Ciasta bez pieczenia świetnie sprawdzają się na różne okazje. Ich zaletą jest szybkie i proste przygotowanie oraz brak konieczności pilnowania, czy deser się nie przypali. Przekładaniec babuni przygotujesz do chłodzenia w 20 minut, a jego smak na pewno zachwyci każdego wielbiciela słodkości.
Jak zrobić ciasto przekładaniec babuni?
Ciasto bez pieczenia z herbatników przygotujesz bez żadnego wysiłku. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie i przestudzenie budyniu – budyń studzę w temperaturze pokojowej, przykryty folią spożywczą (dociśniętą do powierzchni kremu, żeby nie powstał gruby kożuch). Letni budyń miksuję, żeby zyskał jednolitą, kremową konsystencję i wykładam na warstwy herbatników.
Pomiędzy dwiema warstwami budyniu robię warstwę z gęstego dżemu z czarnej porzeczki (świetnie sprawdzi się również dżem z ciemnych winogron lub jeżyn). Kwaskowaty, aromatyczny dżem doskonale równoważy słodycz waniliowego budyniu i herbatników, sprawiając, że ciasto nie jest mdłe w smaku. Wierzch deseru dekoruję roztopioną czekoladą (możesz zastąpić polewą z naturalnego kakao i masła) i wiórkami kokosowymi. Przełożone nadzieniem i udekorowane czekoladą ciasto wymaga schłodzenia – herbatniki muszą wchłonąć wilgoć z masy i zmięknąć. Zazwyczaj przekładaniec babuni jest gotowy do spożycia po 5 godzinach chłodzenia.
Przepis: Przekładaniec babuni bez pieczenia
To proste ciasto to smak dzieciństwa.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 15 min.
- Czas gotowania
- 5 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 387 w każdej porcji
Składniki
- 500 g maślanych herbatników (około 60 sztuk)
Na krem budyniowy:
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 1200 ml mleka
- 6 łyżek cukru
Dodatkowo:
- 7 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 120 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kremu budyniowegoOdlej 350 ml zimnego mleka i rozprowadź w nim proszek budyniowy. Do reszty mleka dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Wlej rozrobiony proszek budyniowy do wrzącego mleka i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Gdy budyń nie będzie już bardzo gorący, zmiksuj go na średnich obrotach, żeby zyskał kremową konsystencję. Wskazówka: możesz użyć również budyniu o innym smaku np. czekoladowym lub toffi.
- WykonanieW wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą formie o wymiarach 24 x 24 cm ułóż pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj połowę letniego budyniu. Przykryj kolejną warstwą herbatników, dodaj warstwę dżemu i przykryj ją herbatnikami. Następnie wyłóż pozostały budyń i herbatniki.
- Dekorowanie i chłodzenieNa wierzchu ciasta bez pieczenia rozprowadź roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i posyp polewę wiórkami kokosowymi. Przykryj formę z ciastem folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin.
Czym przełożyć herbatniki, żeby powstało pyszne ciasto?
Ciasto przekładaniec pozwala eksperymentować z różnymi smakami. Herbatniki można przełożyć smakowitymi masami i gotowymi kremami. Poniższy przepis uwzględnia posmarowanie herbatników letnim budyniem o smaku waniliowym i kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki oraz udekorowanie deseru polewą z roztopionej czekolady. Inne, pyszne kremy i masy do ciasta z herbatników to np.:
- klasyczna masa budyniowa (budyń zmiksowany z masłem),
- krem grysikowy,
- waniliowy krem na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki (ten krem możesz przygotować z różnymi dodatkami np. zmiksowanymi truskawkami, kakao, roztopioną czekoladą białą, mleczną, gorzką, zmielonymi na pył orzechami),
- domowy lub gotowy krem czekoladowo-orzechowy,
- kajmak,
- masło orzechowe.
Dżem możesz zastąpić marmoladą lub konfiturą.
Czytaj też:
Najszybsze ciasto bez pieczenia robię z dwóch składników. Znika do ostatniego okruszkaCzytaj też:
Warstwowe ciasto robię z gotowych ciastek i prostego kremu. Wychodzi lepsze niż z cukierni