Proste imbirowe ciasto robię bez miksera. Jest wilgotne, miękkie i idealnie rozgrzewa w chłodne dni

Proste imbirowe ciasto robię bez miksera. Jest wilgotne, miękkie i idealnie rozgrzewa w chłodne dni

Dodano: 
Ciasto imbirowe
Ciasto imbirowe Źródło: Shutterstock / Donna Gibbs-Williams
Na jesienno-zimowe chłody najlepsze na poprawę nastroju są aromatyczne desery. Dziś polecam genialne ciasto imbirowe. Jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Poznaj moją sekretną receptę na dobry humor.

Przepis, którym dzielę się dzisiaj inspirowany jest recepturą na ciasto o nazwie „Jamaican ginger cake” (z ang. jamajskie ciasto imbirowe) pochodzi z tradycji brytyjskich, a jego nazwa nawiązuje do inspiracji smakami Jamajki, która była brytyjską kolonią od XVII do XX wieku. Wyspa ta słynęła głównie z produkcji imbiru, cukru trzcinowego i melasy oraz przypraw korzennych. Te składniki eksportowano do Wielkiej Brytanii, gdzie stały się inspiracją dla wielu przepisów. Jednym z nich dzielę się dzisiaj z wami.

Jak zrobić imbirowe ciasto?

Jamajskie ciasto imbirowe to wilgotniejsza i intensywniej przyprawiona wersja tradycyjnego piernika. Przepis jest dziecinnie prosty. Jedyną trudnością może być fakt, że w naszych szafkach kuchennych nie zawsze mamy dwa potrzebne w tym przepisie składniki. Chodzi o syrop złocisty oraz melasę trzcinową.

Wskazówka: w moim przepisie trafisz na dwa składniki, których być może nie masz w swojej kuchni. Syrop złocisty to gęsty, bursztynowy syrop cukrowy o delikatnym karmelowym smaku. Jest mniej słodki niż miód, ale bardziej gęsty niż syrop klonowy. Melasa jest syropem o dużej gęstości, który powstaje z soku będącego efektem miażdżenia trzciny cukrowej. Oba produktu dostępne są w większych marketach, na dziale z importowaną żywnością, ewentualnie w sklepach ze zdrową żywnością lub internetowych. Pod przepisem podaję kilka alternatyw dla syropu złocistego i melasy.

Przepis: Imbirowe ciasto z Jamajki

To ciasto jest z natury bardzo wilgotne i aromatyczne.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Angielska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

Suche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego goździka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

Mokre:

  • 175 g syropu złocistego lub miodu (można zmieszać pół na pół)
  • 100 g melasy trzcinowej
  • 125 g masła
  • 100 g brązowego cukru

Dodatkowo:

  • 2 duże jajka
  • 125 ml mleka

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mokrych składnikówW rondelku rozpuść masło, syrop złocisty, melasę i brązowy cukier na małym ogniu. Mieszaj, aż składniki się połączą i masa będzie gładka. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  2. Przesianie suchych składnikówW dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, mielony imbir, cynamon, goździki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  3. Łączenie składników:Do suchych składników wlej ostudzoną mieszankę masła i melasy. Wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem na wolnych obrotach. W osobnej misce lekko ubij jajka z mlekiem, a następnie dodaj je do masy. Mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Pieczenie:Przelej ciasto do prostokątnej formy (20 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza (góra-dół). Piecz przez 50–60 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Czym zastąpić syrop złocisty i melasę w przepisie na imbirowe ciasto?

Złoty syrop w moim przepisie możesz zastąpić innym, bardziej dostępnym produktem. Sprawdzą się:

  • miód – najlepiej delikatny (np. akacjowy), ma co prawda nieco inny smak, ale podobną konsystencję,
  • syrop klonowy – ma smak zbliżony do złotego syropu,
  • syrop cukrowy domowej roboty – aby go przygotować, w rondelku wymieszaj 200 g cukru, 50 ml wody i odrobinę soku z cytryny; gotuj na małym ogniu, aż nabierze jasnobrązowego koloru i konsystencji syropu.

Jeśli nie możesz znaleźć melasy, możesz użyć takich zamienników:

  • syropu daktylowego – ma podobny, ciemnokarmelowy smak,
  • ciemnego miodu – na przykład gryczanego, choć będzie słodszy i mniej intensywny niż melasa,
  • mieszanki ciemnego cukru i wody – wymieszaj 2 łyżki cukru trzcinowego z 1 łyżką gorącej wody, by uzyskać melasopodobną konsystencję.

Najlepiej jednak ciasto imbirowe będzie smakowało z oryginalnymi produktami. Warto się w nie zaopatrzyć.

Jak podawać ciasto imbirowe?

Jamaican ginger cake smakuje wyśmienicie samo, ale można je również podać z masłem i filiżanką herbaty bądź z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Wypiek ten jest również świetną bazą do przygotowania ciasta z karmelem. W tym celu ostudzone ciasto przekrój wzdłuż. Przygotuj gładki krem karmelowy, mieszając masę kajmakową z odrobiną masła lub śmietanki kremówki, aby była łatwiejsza do rozsmarowania. Nałóż warstwę tak przygotowanego karmelu na spodnią część ciasta i przykryj drugą.

Czytaj też:
Szybkie ciasto karmelowe robię bez włączania piekarnika. Rodzina wciąż o nie dopytuje
Czytaj też:
Te miękkie pierniczki zawsze robię na Boże Narodzenie. Sekretem jest jeden składnik