Ładna babka bez proszku do pieczenia i sody oczyszczonej? To jest możliwe, a ta babka pomarańczowa to dosłownie: mistrzostwo świata. Przepis mam z jednej ze starych książek kucharskich i to jedno z tych ciast, do których lubię wracać. To prosty przepis na bazie którego można zrobić również przepyszną babkę cytrynową, ale o tym dalej.
Jak zrobić babkę pomarańczową?
Babka pomarańczowa z tego przepisu to babka piaskowa. Ciasto piaskowe to inaczej ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, albo po prostu: ciasto ucierane. Dlatego ważna jest w nim kolejność szykowania składników (wszystko jest opisane krok po kroku w przepisie). W przepisach na babki piaskowe można znaleźć receptury z proszkiem do pieczenia, jednak moim zdaniem
Przy szykowaniu tego ciasta, warto pamiętać o kilku zasadach. Jajko i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Ważne jest także, aby cukier dodawany do masła i cukier dodawany do białek dobrze się rozpuścił (można to sprawdzić, delikatnie rozcierając masę w palcach).
Przepis: Babka pomarańczowa
Pyszna babka bez proszku do pieczenia.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 455 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania
- Ucieranie masy z masła i żółtekOddziel białka od żółtek. Masło ucieraj lub miksuj przy użyciu robota, aż stanie się jasne. Dodaj do masła ok. 2/3 szklanki cukru (resztę zostaw do białek) i miksuj, aż cukier się rozpuści. Masa z masła i cukru ma być jasna i puszysta. Dodawaj do niej po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy.
- Ubijanie białekW osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, następnie dalej ubijając, dodawaj po łyżce cukru (po każdorazowym dodaniu cukru ubijaj ok. minuty – cukier musi się rozpuścić).
- Łączenie składnikówObie mąki przesiej i dodaj do masy z masła i żółtek. Wymieszaj szpatułką lub na najniższych obrotach robota. Dodawaj partiami ubite białka, delikatnie mieszając całość.
- Pieczenie ciastaGotowe ciasto przełóż do podłużnej formy. Piecz ok. 60 min. w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Gotowe ciasto można podawać oprószone cukrem pudrem, można je też polać lukrem na bazie soku pomarańczowego i cukru pudru (ja do takiego lukru dodaję też odrobinę skórki pomarańczowej). Babka też świetnie smakuje oblana polewą czekoladową (może to być np. gorzka czekolada z kawałkami kandyzowanej pomarańczy).
Babka pomarańczowa, a może babka cytrynowa?
Na bazie tego przepisu łatwo zrobić również klasyczną piaskową babkę cytrynową. Wystarczy jedynie zamienić skórkę pomarańczową na skórkę otartą z jednej cytryny. Babka w takiej wersji najlepiej smakuje oblana lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
Czytaj też:
Wyborne, twarogowe oponki robię z pięciu prostych składników. Są wyjątkowo kruche i delikatneCzytaj też:
Ten sernik pięknie wygląda i świetnie smakuje. Jego przygotowanie jest naprawdę proste