Rozchodzący się po całym domu zapach pieczonych jabłek, wanilii i przypraw korzennych to znak, że niebawem będzie można cieszyć się smakiem pysznej przekąski. Biszkopt z jabłkami to idealny wybór na każdą okazję. Umiarkowanie słodkie ciasto oraz soczyste jabłka sprawiają, że znika z talerzyków do ostatniego okruszka.
Jakie walory ma biszkopt z jabłkami?
Sekretem szybkiego ciasta biszkoptowego z dodatkiem jabłek i aromatycznych przypraw korzennych jest wyjątkowa lekkość i puszystość. Biszkopt z jabłkami wspaniale smakuje zarówno na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika, jak i po całkowitym wystudzeniu. Podawany z kawą lub herbatą stanowi idealną przekąskę oraz deser, którym szybko zaspokoisz ochotę na coś słodkiego. Możesz go również podać na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Przygotowanie biszkoptu z jabłkami zajmuje zaledwie krótką chwilę. Postępując zgodnie z poniższym przepisem, nie musisz obawiać się, że ciasto nie wyrośnie lub zrobi się zakalec.
Jak zrobić biszkopt z jabłkami?
Ciasto biszkoptowe przygotowuję ze składników o temperaturze pokojowej. Jajka miksuję z cukrem, a następnie dodaję nieco masła lub oleju (tłuszcz wpływa na wilgotność ciasta, zapobiegając nadmiernemu wysychaniu oraz sprawia, że biszkopt dłużej pozostaje świeży). Na koniec dodaję wcześniej przesiane przez sitko suche składniki (przesianie mąki z proszkiem do pieczenia sprawia, że biszkopt jest bardziej puszysty i zachwyca lekkością).
Na konsystencję i smak ciasta wpływa wybór jabłek (możesz też użyć innych owoców np. gruszek, truskawek, borówek). Jabłka nie powinny mieć bardzo delikatnego, mączystego miąższu. Idealnie sprawdzą się twarde, soczyste i umiarkowanie słodkie jabłka np. odmiany Szara i Złota Reneta oraz Gold Delicious. Bardzo soczyste owoce osuszam przed wyłożeniem na ciasto papierowym ręcznikiem.
Przepis: Biszkopt z jabłkami
To łatwe i szybkie ciasto idealne na każdą porę roku.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 189 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 6 dużych jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 2-3 średnie jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jabłekJabłka obierz i pokrój w niewielką kostkę lub półplasterki, a następnie oprósz cynamonem oraz mielonymi goździkami i wymieszaj.
- Przygotowanie ciasta biszkoptowegoMąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia (możesz też dodać przyprawy korzenne do smaku). W dużej misce ubij jajka z cukrem. Miksuj, aż cukier całkiem się rozpuści i powstanie bardzo puszysta, gęsta, jasna masa. Dodaj masło oraz ekstrakt waniliowy i miksuj, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj suche składniki i delikatnie wmieszaj je silikonową szpatułką lub rózgą kuchenną.
- WykonanieCiasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24-26 cm. Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz biszkopt z jabłkami przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostaw na 10-15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby nie opadło.
Biszkopt z jabłkami podaję na ciepło z dodatkiem gałki lodów waniliowych i bitej śmietany oraz na zimno, oprószony cukrem pudrem z dodatkiem cukru z wanilią i odrobiny cynamonu.
Czytaj też:
To ciasto smakuje jak marzenie! Lekki biszkopt z kremem, który przygotujesz ekspresowoCzytaj też:
Biszkopt z kremem i owocami zrobisz w niecałą godzinę. To najlepsze ciasto na niedzielę