Na Dzień Dziecka zawsze robię te smaczne i zdrowe lizaki. Są w sam raz na deser

Na Dzień Dziecka zawsze robię te smaczne i zdrowe lizaki. Są w sam raz na deser

Dodano: 
Owocowe lizaki
Owocowe lizaki Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Dzień Dziecka to w moim domu zawsze dzień przyjemności i to nie tylko dla dzieci. Zawsze staram się przygotować jakieś niezwykłe przysmaki, które sprawią, że będzie to dzień niezwykły. Jednym z obowiązkowych są domowe lizaki.

Dzieci uwielbiają lizaki. Ja trochę mniej, bo od razu kojarzą mi się z pustymi kaloriami. W końcu składają się głównie z cukru i różnych dodatków. Dlatego staram się przygotować podobną słodycz, ale w zdrowszej wersji. Tak naprawdę podobny jest... patyczek. To właśnie na patyczki nabijam owoce, a potem dekoruję je, by były jeszcze smaczniejsze.

Jak robi się tradycyjne lizaki?

Klasyczne lizaki to niemal czysty cukier. Dodaje się do niego trochę wody i syropu glukozowego i całość podgrzewa do temperatury ok. 150 stopni Celsjusza. Po zdjęciu z ognia masę miesza się z barwnikami oraz substancjami smakowo-aromatycznymi. Gęstą masę wylewa się na papier do pieczenia, wciska w nią drewniane patyczki i pozostawia do zastygnięcia.

Jak zrobić zdrowe lizaki owocowe?

Ponieważ nie chcę, by moje dzieci jadły klasyczne, cukrowe lizaki, robię im zdrową przekąskę na ich wzór. W roli głównej pojawiają się owoce, które po nadzianiu na patyczek dekoruję w prosty sposób. Takie lizaki są idealne na deser i przekąskę.

Przepis: Owocowe lizaki

Lizaki z plastrów owoców w polewie czekoladowej

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1 dojrzałe, twarde kiwi
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżka cukrowej posypki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówKiwi umyj, obierz, pokrój w poprzek w dość grube talarki. Każdy nadziej na drewniany patyczek (np. do szaszłyków), tak by powstał elegancki lizak. Wstaw na pół godziny do lodówki.
  2. Dekorowanie lizakówCzekoladę posiekaj i przełóż do miseczki. Dodaj olej, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, mieszaj, aż polewa będzie gładka i błyszcząca. Lekko ją przestudź. W polewie zanurzaj końcówki owoców, posyp je kolorową posypką.

Czym warto udekorować owocowe lizaki?

Owocowe lizaki, czyli tak naprawdę porcje owoców natknięte na patyczki, dekoruję w prosty sposób. Roztapiam tylko czekoladę, najlepiej gorzką i zanurzam w niej owoce. Oczywiście można też wykorzystać słodszą czekoladę mleczną lub białą. Zamiast kolorowej, cukrowej posypki można wykorzystać np. posiekane orzechy laskowe, włoskie lub pistacjowe. Dobrze też sprawdzą się wiórki kokosowe czy liofilizowane owoce.

Czytaj też:
Domowe lody z trzech składników. Mrożony hit zrobisz bez maszynki
Czytaj też:
Ten lekki krem robię z czterech składników. Smakuje obłędnie, a wygląda, że palce lizać