Gdy zbliża się adwent, sięgam po te proste i przepyszne ciasteczka. Zajadają się nimi Niemcy i Austriacy

Gdy zbliża się adwent, sięgam po te proste i przepyszne ciasteczka. Zajadają się nimi Niemcy i Austriacy

Dodano: 
Vanillekipferl
Vanillekipferl Źródło: Shutterstock / PosiNote
Vanillekipferln – tak nazywają się kruche ciasteczka, bez których nasi sąsiedzi nie wyobrażają sobie oczekiwania na Boże Narodzenie. To ciasteczka idealne także na Boże Narodzenie, ale są tak dobre, że jak raz spróbujesz, będziesz wracać do przepisu przez cały rok.

Vanillekipferln, waniliowe półksiężyce, ciasteczka migdałowe, ciasteczka adwentowe – niezależnie pod jaką nazwą je znasz, to jedno jest pewne: to jedne z najlepszych kruchych ciasteczek. Niemcy i Austriacy wypiekają je często już w czasie adwentu, ale są też obowiązkowe wśród deserów na Boże Narodzenie. U mnie zawsze znikają z półmisków ze słodkościami jako pierwsze. Są doskonale kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Ja swój przepis mam od bardzo dobrej koleżanki i są od lat na liście moich ulubionych. Piekłam je też na spotkania świąteczne w pracy i zawsze okazywały się hitem.

Jak zrobić waniliowe półksiężyce?

Vanillekipferln robi się bardzo łatwo, bo to najprostsze kruche ciasto. Sekretem jest dodatek mąki migdałowej (zmielone migdały) oraz obowiązkowo wanilii. Można dodać cukier wanilinowy, ale warto postawić w tym przypadku na dobry ekstrakt waniliowy. Tak samo obowiązkowe jest masło, żadna margaryna, bo masło również nadaje ciasteczkom charakterystycznego smaku.

Jak każde ciasto kruche, tak i waniliowe półksiężyce, nie lubią ciepła. Dlatego koniecznie należy schłodzić ciasto w lodówce, a czas formowania skrócić do minimum, aby nie rozgrzewać zbytnio ciasta dłońmi. Księżyce nie muszą być idealne. Czas pieczenia dostosuj do ich wielkości.

Przepis: Vanillekipferln

Waniliowo-migdałowe kruche ciasteczka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
392 w każdej porcji

Składniki

  • 350 mąki pszennej
  • 200 g mąki migdałowej
  • 300 g masła
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMasło posiekaj razem z przesianą mąką pszenną. Dodaj mielone migdały, cukier, żółtko, wanilię i zagnieć wszystko na elastyczne ciasto. Zawiń je w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Pieczenie ciastekCiasto dziel na części i formuj z nich rulony niczym na kopytka. Odcinaj po kawałku i formuj ręcznie półksiężyce. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Gotowe ciasteczka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku nawet kilka tygodni. Są doskonałe jako dodatek do kawy. Można je też spakować jako świąteczny upominek dla bliskiej osoby.

Wegańskie Vanillekipferln

Jeśli zależy ci na upieczeniu wegańskich Vanillekipferln – wówczas pomiń dodatek żółtka, a zamiast masła daj tłuszcz roślinny. Smak masła jest ważny w przepisie, jednak jeśli zależy ci bardzo na pominięciu tego składnika, po prostu wykorzystaj dowolny tłuszcz roślinny przeznaczony do wypieków.

Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka
Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku