Jabłka smażone w cieście wolę od najlepszych pączków. Robię je raz-dwa, a smak zachwyca

Jabłka smażone w cieście wolę od najlepszych pączków. Robię je raz-dwa, a smak zachwyca

Dodano: 
Jabłka smażone w cieście
Jabłka smażone w cieście Źródło: Shutterstock / margouillat photo
Tłusty czwartek już za nami. W ten weekend na pożegnanie karnawału przygotuję jeszcze jabłka smażone w cieście. Robi się je ekspresowo, a są smaczniejsze od pączków. Uwielbiam ich wilgotność i ten kwaskowy smak.

Końcówka karnawału to moment doskonały na nieco bardziej kaloryczne rarytasy. A, że nie przepadam za pączkami, z tej okazji przygotowuję zwykle jabłka smażone w cieście. Robi się je szybko i z prostych składników, a zjada z wielką przyjemnością. Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem i podane na ciepło.

Jakie jabłka są najlepsze do smażenia w cieście?

To, jakie jabłka usmażycie w cieście, ma duży wpływ na smak potrawy. Moim zdaniem do tego celu najlepiej nadają się jabłka o winnym smaku. Po usmażeniu są bowiem przyjemnie kwaskowe, co doskonale harmonizuje z ciastem i słodką posypką. Możecie więc sięgnąć po jabłka odmiany Bojken, Boskoop, Idared czy Champion.

Jak przygotować jabłka smażone w cieście?

Przygotowanie jabłek smażonych w cieście dzieli się na trzy etapy. Pierwszy to przygotowanie ciasta, drugi jabłek, a trzeci smażenie jabłek w cieście. By zamienić jabłka w kształtne krążki, warto posłużyć się specjalnym nożykiem do wycinania gniazd nasiennych. Potem obrane jabłka wystarczy pokroić w grubsze talarki, zanurzyć w cieście i usmażyć.

Przepis: Jabłka smażone w cieście

Krążki jabłek smażone w gęstym cieście naleśnikowym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 3 duże jabłka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier waniliowy do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dodaj jajko i mleko, dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie, dość gęste ciasto.
  2. Przygotowanie jabłekJabłka umyj, obierz, specjalnym nożykiem wytnij gniazda nasienne. Jabłka pokrój w krążki o grubości ok. 1 cm.
  3. Smażenie jabłekNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Plastry jabłek zanurzaj kolejno w cieście, a potem kładź na gorący tłuszcz. Smaż po 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posyp cukrem waniliowym.

Jak podgrzać jabłka smażone w cieście?

Jabłka smażone w cieście można jeść na ciepło lub zimno. Jednak te w pierwszej wersji smakują o niebo lepiej. By móc się nimi raczyć dłużej, niż chwilę po usmażeniu, warto je podgrzać. Jak? Najłatwiej w kuchence mikrofalowej. Wystarczy je tylko ułożyć na talerzyku, wstawić do kuchenki i podgrzewać 20-30 sekund na najwyższej mocy. W ten sposób można też ekspresowo odświeżyć pączki.

Czytaj też:
Te pączusie wychodzą nadzwyczaj miękkie i puszyste. To zasługa dodanych ziemniaków
Czytaj też:
To najlepsze pieczone pączki, jakie jadłam. Są pyszne, a zdrowsze od smażonych