Puszysta babka pomarańczowa, która nie opada. Odkryj przepis, który zawsze wychodzi

Puszysta babka pomarańczowa, która nie opada. Odkryj przepis, który zawsze wychodzi

Dodano: 
Babka pomarańczowa
Babka pomarańczowa Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Babka to jeden z bardzo prostych wypieków, które pojawiają się na wielkanocnym stole. U mnie gości znacznie częściej, bo kochamy to ciasto za lekkość, puszystość i wyjątkowy smak.

Można znaleźć wiele przepisów na babki z różnymi dodatkami np. czekoladą lub kakao, bakaliami oraz cytrusami. Naszą ulubioną jest piaskowa babka pomarańczowa z przepisu, który znalazłem w starej książce kucharskiej. To ciasto zawsze wychodzi miękkie, wilgotne i przez długi czas zachowuje świeżość, ale u mnie znika w okamgnieniu.

Jak zrobić puszystą babkę pomarańczową?

Babka piaskowa wyjdzie lekka i puszysta, jeżeli użyte do jej przygotowania składniki, będą miały temperaturę pokojową. Ciasto wymaga osobnego utarcia żółtek z cukrem oraz ubicia sztywnej piany z białek, która sprawia, że babka pomarańczowa pięknie wyrasta i rozpływa się w ustach. Do masy z żółtek dodaję mąkę pszenną oraz sok i skórkę z dużej pomarańczy. Ważne jest, żeby zbyt długo nie miksować składników – wystarczy, że się połączą. Kolejny krok przygotowania aromatycznej babki wymaga nieco cierpliwości. Żeby ciasto miało idealną konsystencję, trzeba stopniowo dodawać pianę z białek oraz delikatnie połączyć ją z resztą składników, mieszając drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.

Gotowe ciasto na babkę pomarańczową przekładam do okrągłej formy z kominem (średnica 25 cm), którą natłuszczam masłem i oprószam bardzo drobno mieloną bułką tartą (bułkę tartą możesz zastąpić mąką pszenną). Babka powinna od razu trafić do gorącego piekarnika, a po upieczeniu przez chwilę pozostać w jego wnętrzu, żeby nie opadła.

Wskazówka: z poniższego przepisu możesz również upiec pyszną babkę cytrynową. Wystarczy, że zastąpisz sok i skórkę z pomarańczy sokiem oraz skórką z dużej cytryny (możesz też dodać do ciasta sok i skórkę z limonki).

Przepis: Babka pomarańczowa

Babka z tego prostego przepisu wychodzi niezwykle wilgotna i aromatyczna.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
286 w każdej porcji

Składniki

  • 270 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Masło roztop i wystudź. Wyciśnij sok i zetrzyj skórkę z pomarańczy.
  2. Ubijanie żółtek i białekŻółtak ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. W drugiej misce białka ubij na sztywną, śnieżnobiałą i lśniąca pianę.
  3. Dodanie mąki, soku i skórki z cytrynyDo masy z żółtek wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Miksuj na niskich obrotach do połączenia się składników.
  4. Dodanie piany z białekStopniowo dodawaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w ciasto.
  5. PieczenieWysmaruj formę masłem i oprósz bułką tartą. Wlej ciasto i wyrównaj wierzch łyżką. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Gotową babkę pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Babka pomarańczowa jest gotowa do spożycia od razu po ostygnięciu, ale możesz dodatkowo udekorować wierzch wypieku cukrem pudrem, tradycyjnym lukrem, lukrem pomarańczowym lub lukrem królewskim.

Wskazówki, co jeszcze zrobić, by babka wyszła lekka i wilgotna

Aby babka piaskowa była puszysta i delikatna do moich wskazówek podać jeszcze kilka sprawdzonych trików. Po pierwsze pamiętaj, że mąkę zawsze warto przesiać – napowietrzy to ciasto i sprawi, że będzie lżejsze. Po drugie, jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej wilgotny środek babki wielkanocnej, możesz dodać do ciasta łyżkę kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego – zapobiegnie to jego przesuszeniu. Kolejną ważną wskazówką jest unikanie gwałtownych zmian temperatury – po upieczeniu babka piaskowa powinna stopniowo stygnąć w uchylonym piekarniku, aby nie opadła.

Czytaj też:
Tę babkę marmurkową miksuję 10 minut, a wychodzi puszysta. To najszybsze ciasto, jakie znam
Czytaj też:
Przepis na genialną babkę mam ze starej książki kucharskiej. To ciasto bez dodatku proszku i sody