Chatka Puchatka to u mnie ulubione ciasto bez pieczenia. Smakuje obłędnie i wygląda bajkowo

Chatka Puchatka to u mnie ulubione ciasto bez pieczenia. Smakuje obłędnie i wygląda bajkowo

Dodano: 
Chatka Puchatka bez pieczenia
Chatka Puchatka bez pieczenia Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Chatka Puchatka to w moim domu prawdziwy hit. Na szczęście można ją zrobić bez pieczenia. Zobacz, jak sprawnie powstaje ten cieszący oko i kubki smakowe deser.

Chatka Puchatka to deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Robiła go sąsiadka mojej babci, która piec nie lubiła, ale słodkości zawsze starała się mieć pod ręką. Do dziś pamiętam ten znakomity smak nietuzinkowego ciasta bez pieczenia. Sąsiadka nazywała je Chatką Wiedźmy. Ja jednak wolę miło kojarzącą się Chatkę Puchatka. Deser robię dla dzieci i nie uważam, by straszenie ich było najlepszym pomysłem. Zwłaszcza że ciasto jest przyjemne i bardzo smaczne. Polecam spróbować. Pracy, wbrew pozorom, nie będzie wiele.

Jak zrobić ciasto Chatka Puchatka?

To pyszne ciasto bez pieczenia jest idealne dla osób lubiących szybkie w przygotowaniu słodkości, które potem co najwyżej trzeba wstawić do lodówki i na trochę o nich zapomnieć. Do przygotowania tego specjału potrzebne są łatwo dostępne składniki, przede wszystkim herbatniki i twaróg. Smakowite serowe nadzienie zamknięte w ciasteczkach po udekorowaniu prezentuje się wyśmienicie i jeszcze lepiej smakuje.

Przepis: Chatka Puchatka bez pieczenia

Pyszni efektowny deser, który zachwyca smakiem i wyglądem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
8 godz. 30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
402 w każdej porcji

Składniki

Na masę serową:

  • 500 g zmielonego twarogu
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao

Na polewę czekoladową:

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 1 paczka herbatników maślanych
  • 2 nieduże banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMasło rozpuść i ostudź. Na prostokątnym kawałku folii aluminiowej ułóż pięć rzędów herbatników po trzy sztuki w każdym z nich.
  2. Robienie mas z twaroguZmielony dwukrotnie twaróg połącz z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Wciąż miksując składniki, dodaj do nich płynne masło. Podziel masę na dwie nierówne porcje. Do mniejszej wsyp kakao i dokładnie je rozprowadź.
  3. Składanie Chatki PuchatkaNa ułożonych herbatnikach rozsmaruj białą masę twarogową. Wyrównaj jej powierzchnię, a następnie rozłóż masę z dodatkiem kakao. Na środku ułóż jeszcze obrane ze skórki i skropione sokiem z cytryny banany. Podnieś boki ciasta i uformuj trójkąt tak, aby banan znalazł się w środku. Zawiń Chatkę Puchatka w folię i wstaw do lodówki na całą noc.
  4. Dekorowanie ciasta bez pieczeniaKremówkę podgrzej. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Lekko przestudź polewę, a następnie udekoruj nią wyjętą z lodówki Chatkę Puchatka. Posyp całość wiórkami kokosowymi. Schłodź ciasto przez minimum 15 minut, by wszystko zastygło.

Jak podać efektowne ciasto bez pieczenia?

Chatka Puchatka wymaga dobrego schłodzenia przed podaniem. Wysoka temperatura panująca w otoczeniu ciasta jest w stanie naruszyć jego strukturę. Dlatego też deser polecam serwować w porcjach na talerzach, a całość stale trzymać w lodówce, w pojemniku, który uniemożliwi kontakt z innymi produktami. Ciasto nie przejdzie wtedy zapachami i zachowa swój elegancki wygląd.

Inne warianty deseru Chatka Puchatka

Istnieje wiele opcji złożenia tego ciasta bez pieczenia. Niektórzy np. masy w różnych kolorach oddzielają warstwą herbatników. Inni w ogóle nie robią ciemnej wersji twarogu. Jeszcze inni pomijają banana albo zastępują go suszonymi owocami, owocami z syropu lub kolorowymi galaretkami pociętymi w paski. Jeśli nie przepadasz za czekoladą, Chatkę Puchatka możesz udekorować lukrem i pokruszonymi orzeszkami. Też będzie smacznie i elegancko.

Czytaj też:
To ciasto bez pieczenia robię z 2 zaskakującymi dodatkami. Dzięki nim jest pyszne i zdrowe
Czytaj też:
Obłędne ciasto bez pieczenia z krakersów i białej masy. Znika szybciej niż się je robi

Źródło: Smaki.pl