Podczas przygotowywania tortu śmietankowego łatwo popełnić błędy, które sprawiają, że masa wychodzi zbita i ciężka, a także znajdują się w niej niesmaczne grudki żelatyny. Mam swoje sposoby na tort śmietankowy, dzięki którym zachwyca smakiem i idealną konsystencją lekkiej pianki.
Jak zrobić śmietankowy tort lekki jak powietrze?
Robiąc ten deser bez pieczenia, używam śmietanki o wyższej zawartości tłuszczu. Najlepiej sprawdza się śmietanka kremówka 36% „gęsta”, która nie wymaga bardzo długiego chłodzenia ani dodawania dużej ilości cukru. Do masy na tort dodaję serek mascarpone, który stabilizuje tort i nadaje mu kremowego smaku.
Śmietankowy tort robię bez spodu. Możesz jednak przygotować go ze spodem – np. na domowym biszkopcie, pokruszonych herbatnikach wymieszanych z masłem lub spodzie z okrągłych albo podłużnych biszkoptów. Do dekoracji doskonale sprawdza się roztopiona czekolada, którą po wystudzeniu wykładam na stabilną masę śmietanową, rozprowadzam gorącą łyżką i chłodzę deser, żeby powstała chrupiąca, czekoladowa skorupka. Proporcje z mojego przepisu wystarczają na tortownicę o średnicy 22 cm.
Ważne: mieszając rozpuszczoną żelatynę z porcją masy śmietanowej, zwróć uwagę, czy ma ona idealnie gładką konsystencję. Jeżeli żelatyna zaczęła tężeć, to przed dodaniem śmietany lekko podgrzej ją w kąpieli wodnej. Połączoną ze śmietaną żelatynę dodawaj do masy stopniowo, miksując po każdej porcji, aż składniki się połączą.
Przepis: Tort śmietankowy à la ptasie mleczko
Delikatny, puszysty jak pianka deser bez pieczenia inspirowany smakiem ptasiego mleczka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 257 w każdej porcji
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 150 g serka mascarpone (dla większej stabilności)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5 kropli ekstraktu waniliowego lub aromatu śmietankowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie żelatyny2 łyżeczki żelatyny zalej niewielką ilością wrzątku (ok. 50 ml), mieszaj aż się całkowicie rozpuści. Odstaw do przestudzenia – żelatyna nie może zacząć tężeć.
- Roztopienie czekoladyW kąpieli wodnej roztop tabliczkę czekolady i dodaj łyżeczkę masła. Odstaw do ostygnięcia.
- Ubijanie śmietanyUbij mocno schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta i gęsta. Dodaj aromat waniliowy lub śmietankowy. Dodaj mascarpone – lekko wymieszaj.
- Połączenie masy z żelatynąDo przestudzonej żelatyny dodaj 2–3 łyżki ubitej śmietany i wymieszaj. Stopniowo wlewaj tę mieszankę do reszty bitej śmietany, miksując delikatnie, aż masa będzie jednolita.
- WykonanieWyłóż masę do tortownicy pokrytej folią spożywczą. Polej wystudzoną, roztopioną czekoladą – rozprowadź łyżką lub nożem, by utworzyć chrupiącą skorupkę.
- SchładzanieWstaw tort do lodówki na minimum 4–5 godzin, a najlepiej na całą noc, aż masa się dobrze scali.
Porada: jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność deseru, użyj śmietanki 30%. Pamiętaj jednak, że jeżeli nie jest bardzo mocno schłodzona, to trudno ją ubić na gęstą, sztywną pianę. Żeby uniknąć problemów, najlepiej schładzaj ją przez 24 godziny, a następnie ubijaj w zimnym naczyniu, schłodzonymi trzepaczkami miksera.
Inny sposób na masę na tort śmietankowy à la ptasie mleczko
Lekki śmietankowy à la ptasie mleczko możesz również przygotować z piany z białek, soku z cytryny, cukru, aromatu śmietankowego i żelatyny. Taka schłodzona beza wychodzi bardzo puszysta i stabilna, zachwycając delikatnym smakiem. Wskazówka: jajka na śmietankową piankę powinny być bardzo świeże i sparzone przed oddzieleniem żółtek od białek.
Tort śmietanowy z bitej śmietany można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni (o ile wcześniej nie stał długo w cieple). Natomiast deser z piany z białek najlepiej spożyć w ciągu 1 dnia.
Czytaj też:
To pyszne ciasto z kremem zrobisz w niecałą godzinę. Torcik w stylu naked cake zachwyca lekkościąCzytaj też:
Lekkie ciasto na lato? Ten biszkopt z ptasim mleczkiem zrobisz bez pieczenia i bez wysiłku