Naleśniki uwielbiają nie tylko najmłodsi. Sekretem ich smaku jest delikatne, elastyczne i odpowiednio wysmażone ciasto. Zazwyczaj robi się je z mąki pszennej, mleka, wody i jajek. Niektórzy dodają do niego maślankę, kefir lub popularny ostatnio skyr. Ogromnym zaskoczeniem były dla mnie lokśe, czyli słowackie naleśniki. Robi się je z zupełnie innego składnika.
Jak zrobić słowackie naleśniki?
Słowackie naleśniki przyrządza się nieco inaczej niż te tradycyjne. Do ich zrobienia potrzebujemy ugotowanych ziemniaków. Możemy wykorzystać te, które zostały nam z wczorajszego obiadu. Nic się nie zmarnuje, a my zyskamy smakowite danie. Lokśe doskonale sprawdzą się na deser. Wspaniale smakują posmarowane powidłami śliwkowymi. Nie zapomnijcie posypać je makiem oraz cukrem pudrem. Tak podane naleśniki z pewnością zaskoczą domowników.
Za przygotowanie tego dania najlepiej zabierzcie się dzień wcześniej. Ugotujcie większą ilość ziemniaków do drugiego dania, a następnie odstawcie je na noc. Następnego dnia wykorzystacie je do zrobienia pysznych naleśników.
Jak zrobić słowackie naleśniki?
W słowackich naleśnikach inny jest nie tylko główny składnik, ale też sposób ich smażenia. Naleśników ziemniaczanych nie smaży się bowiem na oleju czy maśle klarowanym, a po prostu na suchej, rozgrzanej patelni. Dzięki temu są mniej tłuste i mniej kaloryczne.
Przepis: Lokśe – słowackie naleśniki
Naleśniki ziemniaczane z powidłami śliwkowymi posypane makiem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Słowacka
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 150 g mąki
- szczypta soli
- słoik powideł śliwkowych
- 30 g maku
- cukier puder do podania
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówDzień wcześniej ugotuj ziemniaki (najlepiej w mundurkach). Odstaw je na noc do schłodzenia. Następnego dnia je obierz i zetrzyj na najdrobniejszych oczkach lub przepuść przez praskę.
- Wyrabianie ciastaDo ziemniaków przesiej mąkę i wsyp szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Odstaw je na około 10 minut. Po tym czasie oderwij kawałek ziemniaczanej masy (ok. 60 g) i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy.
- Smażenie i podawanie naleśnikówPatelnię rozgrzej. Połóż na nią naleśnik i smaż go po 2 minuty z każdej strony. Posmaruj olejem kokosowym lub masłem, by nie obsechł. W ten sam sposób usmaż wszystkie naleśniki. Podawaj je posmarowane powidłami i posypane makiem oraz cukrem pudrem.
Wytrawna wersja słowackich naleśników
Słowackie naleśniki możemy podać nie tylko na słodko. Danie doskonale smakuje też z dodatkiem mięsa lub kiszonej kapusty. Tradycyjnie smarowane jest nie olejem kokosowym, a swojskim smalcem. Można go skosztować np. podczas tradycyjnych jarmarków bożonarodzeniowych w Czechach i na Słowacji.
Czytaj też:
To dlatego naleśniki mojej babci zawsze były miękkie i puszyste. Różnicę robił lubiany nabiałCzytaj też:
Naleśniki węgierskie zachwycają mięsnym nadzieniem. Są idealne na obiad