przepis: Babka twarogowa
Pyszne, wilgotne ciasto.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 398 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki zmielonych na pył płatków owsianych
- 2 łyżki waniliowego proszku budyniowego bez cukru
- 300 g twarogu sernikowego w wiaderku
- 200 g zimnego masła
- 4 średnie jajka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka i sok z połówki cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDo dużej miski przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Dodaj cukier oraz zmielone płatki owsiane i wymieszaj. Do suchych składników dodaj pokrojone w kostkę masło i wyrabiaj, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaj jajka, twaróg sernikowy, ekstrakt waniliowy, sok oraz skórkę z cytryny i wyrób jednolite ciasto.
- Przygotowanie do pieczeniaPrzełóż ciasto do wyłożonych papierem do pieczenia lub posmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą keksówek (ciasto powinno sięgać 2/3 wysokości foremek). Jeżeli chcesz upiec babkę twarogową w okrągłej tortownicy, to wybierz formę o średnicy 24-26 cm, forma z kominem powinna być jeszcze większa – najlepiej, żeby miała średnicę 28 cm.
- PieczeniePiecz babkę twarogową w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Zostaw gotowe ciasto na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i wystudź na kratce.
Aromatyczną babkę twarogową podaję oprószoną cukrem pudrem. Idealnie sprawdza się jako pożywny deser oraz zdrowa przekąska na drugie śniadanie i podwieczorek.
Porada: ciasto twarogowe świetnie sprawdzi się nie tylko jako samodzielny deser, ale także baza ciast z dodatkiem kremów np. z mascarpone i śmietanki kremówki oraz owoców np. truskawek. Wystarczy gotowe ciasto pokroić na blaty, przełożyć kremem i wstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby blaty wchłonęły wilgoć z masy.
Czytaj też:
Nie zdążysz się obejrzeć, a to ciasto z borówkami już znika ze stołu. Tylko 5 minut pracyCzytaj też:
To ciasto zawsze wychodzi. Przygotujesz je w 20 minut, potem piekarnik robi resztę