Wedlowskie „Ptasie mleczko” od wielu lat podbija nasze podniebienia. A moje domowe dopiero od kilku miesięcy, jednak bardzo skutecznie. Znika zwykle wkrótce po przygotowaniu, ale na szczęście nie ma przy nim dużo pracy. Co więcej, robi się je z tanich, popularnych składników, dzięki czemu koszt jest też o wiele niższy, od słynnego łakocia.
Jak nadać puszystości domowemu ptasiemu mleczku?
Podstawą mojego ptasiego mleczka jest piana, która powstaje z ubitych białek. Jajka, których białka przeznaczone są do ubijania, trzeba dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Potem oddzielić białka od żółtek i żółtka zachować do innej potrawy (np. do ciasta kruchego). Białka ubija się na sztywną pianę, dodając do nich stopniowo cukier. Ja łączę je z ubitą na sztywno śmietanką, dzięki czemu ptasie mleczko jest aksamitne i smaczne. Puszystą masę utrwalam rozpuszczoną żelatyną.
Jak zrobić domowe ptasie mleczko?
Przyrządzenie domowego ptasiego mleczka sprowadza się do przygotowania puszystej masy białkowo-śmietankowej oraz polewy czekoladowej. Polewę warto zrobić z czekolady deserowej, która świetnie przełamie słodycz pianki. Po zastygnięciu deser kroi się w kostkę i zjada łyżeczką. Masę można też wylać do dużej, płaskiej formy i kroić ją na kształt klasycznego ptasiego mleczka.
Przepis: Domowe Ptasie mleczko
Puszysty, piankowy deser z polewą czekoladową
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 2 łyżki żelatyny
- 4 białka jaj
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 ml śmietanki 30%
Na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4-5 łyżek śmietanki
- 1 łyżka żelatyny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówŻelatynę rozmieszaj w małej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją do rozpuszczenia, przestudź. Jajka dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek, żółtka wykorzystaj do innej potrawy.
- Przygotowanie piankiBiałka ubij do białości i dalej ubijaj, dodając do nich stopniowo cukier. Wymieszaj z sokiem z cytryny. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, połącz z płynną żelatyną, a potem z pianą z białek.
- Formowanie deseruProstokątną blachę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Przelej do niej piankową masę, równomiernie rozprowadź, wstaw na 2-3 godziny do lodówki, by masa stężała.
- Dekorowanie deseruŻelatynę do polewy namocz w małej ilości zimnej wody i podgrzej do rozpuszczenia. Śmietankę pogrzej, wrzuć do niej kawałki czekolady, gdy zmiękną całość wymieszaj na gładką masę, połącz z płynną żelatyną. Przygotowaną polewą posmaruj wierzch deseru, zastudź.
Czym polać domowe ptasie mleczko?
Domowe ptasie mleczko warto wykończyć polewą czekoladową. Najłatwiej przygotować ją na bazie czekolady deserowej. Wystarczy roztopić ją z dodatkiem odrobiny masła lub śmietanki. By masa ładnie pokryła powierzchnię deseru i zastygła, dodaję do niej trochę żelatyny. Polewą można ozdobić wierzch ptasiego mleczka, ale też wylać jej warstwę przed wyłożeniem białej masy do formy. Wtedy deser będzie otulony smacznymi, czekoladowymi warstwami.
Czytaj też:
Nie zgadniesz, co dodaję do jogurtowego ciasta z rabarbarem. Ten składnik robi różnicęCzytaj też:
Masę serową szykuję w 10 minut. Ten doskonały sernik smakuje obłędnie i nigdy nie pęka