Można kupić gotowe dżemy czy konfitury z wielu owoców. Jednak dżemu z jagody kamczackiej jeszcze nie spotkałam w sklepie. A szkoda, bo ten niedoceniony owoc, jest niezwykle wartościowy i smaczny. W ogródku mam kilka jego krzaczków i zawsze staram się zrobić chociaż kilka słoiczków tego dżemu na zimę. Potem jest jak znalazł do różnych ciast i deserów.
Kilka słów o jagodzie kamczackiej
Jagoda kamczacka, czyli wiciokrzew siny, ma niewielkie, granatowe owoce o butelkowatym kształcie. Charakteryzują się intensywnym smakiem, który przypomina połączenie czarnej jagody, borówki i porzeczki. Czuć w nim cierpką, kwaskową nutę. Owoc ten można jeść bezpośrednio, ale też doskonale nadaje się na dżemy, soki, czy jako dodatek do deserów.
Jagoda kamczacka jest niezwykle bogata w witaminę C, a także w witaminy A, E, K i z grupy B. Poza tym dostarcza potasu, wapnia, magnezu i cynku. Stanowi też doskonałe źródło silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, podnoszą też odporność.
Jak zrobić dżem z jagody kamczackiej?
Dżem z jagody kamczackiej można zrobić w sposób tradycyjny lub z dodatkiem substancji żelującej. Pierwszy zawiera więcej cukru, drugi ma bardziej galaretowatą konsystencję. Dziś podam wam przepis na klasyczny przetwór.
Przepis: Dżem z jagody kamczackiej
Słodki przetwór pełen smaku i wartościowych składników
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 60 w każdej porcji
Składniki
- 500 g jagody kamczackiej
- 250 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
- Gotowanie owocówOwoce umyj i wrzuć do garnka. Zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny. Odstaw na 30 min, by puściły sok. Gotuj na małym ogniu 45 minut do godziny, aż owoce się rozpadną i masa zgęstnieje.
- Napełnianie słoikówGorący dżem przelej do wyparzonych słoiczków. Dokładnie wytrzyj krawędzie, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć. Słoiki ustaw na ściereczce do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
Do czego wykorzystać dżem z jagody kamczackiej?
Dżem z jagody kamczackiej to wyjątkowy dodatek o intensywnym, lekko cierpkim smaku. Świetnie komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i półwytrawnymi. Można podać go do naleśników, racuchów, pieczywa, tostów. Podniesie też smak smoothie, lodów, gofrów, serników, tart i ciastek. Będzie również wspaniałym dodatkiem do deski serów, pieczonych mięs i pasztetów.
Czytaj też:
Ten obłędny dżem zrobisz tylko przez chwilę w roku. Potem zostaje już tylko żałowaćCzytaj też:
Te rogaliki z dżemem zawsze wychodzą idealne. Przepis z notatnika babci nie ma sobie równych