Racuchy to słodkie placki z drożdżowego ciasta. To dodatek drożdży sprawia, że są grube i mocno puszyste. Ja zwykle robiłam racuchy z jabłkami, ten przepis każe dodać do ciasta jedynie rodzynki. Placki wychodzą rewelacyjnie! Są grube, miękkie, można je zaserwować jako słodki posiłek, albo podać na deser.
Jak zrobić racuchy z rodzynkami?
Przy wszystkich ciastach drożdżowych potrzeba odrobiny cierpliwości, aby ciasto mogło wyrosnąć. Racuchom z rodzynkami należy dać na to ok. pół godziny, chociaż ten czas może być różny w zależności od warunków w kuchni czy jakości drożdży. Moja babcia zawsze mówiła, że ciasto na racuchy powinno wagarować, czyli urosnąć tak, jakby chciało już uciekać z miski.
W przepisie jest podane, aby smażyć racuchy na głębokim tłuszczu. To sprawia, że pięknie wyrosną podczas smażenia i będą miały chrupiącą, nieregularną skórkę. Nadmiar tłuszczu wystarczy potem odsączyć na papierze. Jeśli chcesz smażyć racuchy na mniejszej ilości tłuszczu (jak inne placki) – można tak zrobić, skórka po prostu będzie wyglądać nieco inaczej i będzie bardziej sucha. Ja tak zwykle robię, bo przy smażonych potrawach mimo wszystko staram się ograniczać ilość tłuszczu. Wybór należy do ciebie.
Przepis: Racuchy z rodzynkami
Słodkie placuszki na drożdżach.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 1 łyżka cukru
- 15 g drożdży
- 100 g rodzynek
dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaDo rondelka wlej mleko, podgrzej lekko, dodaj drożdże, cukier, szczyptę soli i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw, aż drożdże zaczną pracować (pojawią się bąbelki). Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, mleko z drożdżami i wyrób ciasto. Na koniec wmieszaj rodzynki. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Smażenie racuchówW dużym rondlu rozgrzej olej (ciasto powinno smażyć się w głębokim tłuszczu). Kładź na rozgrzany olej porcje ciasta i smaż z obu stron na złoto. Gotowe racuchy koniecznie odsącz na ręczniku papierowym.
Jak podawać racuchy z rodzynkami?
Racuchy u mnie zawsze znikają niemal zaraz po usmażeniu, ale lubię je podać posypane cukrem pudrem albo polane sosem owocowym (w sezonie miksuję truskawki z odrobiną jogurtu naturalnego i miodu i rewelacyjny sos do placków na słodko gotowy!). Takie racuchy można podać jako deser, ale trzeba mieć świadomość, że to sycący deser, więc najlepiej podać go dłuższą chwilę po obiedzie. W wersji najbardziej rozpustnej można obok placków położyć gałkę lodów i polać wszystko czekoladą albo sosem waniliowym.
Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementyCzytaj też:
Na to ciasto z agrestem czekam cały rok. Nie ma lepszego do kawy