Ciasta bez pieczenia są łatwe do zrobienia, smaczne i nie mogą się nie udać. Dlatego stawiam na nie, gdy spodziewam się gości. Muszę przyznać, że ostatni mój pomysł był niezwykle trafiony. Ciasto bowiem nie tylko świetnie smakowało, ale też prezentowało się niezwykle apetycznie. Nikt nie potrafił go sobie odmówić. A zrobiłam je całkiem szybko i z prostych składników.
Jak przygotować marchewkę do ciasta bez pieczenia?
Moje ciasto bez pieczenia zrobiłam z marchewką i makiem. Marchewkę wcześniej podgotowałam w syropie, by zrobiła się miękka i aromatyczna. To dlatego wszyscy myśleli, że to morela czy brzoskwinia z puszki. Marchewkę po obraniu można pokroić w cienkie plasterki lub w słupki. Ja wybrałam tę drugą wersję, więc musiałam ją nieco dłużej gotować, by była miękka. Warzywo to ugotowałam w syropie przygotowanym z wody, soku z pomarańczy i cukru. Smakowała rewelacyjnie.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z marchewką i makiem?
Przygotowanie ciasta bez pieczenia z marchewką i makiem zaczynam od przygotowania marchewki i namoczenia żelatyny. Gdy oba składniki są gotowe i wystudzone, dalsza część prac idzie szybko.
Przepis: Ciasto bez pieczenia z marchewką i makiem
Ciasto z twarogu sernikowego z dodatkiem aromatycznej marchewki i maku
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 g cukru pudru
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki maku
- 4 duże marchewki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie żelatynyŻelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej ją do rozpuszczenia i odstaw, by wystygła.
- Przygotowanie marchewkiMarchewki obierz, pokrój w niezbyt grube słupki. W rondelku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z pomarańczy. Włóż do niej marchewkę, zagotuj. Potem gotuj na niedużym ogniu, aż zmięknie i wchłonie większość płynu. Marchewkę wystudź, osącz.
- Przygotowanie masyTwaróg zmiksuj z cukrem pudrem i makiem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Twaróg zmiksuj z płynną żelatyną. Delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną.
- Układanie warstw ciastaTortownicę wyłóż folią spożywczą. Nałóż do niej trochę masy twarogowo-makowej i rozprowadź ją po całym dnie. Potem układaj w formie słupki marchewki na przemian z warstwami masy twarogowo-makowej. Całość przykryj masą twarogowo-makową, wyrównaj ją, a potem ułóż na niej dekoracyjnie kawałki marchewki. Deser przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Wartość odżywcza marchewki i maku
Marchewka i mak to dwa niezwykłe składniki, które dodałam do mojego ciasta bez pieczenia. Same w sobie nie są może nadzwyczajne, ale ich dodatek do ciasta bez pieczenia i zestawienie w jednym deserze już tak. A dodatki te zapewniły mojemu ciastu nie tylko apetyczny wygląd, ale też podniosły jego wartość odżywczą.
Marchewka to bowiem niezwykle zdrowe warzywo. Jest niskokaloryczne i bogate w błonnik, dlatego dobrze służy naszej sylwetce. Zawiera też dużo beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Nasz organizm przetwarza go w witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok i wzrost. Mak zaś to produkt bogaty w zdrowe tłuszcze. Zawiera też: błonnik, białko, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Jest więc niezwykle pożywny i działa wzmacniająco na mięśnie, serce i kości.
Czytaj też:
To najlepsze ciasto bez pieczenia, jakie ostatnio jadłem. Znajoma cukierniczka zdradziła mi przepisCzytaj też:
Sernik zebra na zimno zrobisz z sera z wiaderka. Genialny przepis na ciasto bez pieczenia