Przepis na te racuchy znalazłam na kartce ze starego kalendarza. Genialne placki na słodko

Przepis na te racuchy znalazłam na kartce ze starego kalendarza. Genialne placki na słodko

Dodano: 
Racuchy z rodzynkami
Racuchy z rodzynkami Źródło: Shutterstock / Simone Voigt
Przeglądając stare papiery, znalazłam kartkę wyrwaną z kalendarza z przepisem na racuchy z rodzynkami. Przepis jest prosty, a dodatek rodzynek sprawia, że słodkie placki smakują niczym najlepszy deser.

Racuchy to słodkie placki z drożdżowego ciasta. To dodatek drożdży sprawia, że są grube i mocno puszyste. Ja zwykle robiłam racuchy z jabłkami, ten przepis każe dodać do ciasta jedynie rodzynki. Placki wychodzą rewelacyjnie! Są grube, miękkie, można je zaserwować jako słodki posiłek, albo podać na deser.

Jak zrobić racuchy z rodzynkami?

Przy wszystkich ciastach drożdżowych potrzeba odrobiny cierpliwości, aby ciasto mogło wyrosnąć. Racuchom z rodzynkami należy dać na to ok. pół godziny, chociaż ten czas może być różny w zależności od warunków w kuchni czy jakości drożdży. Moja babcia zawsze mówiła, że ciasto na racuchy powinno wagarować, czyli urosnąć tak, jakby chciało już uciekać z miski.

W przepisie jest podane, aby smażyć racuchy na głębokim tłuszczu. To sprawia, że pięknie wyrosną podczas smażenia i będą miały chrupiącą, nieregularną skórkę. Nadmiar tłuszczu wystarczy potem odsączyć na papierze. Jeśli chcesz smażyć racuchy na mniejszej ilości tłuszczu (jak inne placki) – można tak zrobić, skórka po prostu będzie wyglądać nieco inaczej i będzie bardziej sucha. Ja tak zwykle robię, bo przy smażonych potrawach mimo wszystko staram się ograniczać ilość tłuszczu. Wybór należy do ciebie.

Przepis: Racuchy z rodzynkami

Słodkie placuszki na drożdżach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g drożdży
  • 100 g rodzynek

dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaDo rondelka wlej mleko, podgrzej lekko, dodaj drożdże, cukier, szczyptę soli i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw, aż drożdże zaczną pracować (pojawią się bąbelki). Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, mleko z drożdżami i wyrób ciasto. Na koniec wmieszaj rodzynki. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Smażenie racuchówW dużym rondlu rozgrzej olej (ciasto powinno smażyć się w głębokim tłuszczu). Kładź na rozgrzany olej porcje ciasta i smaż z obu stron na złoto. Gotowe racuchy koniecznie odsącz na ręczniku papierowym.

Jak podawać racuchy z rodzynkami?

Racuchy u mnie zawsze znikają niemal zaraz po usmażeniu, ale lubię je podać posypane cukrem pudrem albo polane sosem owocowym (w sezonie miksuję truskawki z odrobiną jogurtu naturalnego i miodu i rewelacyjny sos do placków na słodko gotowy!). Takie racuchy można podać jako deser, ale trzeba mieć świadomość, że to sycący deser, więc najlepiej podać go dłuższą chwilę po obiedzie. W wersji najbardziej rozpustnej można obok placków położyć gałkę lodów i polać wszystko czekoladą albo sosem waniliowym.

Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementy
Czytaj też:
Na to ciasto z agrestem czekam cały rok. Nie ma lepszego do kawy