Ptasie mleczko kochają dzieci i dorośli. Rozpływająca się w ustach masa idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptowych blatów, stanowiąc ciekawą alternatywę dla klasycznych, ciężkich kremów np. na bazie masła.
Jak zrobić biszkopt z ptasim mleczkiem?
Efektowne i przepyszne ciasto przygotujesz bez wielkiego wysiłku. Biszkopt zwykle piekę dzień wcześniej, żeby nie czekać z przekładaniem masą, aż wystygnie. Biszkoptowe blaty piekę zgodnie ze starym przepisem, który uwzględnia jedynie 4 składniki. Wskazówka: jeśli nie masz czasu na pieczenie lub nie chcesz włączać piekarnika, np. w upalne dni, możesz użyć gotowego biszkoptu w blatach lub małych biszkopcików – to znacznie ułatwi pracę i skróci czas przygotowania deseru.
Przygotowanie masy zajmuje około 20 minut. Najpierw miksuję śmietankę kremówkę na sztywno, a następnie łączę ją z serkiem mascarpone, mlekiem oraz żelatyną. Smak masy wzbogacam ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem.
Przepis: Biszkopt z ptasim mleczkiem
Delikatne ciasto z pianką lekką jak chmurka. To smak dzieciństwa.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 14
- Liczba kalorii
- 462 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 7 średnich jajek
- 200 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżki wody
Na ptasie mleczko:
- 400 g śmietanki kremówki 36%
- 400 g serka mascarpone
- 200 ml mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 75 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 2 łyżki naturalnego kakao do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta biszkoptowegoOddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i wodą na jasną, puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodaj przesianą mąkę pszenną oraz pianę z białek. Wymieszaj składniki silikonową szpatułką. Ciasto od razu przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24-26 cm.
- PieczeniePiecz biszkopt w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto zostaw na 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij, wystudź i przekrój na pół.
- Przygotowanie ptasiego mleczkaZalej żelatynę gorącą wodą, mieszaj, aż się rozpuści i wystudź. Zimną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do żelatyny dodaj kilka łyżek mleka i zmiksuj na jednolitą masę, a następnie połącz z resztą mleka, dodaj ekstrakt waniliowy i miksuj na wysokich obrotach, aż mleko się spieni (możesz też użyć spieniacza do mleka). Do bitej śmietany małymi porcjami dodawaj serek mascarpone i spienione mleko. Miksuj do połączenia się składników.
- WykonanieUmieść spód ciasta w wyłożonej folią spożywczą tortownicy. Dodaj połowę masy i równomiernie ją rozsmaruj. Ułóż kolejny biszkopt i dodaj resztę masy oraz wyrównaj wierzch łyżką. Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Ciasto z ptasim mleczkiem podaję mocno schłodzone. Przed krojeniem oprószam wierzch ciasta naturalnym kakao.
Z czego można zrobić domowe ptasie mleczko?
W przepisie uwzględniłem krem ze śmietanki kremówki, serka mascarpone i mleka krowiego – ta wersja kremu ma lekką konsystencję, nie jest zbyt tłusta i doskonale sprawdza się nawet latem. Jednak domowe ptasie mleczko można przygotować na kilka sposobów. Klasyczny przepis uwzględnia ubicie piany z białek i połączenie jej z kilkoma dodatkami m.in. stabilizującą masę żelatyną. Ta wersja ptasiego mleczka smakuje obłędnie, ale ma jedną wadę – nie jest polecana dla każdego – surowych białek nie powinny spożywać m.in. kobiety ciężarne i małe dzieci.
Równie pyszne i polecane dla każdego jest domowe ptasie mleczko z samej śmietanki kremówki oraz śmietanki kremówki i serka mascarpone, jogurtu naturalnego, mleka krowiego, napoju roślinnego lub jogurtu naturalnego. Rodzaj dodatków można dopasować do indywidualnych preferencji. Ptasie mleczko z samej śmietanki to nic innego jak ustabilizowana żelatyną bita śmietana z dodatkiem cukru oraz ekstraktu waniliowego/aromatu śmietankowego (opcjonalnie). Dodanie serka mascarpone lub innych dodatków wpływa nieco na smak i wartości odżywcze masy np. ptasie mleczko przygotowane ze śmietanki i napoju roślinnego jest mniej tłuste niż masa ze śmietanki i serka mascarpone.
Czytaj też:
Wkładam do lodówki po 15 minutach. Ten deser bez pieczenia to lekka chmurka i hit lataCzytaj też:
Ten deser bez pieczenia zawsze znika pierwszy ze stołu. Zrób go w 40 minut i zachwyć gości