Ciasto leśny mech to deser prosty do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczny i efektowny. Można takie ciasto zaserwować na kilka sposobów, ale o tym na koniec. To ciasto, z którego zrobieniem poradzi sobie każdy. Przepis jest bardzo łatwy i szybki.
Jak zrobić ciasto leśny mech?
Ciasto leśny mech kolor zawdzięcza szpinakowi. Najprościej wykorzystać tu świeży szpinak baby, który najpierw trzeba rozdrobnić malakserem lub blenderem. Do przygotowania deseru można też wziąć szpinak mrożony, trzeba go jednak najpierw rozmrozić i odsączyć z wody.
Do ciasta proponujemy najprostszy krem na bazie śmietanki kremówki oraz serka mascarpone. Jeśli chcesz, można go dodatkowo ustabilizować śmietanfiksem. Do kremu można dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub skórkę otartą z cytryny.
Przepis: Ciasto leśny mech z kremem
Pyszny deser z ciasta szpinakowego.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 409 w każdej porcji
Składniki
- 300 g szpinaku baby
- 3 duże jajka
- 3/4 cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaSzpinak rozdrobnij blenderem na papkę. Jajka ubij z cukrem na puszysty kogel-mogel. Zmniejsz obroty miksera, dodaj olej, rozdrobniony szpinak, skórkę i sok z cytryny. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wmieszaj do ciasta. Ciasto przelej do formy i piecz ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.
- Robienie kremuSkładniki na krem powinny być schłodzone. Zmiksuj je na sztywny krem.
- Składanie ciastaZ ciasta zetnij delikatnie wybrzuszony wierzch. Przekrój ciasto na dwa blaty. Posmaruj jedną warstwę i przykryj drugą.
Jak podawać ciasto leśny mech?
Propozycja z przepisu to dwa blaty przełożone kremem. Ale to ciasto szpinakowe można podać również na inne sposoby. Aby wykorzystać ścięty wierzch ciasta, zetnij go nieco więcej i pokrusz (można też wybrać nieco środka z dolnej warstwy). Wóczas zostaw część kremu, posmaruj nim wierzch i posyp okruchami.
Inny sposób, to ścięcie i wyrównanie ciasta, wyłożenie na nie całego kremu i posypanie okruszkami zrobionymi ze ściętej części. W obu wersjach z okruszkami wierzch ciasta szpinakowego można dodatkowo ozdobić owocami: borówkami, malinami czy poziomkami.
Inspiracja: wykorzystując nasz przepis na ciasto leśny mech, możesz też zrobić szpinakowe, zielone muffinki. Do nich również pasuje śmietankowy krem, który można nakładać na wierzch zielonych babeczek.
Czytaj też:
Prosty deser z jogurtu i owoców. To połączenie gwarantuje lekkość, smak i porcję zdrowiaCzytaj też:
To ciasto smakuje każdemu. Prosty przepis na biszkopt z puszystym kremem i truskawkami