Smak drożdżowych rogalików z dżemem przenosi mnie do czasów dzieciństwa. Choć przygotowanie tego wypieku może wydawać się trudne, to tak naprawdę, nikomu nie sprawi wielkiego problemu.
Najlepsze ciasto na rogaliki
Różne ciasta na rogaliki różnią się pod względem proporcji składników. Przepis z notatnika babci jest idealnie wyważony – ciasto pięknie wyrasta oraz wychodzi bardzo miękkie i puszyste, ale nie czuć w nim drożdży i nie jest za słodkie. Dodanie roztopionego masła sprawia, że rogaliki mają maślany posmak, a ekstrakt waniliowy nadaje im delikatny aromat.
Mąka, drożdże oraz jajko powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko i masło powinny być letnie.
Żeby ciasto wyszło idealne i nie sprawiało problemów podczas formowania rogalików, musi być dobrze wyrobione ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Optymalny czas wyrabiania ciasta to 15 minut – po tym czasie ciasto staje się zwarte, elastyczne i nie klei się do dłoni. Wyrobione ciasto powinno wyrastać w cieple (optymalna temperatura to 25-30 stopni Celsjusza).
Wskazówka: jeżeli zmniejszysz ilość cukru do 1 łyżeczki, to zrobisz idealne ciasto drożdżowe do wytrawnych wypieków np. pasztecików.
Jak przygotować rogaliki z dżemem?
Mając gotowe ciasto, wystarczy podzielić je na mniejsze porcje, rozwałkować na placek o grubości 4-5 mm, a następnie wykroić trójkąty (jak podczas krojenia pizzy). Im większe trójkąty, tym większe rogaliki. Jeżeli chcesz upiec klasyczne ciasteczka, to podziel ciasto na 4 porcje i z każdej wykrój 8 trójkątów (razem 36 małych rogalików). Większe rogaliki śniadaniowe, upieczesz, dzieląc ciasto na dwie części i wykrawając z każdej 8 dużych trójkątów.
Na nadzienie nadaje się każdy dżem. Ja najczęściej używam dżemu śliwkowego lub dżemu z ciemnych winogron, które mają kwaskowaty smak. Dżem możesz zastąpić twarogiem, budyniem, smażonymi jabłkami z cynamonem, kremem czekoladowym oraz masą z ciemnego lub białego maku i bakalii.
Przepis: Rogaliki drożdżowe
Pyszne rogaliki ze słodkim nadzieniem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 3 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 1073 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 130 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sól
Na nadzienie:
- 1 duży słoiczek dżemu
Do posmarowania i posypania rogalików:
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki ziaren sezamu
Sposób przygotowania
- Robienie zaczynuDrożdże rozkrusz i utrzyj z 1 łyżeczką cukru. Dodaj 125 ml letniego mleka oraz 2 łyżki mąki pszennej, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
- Robienie ciastaMąkę przesiej do miski razem ze szczyptą soli. Dodaj roztopione i ostudzone masło, jajko, resztę cukru, resztę letniego mleka, ekstrakt waniliowy i wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrób jednolite, elastyczne ciasto. Umieść wyrośnięte ciasto w misce, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 120 minut).
- Szykowanie rogalikówKulę ciasta podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek i podziel na 8 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta ułóż nadzienie. Zwijaj rogaliki od podstawy do wierzchołka trójkąta. Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Ułóż rogaliki, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce – powinny lekko się napuszyć. W międzyczasie roztrzep w miseczce żółtka z mlekiem (temperatura pokojowa). Gdy rogaliki wyrosną, posmaruj je z wierzchu i posyp sezamem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 20-25 minut – wierzch rogalików powinien się przyrumienić.
Rogaliki z dżemem podaję na deser, drugie śniadanie i podwieczorek.
Czytaj też:
Puszyste ciasto z borówkami robię co kilka dni. Wygląda i smakuje jak to u babciCzytaj też:
Piankowe w środku bezy robię z dwóch składników. Nie ma lepszej przekąski do kawy