Nie wyobrażamy sobie Tłustego Czwartku bez zjedzenia choćby jednego pączka. Jednak tak naprawdę karnawał kończy się właśnie dzisiaj i jest to doskonała okazja do małej uczty. Możemy ją przygotować w kilka chwil, sięgając po dwa pojemniczki serka homogenizowanego i kilka prostych dodatków. Te pączusie to już symbol moich domowych Ostatków. Rodzina je uwielbia.
Jak szybko zrobić pączki?
Tradycyjne pączki robi się z ciasta drożdżowego, które potrzebuje dwukrotnego wyrastania. To plus konieczność dobrego wyrobienia ciasta sprawiają, że na przygotowanie klasycznych pączków trzeba zarezerwować sporo czasu. Trudno o niego w tygodniu, dlatego zamiast drożdży do ciasta lepiej dodać proszek do pieczenia. Ciasto nie będzie wymagało wyrastania i można je smażyć od razu po wymieszaniu.
Znacznym przyspieszeniem w przygotowaniu pączków jest też brak ich formowania i nadziewania. To znaczy pączki formuje się, ale błyskawicznie przy pomocy dwóch łyżek. Dzięki temu mają apetyczny, nieregularny kształt. A ponieważ pączusie są małe, wystarczy je posypać cukrem pudrem, by były słodkie.
Jak zrobić pączki z serków homogenizowanych?
Bazą do moich ekspresowych pączusiów są serki homogenizowane. Mieszam je tylko z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia i mam już gotowe ciasto. Smaży się je również szybko, więc przygotowanie tych pączków nie powinno wam zająć więcej niż 30 minut. Tyle czasu każdy z pewnością znajdzie we wtorkowe popołudnie.
Przepis: Pączusie z serków homogenizowanych
Mini pączki z ciasta z dodatkiem serków homogenizowanych
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 65 w każdej porcji
Składniki
- 2 serki homogenizowane waniliowe po 200 g
- 2 duże jajka
- 350 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaSerki homogenizowane przełóż do miski. Dodaj jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj gładkie ciasto.
- Formowanie i smażenie pączkówW rondlu rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką nabieraj porcje ciasta i kładź je na gorący tłuszcz. Smaż po 1-2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
- Wykańczanie pączkówPączki wyjmij z oleju łyżką cedzakową. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprósz cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Ekspresowe pączki – kilka wskazówek
Oto, na co należy zwrócić uwagę by pączki wyszły smaczne i apetyczne.
- By ułatwić sobie formowanie pączków, czyli kładzenie ich na gorący tłuszcz, należy sięgnąć po dwie łyżki. Jedną z nich zanurzamy najpierw w gorącym oleju, a potem w cieście. Drugą łyżką ściągamy ciasto i delikatnie kładziemy je na gorący tłuszcz.
- Po usmażeniu pączki warto osączyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na papierowym ręczniku.
- Pączki należy oprószyć przez sitko cukrem pudrem. Można go wymieszać z cukrem waniliowym albo z cynamonem.
Czytaj też:
Jabłka smażone w cieście wolę od najlepszych pączków. Robię je raz-dwa, a smak zachwycaCzytaj też:
Szybki chruścik uratował niejeden tłusty czwartek. Przepis jest banalnie prosty