Przygotowanie migdałowego sernika to 10-15 minut twojej pracy, a resztę robi piekarnik. Bazą jest zwykły ser z wiaderka, a dodatki proste. Sernik ma efektowną, słodką dekorację z lukru, migdałów i czekolady: jej przygotowanie również jest proste i nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych.
Jak zrobić sernik migdałowy?
Do przygotowania ciasta najlepiej użyć dowolnego miksera lub robota z końcówką do ubijania. Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem, a potem już wystarczy dodać wszystkie składniki i zmiksować do ich połączenia.
W przepisie jako dodatek jest olejek migdałowy. Dobrze jest poszukać naturalnego olejku spożywczego dobrej jakości. Taki olejek przyda się potem do innych wypieków. W większości sklepów dostaniesz też tańszy olejek o aromacie migdałowym: taki też może być, choć jego zapach nieco się różni. Dobrym rozwiązaniem przy tym serniku jest też dodanie do ciasta likieru amaretto, który doskonale aromatyzuje tego typu ciasta.
Bazą naszego sernika migdałowego są herbatniki, ale możesz tu zrobić dowolny spód: czy to z ciasta kruchego, czy to z pokruszonych ciastek z masłem. Ten sernik można także upiec bez spodu: wówczas wylej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz jak w przepisie.
Przepis: Sernik migdałowy
Pyszne ciasto z sera z wiaderka
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 607 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek mąki migdałowej
- 3 krople olejku migdałowego
- 1 kostka roztopionego masła
- 24 herbatniki
do dekoracji:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 kropelka olejku migdałowego
- 1 szklanka płatków migdałów
- 100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Robienie masy na sernikJajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj przestudzone masło, ser, olejek, mąkę migdałową i zmiksuj do połączenia składników.
- Pieczenie ciastaFormę wyłóż herbatnikami. Na ciastka wylej masę sernikową. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Dekorowanie ciastaCukier puder wymieszaj dobrze z sokiem z cytryny i odrobiną olejku migdałowego (jeśli lukier jest za gęsty, dodaj więcej soku). Płatki upraż na suchej patelni. Na dobrze wystudzone ciasto wylej lukier i posyp płatkami migdałów. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wylej na ciasto, tworząc dowolne esy-floresy.
Co zrobić, żeby sernik nie opadał?
Jeśli chcesz uzyskać równe ciasto, zastosuj dwa proste patenty, które sprawiają, że sernik nie pęka i nie opada. Do piekarnika wstaw razem z ciastem (na dolną półkę) dodatkową blaszkę wypełnioną gorącą wodą. To zapobiega pękaniu ciasta. Jeśli zależy ci, aby sernik po upieczeniu nie opadł, wystudź go w piekarniku. Po upływie czasu pieczenia po prostu wyłącz piekarnik, a po ok. 15 minutach lekko uchyl drzwiczki i zostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Czytaj też:
Aromatyczny dodatek do kawy świetnie zastępuje cukier. Pomaga też złagodzić stresCzytaj też:
Chrupiące warstwy przekładam słodką masą. To jedno z najwartościowszych ciast, jakie znam