Przepis na genialną babkę mam ze starej książki kucharskiej. To ciasto bez dodatku proszku i sody

Przepis na genialną babkę mam ze starej książki kucharskiej. To ciasto bez dodatku proszku i sody

Dodano: 
Babka pomarańczowa
Babka pomarańczowa Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Ta babka pomarańczowa wręcz rozpływa się w ustach. Jest idealna do kawy lub herbaty. I co najlepsze: nie trzeba do niej dodawać żadnych spulchniaczy.

Ładna babka bez proszku do pieczenia i sody oczyszczonej? To jest możliwe, a ta babka pomarańczowa to dosłownie: mistrzostwo świata. Przepis mam z jednej ze starych książek kucharskich i to jedno z tych ciast, do których lubię wracać. To prosty przepis na bazie którego można zrobić również przepyszną babkę cytrynową, ale o tym dalej.

Jak zrobić babkę pomarańczową?

Babka pomarańczowa z tego przepisu to babka piaskowa. Ciasto piaskowe to inaczej ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, albo po prostu: ciasto ucierane. Dlatego ważna jest w nim kolejność szykowania składników (wszystko jest opisane krok po kroku w przepisie). W przepisach na babki piaskowe można znaleźć receptury z proszkiem do pieczenia, jednak moim zdaniem

Przy szykowaniu tego ciasta, warto pamiętać o kilku zasadach. Jajko i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Ważne jest także, aby cukier dodawany do masła i cukier dodawany do białek dobrze się rozpuścił (można to sprawdzić, delikatnie rozcierając masę w palcach).

Przepis: Babka pomarańczowa

Pyszna babka bez proszku do pieczenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
455 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Sposób przygotowania

  1. Ucieranie masy z masła i żółtekOddziel białka od żółtek. Masło ucieraj lub miksuj przy użyciu robota, aż stanie się jasne. Dodaj do masła ok. 2/3 szklanki cukru (resztę zostaw do białek) i miksuj, aż cukier się rozpuści. Masa z masła i cukru ma być jasna i puszysta. Dodawaj do niej po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy.
  2. Ubijanie białekW osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, następnie dalej ubijając, dodawaj po łyżce cukru (po każdorazowym dodaniu cukru ubijaj ok. minuty – cukier musi się rozpuścić).
  3. Łączenie składnikówObie mąki przesiej i dodaj do masy z masła i żółtek. Wymieszaj szpatułką lub na najniższych obrotach robota. Dodawaj partiami ubite białka, delikatnie mieszając całość.
  4. Pieczenie ciastaGotowe ciasto przełóż do podłużnej formy. Piecz ok. 60 min. w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Gotowe ciasto można podawać oprószone cukrem pudrem, można je też polać lukrem na bazie soku pomarańczowego i cukru pudru (ja do takiego lukru dodaję też odrobinę skórki pomarańczowej). Babka też świetnie smakuje oblana polewą czekoladową (może to być np. gorzka czekolada z kawałkami kandyzowanej pomarańczy).

Babka pomarańczowa, a może babka cytrynowa?

Na bazie tego przepisu łatwo zrobić również klasyczną piaskową babkę cytrynową. Wystarczy jedynie zamienić skórkę pomarańczową na skórkę otartą z jednej cytryny. Babka w takiej wersji najlepiej smakuje oblana lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.

Czytaj też:
Wyborne, twarogowe oponki robię z pięciu prostych składników. Są wyjątkowo kruche i delikatne
Czytaj też:
Ten sernik pięknie wygląda i świetnie smakuje. Jego przygotowanie jest naprawdę proste

Źródło: smaki.pl