Desery z ciasta francuskiego sprawdzają się u mnie, gdy goście są już w drodze albo mamy ochotę na domowy deser bez wysiłku. Składniki są łatwo dostępne, a efekt zachwyca smakiem i wyglądem. Upieczone ciasto wystarczy oprószyć cukrem pudrem. Podana z dodatkiem świeżych owoców i gałką lodów to idealny deser na lato.
Jak zrobić ciasto francuskie z borówkami?
Przygotowanie deseru jest dziecinnie proste. Na kawałkach gotowego ciasta francuskiego układam borówki wymieszane z dodatkami, zawijam brzegi i zapiekam w piekarniku. Po lekkim przestudzeniu posypuję cukrem pudrem i gotowe. Oczywiście owoce w moim przepisie możesz zmieniać wedle uznania lub dostępności. Wskazówka: jeśli używasz bardzo soczystych owoców takich jak: borówki, maliny, śliwki), zawsze dodaj odrobinę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej do owocowego nadzienia – 1 łyżeczka na 1 szklankę owoców zazwyczaj wystarczy.
Przepis: Ciasto francuskie z borówkami
To szybki, prosty i efektowny sposób na przygotowanie czegoś słodkiego i pysznego.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego (ok. 275 g)
- 1 szklanka borówek amerykańskich (ok. 150 g)
- 2 łyżki cukru (ok. 25 g)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (do posmarowania)
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaRozgrzej piekarnik do 200°C (góra–dół), a arkusz ciasta francuskiego potnij na prostokąty o wymiarach ok. 10 x 12 cm.
- Uszykowanie borówekW misce wymieszaj 1 szklankę borówek z 1–2 łyżkami cukru i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
- WykonanieNa środek każdego prostokąta nałóż 1–2 łyżki owoców, zawiń brzegi do środka lub złóż ciasto na pół i dobrze dociśnij. Ułóż gotowe ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem.
- PieczeniePiecz 15–20 minut do zarumienienia.
Moje szybkie ciasto francuskie z borówkami najlepiej smakuje na ciepło, podane z gałką lodów waniliowych bądź śmietankowych lub kleksem bitej śmietany. Możesz też udekorować je świeżymi borówkami, listkami mięty lub polać odrobiną syropu klonowego czy miodu.
Po co dodaje się skrobię (mąkę ziemniaczaną) do owoców?
Skrobia ziemniaczana pełni rolę zagęstnika. Gdy borówki (lub inne soczyste owoce) się pieką, puszczają sok – szczególnie jeśli są świeże i dojrzałe. Jeśli nie dodasz niczego zagęszczającego, sok ten może wypłynąć z ciasta i sprawić, że spód będzie mokry lub ciasto się rozklei. Dodatek skrobi ziemniaczanej sprawia, że podczas pieczenia sok łączy się z nią i tworzy lekką galaretkę wewnątrz ciasta, zamiast wyciekać na blaszkę. Dzięki temu wnętrze przekąski jest przyjemnie gęste i „trzyma się kupy”, a ciasto od spodu zostaje bardziej chrupiące.
Czytaj też:
To ciasto zawsze wychodzi. Przygotujesz je w 20 minut, potem piekarnik robi resztęCzytaj też:
Te delikatne kluski na słodko robię co lato. Smak dzieciństwa, który zachwyca wszystkich