Szybkie ciasto karmelowe robię bez włączania piekarnika. Rodzina wciąż o nie dopytuje

Szybkie ciasto karmelowe robię bez włączania piekarnika. Rodzina wciąż o nie dopytuje

Dodano: 
Karmelowe ciasto bez pieczenia
Karmelowe ciasto bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Fernando Gardinali
Jeśli lubicie przyrządzać ciasta bez pieczenia, oto jedno z najlepszych. Ma aksamitny krem i chrupiące kawałki, dzięki czemu zjada się je z wielką przyjemnością. Moja rodzina wciąż dopytuje, kiedy je zrobię.

Ciasta bez pieczenia przygotowuje się z półproduktów, dzięki temu nic nie trzeba piec. To duże ułatwienie, zwłaszcza dla osób zabieganych. Ostatnim moim odkryciem jest ciasto karmelowe, które łączy w sobie aksamitny, delikatny krem oraz chrupiące dodatki. To ciasto zjada się z prawdziwą przyjemnością, bo wprost rozpływa się w ustach.

Jak zrobić karmel?

Karmel to masa otrzymywana ze zrumienionego cukru. Ma brązową barwę, charakterystyczny smak i zapach. Po wystygnięciu przybiera szklistą postać. Gdy do podgrzanego cukru dodamy też masło i miód powstanie nam masa toffi.

By przygotować karmel należy wsypać cukier do rondelka i całość podgrzewać na małym ogniu. Cukier powinien się powoli i równomiernie rozpuszczać. Nie należy go mieszać, co najwyżej można lekko zamieszać rondelkiem. Do karmelu można dodać np. płatki owsiane, granolę czy orzechy, dzięki czemu zyskają słodką, chrupiącą skorupkę. Poza tym karmel stosuje się do dekoracji ciast i deserów.

Jak przygotować ciasto karmelowe bez pieczenia?

Do przygotowania ciasta karmelowego bez pieczenia wykorzystuję herbatniki, serek mascarpone, masę kajmakową, a także orzechy i karmel. Z tych składników powstaje naprawdę niebiański deser.

Przepis: Ciasto karmelowe bez pieczenia

Ciasto karmelowe bez pieczenia z dodatkiem herbatników i orzechów

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g herbatników
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 200 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie posypkiOrzechy przebierz, dość drobno posiekaj. W rondelku na niedużym ogniu rozpuść cukier z masłem i miodem. Wsyp posiekane orzechy, wymieszaj, rozdrobnij całość widelcem, by orzechy się zbytnio nie posklejały.
  2. Przygotowanie kremuMascarpone zmiksuj z 3-4 łyżkami masy kajmakowej. Schłodzą śmietankę ubij na sztywno, połącz delikatnie z masą mascarpone.
  3. Układanie warstwTortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a potem herbatnikami. Przykryj połową kremu, przekładając go herbatnikami. Wyłóż na krem warstwę masy kajmakowej i resztę kremu oraz kilka herbatników.
  4. Dekorowanie ciastaWierzch i boki ciasta obsyp orzechami w karmelu. Lekko ubij powierzchnię. Ciasto przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Co warto dodać do ciasta karmelowego bez pieczenia?

Do ciasta karmelowego bez pieczenia dodaję herbatniki, które wzbogacają strukturę deseru. Można je jednak zastąpić np. krakersami, których słony smak doskonale przełamuje słodycz karmelu. Dobrym pomysłem na wzbogacenie tego ciasta jest też dodanie do niego granoli, płatków owsianych czy migdałów w płatkach. Przed dodaniem do ciasta można je połączyć z karmelem.

Czytaj też:
To najlepsze ciasto bananowe bez pieczenia, jakie jadłem. Robię je 30 minut dzięki przepisowi od szwagierki
Czytaj też:
Wysokobiałkowy sernik bez pieczenia robię bez dodatku cukru. To prosty przepis na deser, że palce lizać