Jeden z najwartościowszych owoców świata przerabiam na dżem. Pasuje do wielu potraw

Jeden z najwartościowszych owoców świata przerabiam na dżem. Pasuje do wielu potraw

Dodano: 
Dżem z jagody kamczackiej
Dżem z jagody kamczackiej Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Może jeszcze nie słyszeliście o tym owocu, ale właśnie zaczęły się jego zbiory. Rośnie u mnie w ogródku, bo jest bardzo zdrowy i chętnie przerabiam go na dżem. Zachwyca smakiem i właściwościami.

Można kupić gotowe dżemy czy konfitury z wielu owoców. Jednak dżemu z jagody kamczackiej jeszcze nie spotkałam w sklepie. A szkoda, bo ten niedoceniony owoc, jest niezwykle wartościowy i smaczny. W ogródku mam kilka jego krzaczków i zawsze staram się zrobić chociaż kilka słoiczków tego dżemu na zimę. Potem jest jak znalazł do różnych ciast i deserów.

Kilka słów o jagodzie kamczackiej

Jagoda kamczacka, czyli wiciokrzew siny, ma niewielkie, granatowe owoce o butelkowatym kształcie. Charakteryzują się intensywnym smakiem, który przypomina połączenie czarnej jagody, borówki i porzeczki. Czuć w nim cierpką, kwaskową nutę. Owoc ten można jeść bezpośrednio, ale też doskonale nadaje się na dżemy, soki, czy jako dodatek do deserów.

Jagoda kamczacka jest niezwykle bogata w witaminę C, a także w witaminy A, E, K i z grupy B. Poza tym dostarcza potasu, wapnia, magnezu i cynku. Stanowi też doskonałe źródło silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, podnoszą też odporność.

Jak zrobić dżem z jagody kamczackiej?

Dżem z jagody kamczackiej można zrobić w sposób tradycyjny lub z dodatkiem substancji żelującej. Pierwszy zawiera więcej cukru, drugi ma bardziej galaretowatą konsystencję. Dziś podam wam przepis na klasyczny przetwór.

Przepis: Dżem z jagody kamczackiej

Słodki przetwór pełen smaku i wartościowych składników

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
60 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g jagody kamczackiej
  • 250 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie owocówOwoce umyj i wrzuć do garnka. Zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny. Odstaw na 30 min, by puściły sok. Gotuj na małym ogniu 45 minut do godziny, aż owoce się rozpadną i masa zgęstnieje.
  2. Napełnianie słoikówGorący dżem przelej do wyparzonych słoiczków. Dokładnie wytrzyj krawędzie, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć. Słoiki ustaw na ściereczce do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.

Do czego wykorzystać dżem z jagody kamczackiej?

Dżem z jagody kamczackiej to wyjątkowy dodatek o intensywnym, lekko cierpkim smaku. Świetnie komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i półwytrawnymi. Można podać go do naleśników, racuchów, pieczywa, tostów. Podniesie też smak smoothie, lodów, gofrów, serników, tart i ciastek. Będzie również wspaniałym dodatkiem do deski serów, pieczonych mięs i pasztetów.

Czytaj też:
Ten obłędny dżem zrobisz tylko przez chwilę w roku. Potem zostaje już tylko żałować
Czytaj też:
Te rogaliki z dżemem zawsze wychodzą idealne. Przepis z notatnika babci nie ma sobie równych