Słodkości zwykle nie są zdrowe, ale ta jest wyjątkowa. Tak naprawdę nie jest zbyt słodka, bo zawiera niewielki dodatek cukru. Jednak jak najbardziej można ją nazwać deserem, bo przyjemność z jej jedzenia jest ogromna. Połączenie jogurtu naturalnego i owoców sprawia, że całość doskonale orzeźwia i wprost rozpływa się w ustach.
Z czego zrobić białą masę do deseru?
Biała masa stanowi podstawę tego deseru. Robię ją z jogurtu naturalnego, choć można też z maślanki czy kefiru. Jeśli chcecie, żeby deser był bardziej aksamitny, możecie dodać do niego trochę serka mascarpone lub twarogu sernikowego. By całość była bardziej puszysta i lekka, płynny składnik łączę z ubitą śmietanką. Całość scalam żelatyną lub bezbarwną galaretką.
Jak zrobić deser jogurtowo-truskawkowy?
Przygotowanie deseru jogurtowo-truskawkowego zaczynam od namoczenia i rozpuszczenia żelatyny lub od rozpuszczenia galaretki. Używam do tego celu jak najmniej płynu, by masa jogurtowa nie była zbyt mocno rozcieńczona. Gdy galaretka wystygnie, zaczynam robić resztę deseru. Oczyszczam i kroję owoce, ubijam śmietankę i łączę ją z jogurtem. Już po chwili deser jest w formie i chłodzi się w lodówce.
Przepis: Deser jogurtowo-truskawkowy
Lekki deser na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem truskawek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 165 w każdej porcji
Składniki
- 600 g jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki cukru
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 250 g truskawek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówŻelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją do rozpuszczenia, wystudź. Truskawki opłucz, osącz, odszypułkuj, pokrój na połówki, ćwiartki lub w plasterki (większe).
- Łączenie składnikówSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Jogurt wymieszaj z cukrem i tężejącą żelatyną. Połącz z bitą śmietaną i pokrojonymi owocami. Masę przelej do podłużnej, wąskiej formy. Przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki, by stężała.
Inna wersja deseru jogurtowego
Deser jogurtowo-owocowy można też przygotować w nieco innej wersji. Można do niego dodać np. herbatniki, układając je na spodzie naczynia lub przykrywając nimi wierzch deseru. W deserze warto też połączyć różne owoce, np. truskawki, borówki amerykańskie, maliny. Dzięki temu całość będzie miała bogatszy smak i bardziej apetyczny wygląd.
Czytaj też:
Ten bajeczny deser powstaje z kilku składników. Lepszego nie zamówisz w żadnej cukierniCzytaj też:
Ta dubajska tarta bije na głowę sklepowe słodycze. Oszczędź fortunę i zachwyć wszystkich smakiem