Lubię klasycznego murzynka, tylko szkoda, że trzeba czekać, aż rozpuszczone składniki wystygną. Dlatego, gdy znalazłam przepis na podobne ciasto, które pomija ten etap, od razu się nim zainteresowałam. I rzeczywiście nie pomyliłam się to ciasto zachwyciło mnie smakiem, a zawiera też zdrowe dodatki.
Jak w prosty sposób podnieść wartość odżywczą ciasta?
Ciasta kojarzą się z mnóstwem kalorii i raczej ciężko tego uniknąć. Bez cukru i tłuszczu to raczej nie ciasta. Można jednak wzbogacić je wartościowymi składnikami, dzięki czemu nie będą nam dostarczać tylko pustych kalorii. Jednym z pomysłów na takie „uzdrowienie” ciasta jest dodanie do niego trochę mąki z pełnego przemiału. Najlepiej zastąpić nią część mąki pszennej, dzięki czemu wypiek nie straci na strukturze, a zyska sporo błonnika i witamin z grupy B.
Wartościowymi dodatkami do ciast są też: kakao i gorzka czekolada – źródło magnezu, owoce – dostarczają błonnika i witamin, płatki owsiane – wzbogacają wypieki w błonnik i witaminy z grupy B, orzechy – źródło witaminy E i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami?
Przygotowanie tego ciasta jest proste i szybkie. Wystarczy tylko wymieszać składniki suche i oddzielnie mokre, a potem je połączyć. Po przelaniu do formy ciasto należy posypać kawałkami jabłek, posiekanymi orzechami i płatkami owsianymi.
Przepis: Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami
Szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem jabłek, orzechów i płatków owsianych
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 205 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 duże jabłka
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki płatków owsianych
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówOrzechy włoskie przebierz, dość grubo posiekaj. Jabłka obierz, pokrój w cząstki lub w dużą kostkę.
- Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Dodaj połowę płatków owsianych i orzechów, delikatnie wymieszaj. W drugiej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i mleko, krótko zmiksuj. Dodaj składniki suche do mokrych i szybko wymieszaj.
- Pieczenie ciastaPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj. Ułóż na nim jabłka, lekko wciśnij. Posyp resztą orzechów i płatków. Piecz ok. 50 minut.
Czym udekorować ciasto czekoladowe?
Ciasto czekoladowe z dodatkiem jabłek, orzechów i płatków owsianych ma bardzo apetyczny wierzch. Doskonale wygląda i smakuje nawet bez dekorowania. Jeśli jednak chcecie, możecie je oprószyć cukrem pudrem albo polać cienkimi smużkami czekolady czy miodu.
Czytaj też:
Gdy zbliża się adwent, sięgam po te proste i przepyszne ciasteczka. Zajadają się nimi Niemcy i AustriacyCzytaj też:
Ten sernik smakuje, jak marzenie. Genialny przepis zdobyłam od znajomego cukiernika