Tak robię najlepsze ciasto czekoladowe. Przepis jest łatwy i ekspresowy

Tak robię najlepsze ciasto czekoladowe. Przepis jest łatwy i ekspresowy

Dodano: 
Robienie ciasta czekoladowego
Robienie ciasta czekoladowego Źródło: Shutterstock / Maihum
Ciasto czekoladowe to zawsze dobry pomysł. Nie bez powodu zawsze mam w szafce zapasowe tabliczki gorzkiej czekolady, które są jego podstawą.

Ten przepis na ciasto czekoladowe to receptura klasycznego brownie: mocno czekoladowego, z dużą ilością masła i co najważniejsze, szybkiego i łatwego do zrobienia. Takie ciasto zwykle robi się w płaskiej formie, aby uzyskać czekoladowy placek, który można pokroić na czekoladowe kwadraty. Ale polecam spróbować nieco innej wersji i wykorzystać nieco mniejszą foremkę, niż to zwykle robisz, aby ciasto było grubsze.

Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe?

W tym przepisie nie ma niczego, co może się nie udać. Wystarczy rozpuścić czekoladę z masłem, lekko przestudzić, a następnie połączyć z jajkami z cukrem oraz mąką. Najlepsza do tego przepisu jest dobra, gorzka czekolada, ale jeśli chcesz podkręcić smak swojego ciasta, możesz też wykorzystać czekolady gorzkie ze smakowymi dodatkami: np. skórką pomarańczy, chili albo kawą. Możesz też dorzucić do ciasta własne dodatki, takie jak odrobina cynamonu albo płatków chili.

Jeśli chcesz uzyskać klasyczne brownie, wylej ciasto do płaskiej formy, ale spróbuj tym razem wziąć foremkę mniejszą, aby warstwa ciasta była dwukrotnie grubsza, niż zwykle. Co da taki zabieg? Środek ciasta wyjdzie przyjemnie wilgotny, wręcz rozpływający się zaraz po upieczeniu. Kiedy ostygnie, nieco stężeje, ale nadal to będzie wyjątkowe, czekoladowe, aksamitne wnętrze.

Przepis: Szybkie ciasto czekoladowe

Klasyczny deser z czekoladą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
365 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaJajka wymieszaj z cukrem (możesz to zrobić mikserem). W rondelku rozpuść masło i czekoladę, dobrze wymieszaj. Lekko przestudź i dodaj do jajek. Wymieszaj, dodaj mąkę i wymieszaj łyżką ciasto.
  2. Pieczenie ciastaCiasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do 25 minut w temperaturze 165 stopni.

Gotowe ciasto czekoladowe posyp cukrem pudrem albo udekoruj czekoladową polewą.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z dodatkami?

Ciasto z tego przepisu możesz także upiec z owocami, np. wiśniami, malinami czy truskawkami (także mrożonymi). Patent jest prosty – na surowe ciasto wyłożone do foremki wystarczy wysypać wybrane owoce i dalej upiec wszystko razem, jak w przepisie.

Czytaj też:
Biorę kubek maślanki i w kilka chwil robię genialne ciasto. Przepis jest banalnie prosty
Czytaj też:
Te plecionki z ciasta francuskiego skrywają słodki farsz. Są efektowne, a robi się je ekspresowo