Zdradzam mój sposób na śmietankowy tort à la ptasie mleczko. Bez pieczenia, bez grudek

Zdradzam mój sposób na śmietankowy tort à la ptasie mleczko. Bez pieczenia, bez grudek

Dodano: 
Śmietankowy tort z polewą czekoladową
Śmietankowy tort z polewą czekoladową Źródło: Shutterstock / Tanya Sid
Tort śmietankowy à la ptasie mleczko to przepyszny, ale kapryśny deser. Co zrobić, żeby masa wyszła lekka, puszysta i rozpływała się w ustach? Sprawdź!

Podczas przygotowywania tortu śmietankowego łatwo popełnić błędy, które sprawiają, że masa wychodzi zbita i ciężka, a także znajdują się w niej niesmaczne grudki żelatyny. Mam swoje sposoby na tort śmietankowy, dzięki którym zachwyca smakiem i idealną konsystencją lekkiej pianki.

Jak zrobić śmietankowy tort lekki jak powietrze?

Robiąc ten deser bez pieczenia, używam śmietanki o wyższej zawartości tłuszczu. Najlepiej sprawdza się śmietanka kremówka 36% „gęsta”, która nie wymaga bardzo długiego chłodzenia ani dodawania dużej ilości cukru. Do masy na tort dodaję serek mascarpone, który stabilizuje tort i nadaje mu kremowego smaku.

Śmietankowy tort robię bez spodu. Możesz jednak przygotować go ze spodem – np. na domowym biszkopcie, pokruszonych herbatnikach wymieszanych z masłem lub spodzie z okrągłych albo podłużnych biszkoptów. Do dekoracji doskonale sprawdza się roztopiona czekolada, którą po wystudzeniu wykładam na stabilną masę śmietanową, rozprowadzam gorącą łyżką i chłodzę deser, żeby powstała chrupiąca, czekoladowa skorupka. Proporcje z mojego przepisu wystarczają na tortownicę o średnicy 22 cm.

Ważne: mieszając rozpuszczoną żelatynę z porcją masy śmietanowej, zwróć uwagę, czy ma ona idealnie gładką konsystencję. Jeżeli żelatyna zaczęła tężeć, to przed dodaniem śmietany lekko podgrzej ją w kąpieli wodnej. Połączoną ze śmietaną żelatynę dodawaj do masy stopniowo, miksując po każdej porcji, aż składniki się połączą.

Przepis: Tort śmietankowy à la ptasie mleczko

Delikatny, puszysty jak pianka deser bez pieczenia inspirowany smakiem ptasiego mleczka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
257 w każdej porcji

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g serka mascarpone (dla większej stabilności)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 kropli ekstraktu waniliowego lub aromatu śmietankowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie żelatyny2 łyżeczki żelatyny zalej niewielką ilością wrzątku (ok. 50 ml), mieszaj aż się całkowicie rozpuści. Odstaw do przestudzenia – żelatyna nie może zacząć tężeć.
  2. Roztopienie czekoladyW kąpieli wodnej roztop tabliczkę czekolady i dodaj łyżeczkę masła. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Ubijanie śmietanyUbij mocno schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta i gęsta. Dodaj aromat waniliowy lub śmietankowy. Dodaj mascarpone – lekko wymieszaj.
  4. Połączenie masy z żelatynąDo przestudzonej żelatyny dodaj 2–3 łyżki ubitej śmietany i wymieszaj. Stopniowo wlewaj tę mieszankę do reszty bitej śmietany, miksując delikatnie, aż masa będzie jednolita.
  5. WykonanieWyłóż masę do tortownicy pokrytej folią spożywczą. Polej wystudzoną, roztopioną czekoladą – rozprowadź łyżką lub nożem, by utworzyć chrupiącą skorupkę.
  6. SchładzanieWstaw tort do lodówki na minimum 4–5 godzin, a najlepiej na całą noc, aż masa się dobrze scali.

Porada: jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność deseru, użyj śmietanki 30%. Pamiętaj jednak, że jeżeli nie jest bardzo mocno schłodzona, to trudno ją ubić na gęstą, sztywną pianę. Żeby uniknąć problemów, najlepiej schładzaj ją przez 24 godziny, a następnie ubijaj w zimnym naczyniu, schłodzonymi trzepaczkami miksera.

Inny sposób na masę na tort śmietankowy à la ptasie mleczko

Lekki śmietankowy à la ptasie mleczko możesz również przygotować z piany z białek, soku z cytryny, cukru, aromatu śmietankowego i żelatyny. Taka schłodzona beza wychodzi bardzo puszysta i stabilna, zachwycając delikatnym smakiem. Wskazówka: jajka na śmietankową piankę powinny być bardzo świeże i sparzone przed oddzieleniem żółtek od białek.

Tort śmietanowy z bitej śmietany można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni (o ile wcześniej nie stał długo w cieple). Natomiast deser z piany z białek najlepiej spożyć w ciągu 1 dnia.

Czytaj też:
To pyszne ciasto z kremem zrobisz w niecałą godzinę. Torcik w stylu naked cake zachwyca lekkością
Czytaj też:
Lekkie ciasto na lato? Ten biszkopt z ptasim mleczkiem zrobisz bez pieczenia i bez wysiłku