To ciasto smakuje każdemu. Prosty przepis na biszkopt z puszystym kremem i truskawkami

To ciasto smakuje każdemu. Prosty przepis na biszkopt z puszystym kremem i truskawkami

Dodano: 
Biszkopt ze śmietaną i truskawkami
Biszkopt ze śmietaną i truskawkami Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Rozpływający się w ustach biszkopt ze śmietaną i truskawkami to idealne ciasto na lato. Zapraszam po przepis na lekki oraz efektowny deser na co dzień i na specjalne okazje.

Jest coś magicznego w połączeniu delikatnego, puszystego biszkoptu z aksamitną śmietaną i soczystymi truskawkami. To smak lata, beztroski oraz miłych chwil, spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół. Poniższy przepis pozwala przygotować dużą blachę ciasta, które w mig znika do ostatniego okruszka.

Jak zrobić biszkopt ze śmietaną i truskawkami?

Biszkopt wyjdzie idealny, jeżeli składniki będą miały temperaturę pokojową. Poniższy przepis uwzględnia ubicie piany z białek oraz dodanie żółtek, mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej. Tak przygotowany biszkopt wyrasta wysoki i bardzo delikatny. Ważne jest, żeby nie przebić pęcherzyków powietrza w pianie z białek oraz powstrzymać się przed długim miksowaniem po dodaniu żółtek i mieszaniem po dodaniu suchych składników. Krem i truskawki sprawiają, że nie trzeba nasączać ciasta ponczem przed przekładaniem.

Do kremu ze śmietanki dodaję żelatynę, która sprawia, że masa nie wypływa spomiędzy biszkoptowych blatów podczas krojenia. Żelatynę możesz zastąpić roztopioną czekoladą białą (100 g) lub serkiem mascarpone (250 g). Masa z czekoladą nie wymaga dodawania cukru.

Biszkopt z 8 jaj piekę w formie o wymiarach 24 x 40 cm lub w dużej tortownicy o średnicy 28 cm. Gotowe ciasto wstawiam na 1-2 godziny do lodówki, żeby biszkopt wchłonął wilgoć z nadzienia.

Przepis: Biszkopt ze śmietaną i truskawkami

Delikatny biszkopt z takimi dodatkami rozpływa się w ustach.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
324 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 8 dużych jajek
  • 170 g cukru
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

Na krem:

  • 750 ml śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek wody

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną przesiej przez drobne sitko. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia się składników. Do masy jajecznej dodaj mąkę i wmieszaj ją szpatułką lub rózgą kuchenną.
  2. PieczeniePrzelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy prostokątnej lub tortownicy. Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 30 minut lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostaw na 10-15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wystudź na kratce.
  3. Przygotowanie bitej śmietany i truskawekŻelatynę zalej gorącą wodą, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Zmiksuj 2-3 łyżki bitej śmietany z żelatyną i połącz składniki. Przykryj krem folią spożywczą i wstaw do lodówki. Truskawki obierz, umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i odsącz z soku na papierowym ręczniku.
  4. WykonaniePrzekrój biszkopt na dwa blaty, przełóż ciasto masą śmietanową oraz truskawkami, przykryj folią spożywczą i wstaw na 1-2 godziny do lodówki.

Biszkopt ze śmietaną i truskawkami podaję schłodzony. Przed podaniem oprószam wierzch ciasta cukrem pudrem.

Inne wersje nadzienia do ciasta biszkoptowego

Biszkoptowe blaty możesz również przełożyć innymi kremami np. kremem budyniowym, tradycyjnym kremem maślanym, kremem z serkiem mascarpone, a także delikatną pianką ze śmietanki kremówki i twarogu sernikowego (masa jak do sernika na zimno). Zarówno masa śmietanowa, jak i inne kremy świetnie komponują się ze smakiem różnych owoców sezonowych np. malin, borówek, jagód, poziomek, porzeczek, winogron oraz owoców egzotycznych m.in. mango, ananasa i kiwi.

Wskazówka: krem możesz zastąpić frużeliną (zmiksowane owoce połączone z galaretką – 800 ml gorącego musu owocowego i 2 opakowania galaretki lub 5 łyżeczek żelatyny).

Czytaj też:
Truskawkowe ptasie mleczko to u mnie przebój czerwca. Jest lekkie jak piórko i pełne smaku
Czytaj też:
Ciasto kawowo-orzechowe smakuje jak z najlepszej cukierni. Sekretem jest chrupiąca warstwa