Kremowe lody borówkowe zrobisz ekspresowo. Miksujesz i od razu jesz!

Kremowe lody borówkowe zrobisz ekspresowo. Miksujesz i od razu jesz!

Dodano: 
Lody borówkowe
Lody borówkowe Źródło: Shutterstock / Olivka888
Te lody z borówek pokochasz od pierwszej łyżeczki – są mocno owocowe i delikatnie kremowe. To lody, które robi się z trzech prostych składników.

To lody bez maszynki i lody bez czekania, bo wystarczy, że wrzucisz wszystkie składniki do blendera, zmiksujesz i od razu możesz zajadać. Lody borówkowe z tego przepisu to przysmak a bazie mrożonych bananów, a delikatności deserowi dodaje śmiatanka kremówka.

Jak zrobić lody borówkowe?

Najważniejszy składnik to baza tych lodów, a są to mrożone banany. Jeśli będziesz mieć ich zapas zawsze w swojej zamrażarce, pyszne lody o różnych smakach będziesz robić zawsze ekspresowo. Co to znaczy mrożone banany? To banany obrane i pokrojone w grubsze plasterki. W tej formie powinien sobie z nimi poradzić każdy blender czy malakser.

Mrożenie bananów to dobry sposób na uratowanie tych mocno dojrzałych (często można je kupić dosłownie za grosze). Banany najlepiej od razu podzielić sobie na wygodne porcje, albo mrozić na tackach (wówczas się nie sklejają) i już zmrożone pakować do woreczków czy pojemników.

Nasze lody borówkowe to lody z dodatkiem śmietanki kremówki (śmietana 30% lub 36%). Jeśli chcesz, możesz ten składnik pominąć i zrobić dwuskładnikowe lody z samych bananów i borówek. Polecamy jednak spróbowania wersji ze śmietanką. Do lodów dl smaku można dodać także odrobinę soku lub skórki z cytryny, można je też odrobinę dosłodzić cukrem pudrem, jednak jeśli weźmiesz do deseru dojrzałe banany, zwykle nie ma już potrzeby dosładzania lodów (to jednak kwestia bardzo indywidualna, więc po prostu spróbuj deseru i zdecyduj, czy chcesz, aby był słodszy).

Przepis: Lody borówkowe

Domowe lody z bananów, borówek i śmietanki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
372 w każdej porcji

Składniki

  • 3 zamrożone banany
  • 400 g borówek
  • 4-5 łyżek śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

  1. Robienie lodówWłóż zmrożone banany do kielicha blendera, dorzuć borówki i dodaj śmietankę. Zmiksuj na gładko i podawaj od razu.

Jak podawać domowe lody borówkowe?

Najważniejsza zasada: te lody podaje się od razu. Udekoruj je świeżymi borówkami, listkami mięty albo czekoladą, która idealnie pasuje do tego zestawienia. W wersji bardziej rozpustnej serwuj lody z porcją bitej śmietany (możesz ubić kremówkę, która została z robienia lodów).

Czytaj też:
Tak robię najlepsze lody pistacjowe w 5 minut. Bez maszynki, tylko 2 składniki i gotowe
Czytaj też:
Ta kawa orzeźwia i stawia na nogi w upalne dni. Sekret to zdrowy i pyszny dodatek