Z dwóch pojemniczków serka robię ekspresowe pączki. Są u mnie hitem w każde Ostatki

Z dwóch pojemniczków serka robię ekspresowe pączki. Są u mnie hitem w każde Ostatki

Dodano: 
Małe pączki
Małe pączki Źródło: Shutterstock / Lesya Dolyuk
Dziś Ostatki, czyli ostatni dzień karnawału. Warto go pożegnać czymś smacznym i słodkim. A ponieważ w środku tygodnia nie mamy dużo czasu na pichcenie, proponuję ekspresowe pączusie. Robię je co roku z kilku prostych składników.

Nie wyobrażamy sobie Tłustego Czwartku bez zjedzenia choćby jednego pączka. Jednak tak naprawdę karnawał kończy się właśnie dzisiaj i jest to doskonała okazja do małej uczty. Możemy ją przygotować w kilka chwil, sięgając po dwa pojemniczki serka homogenizowanego i kilka prostych dodatków. Te pączusie to już symbol moich domowych Ostatków. Rodzina je uwielbia.

Jak szybko zrobić pączki?

Tradycyjne pączki robi się z ciasta drożdżowego, które potrzebuje dwukrotnego wyrastania. To plus konieczność dobrego wyrobienia ciasta sprawiają, że na przygotowanie klasycznych pączków trzeba zarezerwować sporo czasu. Trudno o niego w tygodniu, dlatego zamiast drożdży do ciasta lepiej dodać proszek do pieczenia. Ciasto nie będzie wymagało wyrastania i można je smażyć od razu po wymieszaniu.

Znacznym przyspieszeniem w przygotowaniu pączków jest też brak ich formowania i nadziewania. To znaczy pączki formuje się, ale błyskawicznie przy pomocy dwóch łyżek. Dzięki temu mają apetyczny, nieregularny kształt. A ponieważ pączusie są małe, wystarczy je posypać cukrem pudrem, by były słodkie.

Jak zrobić pączki z serków homogenizowanych?

Bazą do moich ekspresowych pączusiów są serki homogenizowane. Mieszam je tylko z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia i mam już gotowe ciasto. Smaży się je również szybko, więc przygotowanie tych pączków nie powinno wam zająć więcej niż 30 minut. Tyle czasu każdy z pewnością znajdzie we wtorkowe popołudnie.

Przepis: Pączusie z serków homogenizowanych

Mini pączki z ciasta z dodatkiem serków homogenizowanych

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
65 w każdej porcji

Składniki

  • 2 serki homogenizowane waniliowe po 200 g
  • 2 duże jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaSerki homogenizowane przełóż do miski. Dodaj jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj gładkie ciasto.
  2. Formowanie i smażenie pączkówW rondlu rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką nabieraj porcje ciasta i kładź je na gorący tłuszcz. Smaż po 1-2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
  3. Wykańczanie pączkówPączki wyjmij z oleju łyżką cedzakową. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprósz cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Ekspresowe pączki – kilka wskazówek

Oto, na co należy zwrócić uwagę by pączki wyszły smaczne i apetyczne.

  • By ułatwić sobie formowanie pączków, czyli kładzenie ich na gorący tłuszcz, należy sięgnąć po dwie łyżki. Jedną z nich zanurzamy najpierw w gorącym oleju, a potem w cieście. Drugą łyżką ściągamy ciasto i delikatnie kładziemy je na gorący tłuszcz.
  • Po usmażeniu pączki warto osączyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na papierowym ręczniku.
  • Pączki należy oprószyć przez sitko cukrem pudrem. Można go wymieszać z cukrem waniliowym albo z cynamonem.

Czytaj też:
Jabłka smażone w cieście wolę od najlepszych pączków. Robię je raz-dwa, a smak zachwyca
Czytaj też:
Szybki chruścik uratował niejeden tłusty czwartek. Przepis jest banalnie prosty