Warstwowe ciasto robię z gotowych ciastek i prostego kremu. Wychodzi lepsze niż z cukierni

Warstwowe ciasto robię z gotowych ciastek i prostego kremu. Wychodzi lepsze niż z cukierni

Dodano: 
Ciasto warstwowe
Ciasto warstwowe Źródło: Shutterstock / Creative Family
Gdy moja rodzina ma ochotę na coś słodkiego, często robię to warstwowe ciasto. Nie ma przy nim dużo pracy, nie trzeba też wielu składników. Używam bowiem gotowych ciastek, które przekładam prostym kremem.

Ciasta bez pieczenia mają wiele zalet. Po pierwsze są łatwe i szybkie do przygotowania. Po drugie zawsze się udają, a po trzecie za każdym razem doskonale smakują. Dziś jedno z takich ciast, które często pojawia się na moim stole. Rodzina lubi je jeść, a ja lubię je robić.

Z jakich ciastek zrobić warstwowe ciasto bez pieczenia?

Do przygotowania warstwowego ciasta bez pieczenia wykorzystuję gotowe ciastka. Można więc sięgnąć po: biszkopty, herbatniki czy krakersy. Jeśli chodzi o biszkopty, mają delikatną strukturę i łatwo chłoną płyny, więc po przełożeniu kremem zwiększają swoją objętość i robią się bardzo miękkie. Z tego powodu wolę herbatniki, które są wprost stworzone do przekładania. Po nawilżeniu kremem nieco miękną i robią się naprawdę smaczne. Jeśli zaś ktoś woli słone nuty, krakersy również będą dobrą opcją. Odznaczają się dużą chrupkością i delikatną strukturą, a po przełożeniu kremem naprawdę świetnie smakują.

Jak zrobić ciasto warstwowe z herbatnikami?

W przygotowaniu ciasta warstwowego z herbatnikami najwięcej czasu zajmuje mi przyrządzenie kremu. Robię go podobnie, jak masę kakaową do przełożenia wafli. Nie potrzeba tu wielu składników, bo wystarczą: masło, cukier, kakao, mleko i mleko w proszku. Po podgrzaniu całość zamienia się w gładką masę i doskonale smakuje.

Przepis: Ciasto warstwowe bez pieczenia

Herbatniki przekładane kremem kakaowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
395 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g prostokątnych herbatników
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów lub migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kremuW rondelku rozpuść masło z cukrem, mlekiem i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż masa będzie gładka. Zdejmij z ognia i lekko ją przestudź. Wsyp mleko w proszku, dodaj ekstrakt, dokładnie wymieszaj. Połącz z mielonymi orzechami.
  2. Przekładanie herbatnikówŚredniej wielkości, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układaj w niej na przemian warstwy herbatników i smaruj je kremem. Za każdym razem lekko dociśnij herbatniki do poprzedniej warstwy kremu.
  3. Schładzanie ciastaCiasto bez pieczenia przykryj kuchenną deską, wstaw na kilka godzin do lodówki, by ciasto nabrało odpowiedniej wilgotności i smaku. Przed podaniem ciasto możesz udekorować np. kremem i kawałkami orzechów. Podawaj krojone w kostkę.

Ciasto warstwowe z herbatnikami musi odpocząć

Ciasto warstwowe z herbatnikami robi się szybko. Jednak by dobrze smakowało, musi trochę postać. W tym celu po przełożeniu herbatników kremem, ciasto bez pieczenia należy wstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie krem dobrze przeniknie ciastka i sprawi, że składniki zamienią się w pyszną całość. Wtedy też ciasto da się ładnie kroić.

Czytaj też:
Najszybsze ciasto bez pieczenia robię z dwóch składników. Znika do ostatniego okruszka
Czytaj też:
Czekoladową chmurkę zrobię na zakończenie roku szkolnego. Dzieciaki za nią szaleją