Ekspresowe, zdrowe lody z dwóch składników. Kosztują grosze, a smakują niebiańsko

Ekspresowe, zdrowe lody z dwóch składników. Kosztują grosze, a smakują niebiańsko

Dodano: 
Domowe lody
Domowe lody Źródło: Shutterstock / MaraZe
Odkąd sama zaczęłam robić domowe lody, nie kupuję już gotowych. Moje są zdrowsze, bo mają prosty skład i kosztują dosłownie grosze. Ich przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem, a cała rodzina chłodzi się z przyjemnością.

Kiedyś myślałam, że do zrobienia domowych lodów potrzebna jest maszynka, dlatego ich nie robiłam. Aż wreszcie spróbowałam i wyszły nadzwyczaj smaczne. Co ciekawe przygotowałam je w zaledwie 10 minut i to z dwóch składników. Dzieci zajadały w wafelkach, a my z mężem z pucharków. To naprawdę świetny deser na letnie dni.

Z jakich składników zrobić domowe lody?

W starych książkach kucharskich można znaleźć receptury na lody z mleka i żółtek. Jednak o wiele szybciej da się zrobić lody z prostych składników. Tak naprawdę wystarczy sięgnąć po serek homogenizowany, ricottę lub jogurt naturalny i połączyć je dodatkiem smakowym. Ja najczęściej sięgam po owoce sezonowe, które łatwo dadzą się zblendować na gładką masę. Teraz są to truskawki, za chwilę będą jagody i maliny. Masę oczywiście można dosłodzić do smaku, jednak często nie jest to konieczne.

Jak zrobić lody z dwóch składników?

Domowe lody robię najczęściej z jogurtu naturalnego i świeżych owoców. Jogurt powinien być gęsty i kremowy, dlatego raczej nie sięgam po jogurt typu greckiego. Jeśli zaś chodzi o owoce, o tej porze roku zwykle wybieram truskawki. Można też jednak sięgnąć po borówki amerykańskie, brzoskwinie z puszki czy owoce mrożone.

Przepis: Ekspresowe lody

Szybkie lody z jogurtu naturalnego i zmiksowanych owoców

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyTruskawki opłucz, osącz, odszypułkuj, zblenduj na gładką masę. Delikatnie wymieszaj ją z jogurtem naturalnym, tak by widać było kolorowe smugi.
  2. Zamrażanie lodówPrzygotowaną masę przelej do zamykanego pojemnika do zamrażania żywności. Wstaw na kilka godzin do zamrażarki. Po 1-2 godzinie, masę zacznij delikatnie mieszać, by nie powstały w niej kryształki lodu.

Jak zwiększyć puszystość i aksamitność domowych lodów?

Zaletą moich lodów jogurtowo-owocowych jest ich niska kaloryczność i prosty skład. Jeśli jednak chcecie otrzymać bardziej puszyste lody, dodajcie do masy trochę ubitej śmietanki. Gdy zaś zależy wam, by lody były bardziej kremowe i aksamitne, zmiksujcie jogurt naturalny z serkiem mascarpone, a dopiero potem połączcie je z owocami.

Czytaj też:
Tak robię najlepsze lody pistacjowe w 5 minut. Bez maszynki, tylko 2 składniki i gotowe
Czytaj też:
Ptasie mleczko owocowe to u mnie hit ostatnich tygodni. Jest pyszne i wartościowe