Babcia robiła to bez pieczenia. Ten przekładaniec z herbatników to hit na każdą okazję

Babcia robiła to bez pieczenia. Ten przekładaniec z herbatników to hit na każdą okazję

Dodano: 
Przekładaniec babuni
Przekładaniec babuni Źródło: Shutterstock / Mateusz Sienkiewicz
Przekładaniec babuni to jedno z klasycznych ciast, które można przygotować bez użycia piekarnika. Zapraszam po przepis, który łączy proste, tanie składniki i zachwyca smakiem.

Ciasta bez pieczenia świetnie sprawdzają się na różne okazje. Ich zaletą jest szybkie i proste przygotowanie oraz brak konieczności pilnowania, czy deser się nie przypali. Przekładaniec babuni przygotujesz do chłodzenia w 20 minut, a jego smak na pewno zachwyci każdego wielbiciela słodkości.

Jak zrobić ciasto przekładaniec babuni?

Ciasto bez pieczenia z herbatników przygotujesz bez żadnego wysiłku. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie i przestudzenie budyniu – budyń studzę w temperaturze pokojowej, przykryty folią spożywczą (dociśniętą do powierzchni kremu, żeby nie powstał gruby kożuch). Letni budyń miksuję, żeby zyskał jednolitą, kremową konsystencję i wykładam na warstwy herbatników.

Pomiędzy dwiema warstwami budyniu robię warstwę z gęstego dżemu z czarnej porzeczki (świetnie sprawdzi się również dżem z ciemnych winogron lub jeżyn). Kwaskowaty, aromatyczny dżem doskonale równoważy słodycz waniliowego budyniu i herbatników, sprawiając, że ciasto nie jest mdłe w smaku. Wierzch deseru dekoruję roztopioną czekoladą (możesz zastąpić polewą z naturalnego kakao i masła) i wiórkami kokosowymi. Przełożone nadzieniem i udekorowane czekoladą ciasto wymaga schłodzenia – herbatniki muszą wchłonąć wilgoć z masy i zmięknąć. Zazwyczaj przekładaniec babuni jest gotowy do spożycia po 5 godzinach chłodzenia.

Przepis: Przekładaniec babuni bez pieczenia

To proste ciasto to smak dzieciństwa.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Czas gotowania
5 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
387 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g maślanych herbatników (około 60 sztuk)

Na krem budyniowy:

  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1200 ml mleka
  • 6 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • 7 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kremu budyniowegoOdlej 350 ml zimnego mleka i rozprowadź w nim proszek budyniowy. Do reszty mleka dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Wlej rozrobiony proszek budyniowy do wrzącego mleka i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Gdy budyń nie będzie już bardzo gorący, zmiksuj go na średnich obrotach, żeby zyskał kremową konsystencję. Wskazówka: możesz użyć również budyniu o innym smaku np. czekoladowym lub toffi.
  2. WykonanieW wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą formie o wymiarach 24 x 24 cm ułóż pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj połowę letniego budyniu. Przykryj kolejną warstwą herbatników, dodaj warstwę dżemu i przykryj ją herbatnikami. Następnie wyłóż pozostały budyń i herbatniki.
  3. Dekorowanie i chłodzenieNa wierzchu ciasta bez pieczenia rozprowadź roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i posyp polewę wiórkami kokosowymi. Przykryj formę z ciastem folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin.

Czym przełożyć herbatniki, żeby powstało pyszne ciasto?

Ciasto przekładaniec pozwala eksperymentować z różnymi smakami. Herbatniki można przełożyć smakowitymi masami i gotowymi kremami. Poniższy przepis uwzględnia posmarowanie herbatników letnim budyniem o smaku waniliowym i kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki oraz udekorowanie deseru polewą z roztopionej czekolady. Inne, pyszne kremy i masy do ciasta z herbatników to np.:

  • klasyczna masa budyniowa (budyń zmiksowany z masłem),
  • krem grysikowy,
  • waniliowy krem na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki (ten krem możesz przygotować z różnymi dodatkami np. zmiksowanymi truskawkami, kakao, roztopioną czekoladą białą, mleczną, gorzką, zmielonymi na pył orzechami),
  • domowy lub gotowy krem czekoladowo-orzechowy,
  • kajmak,
  • masło orzechowe.

Dżem możesz zastąpić marmoladą lub konfiturą.

Czytaj też:
Najszybsze ciasto bez pieczenia robię z dwóch składników. Znika do ostatniego okruszka
Czytaj też:
Warstwowe ciasto robię z gotowych ciastek i prostego kremu. Wychodzi lepsze niż z cukierni