Jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrych naleśników. Słowackie robi się nieco inaczej niż tradycyjne

Jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrych naleśników. Słowackie robi się nieco inaczej niż tradycyjne

Dodano: 
Lokśe – słowackie naleśniki
Lokśe – słowackie naleśniki Źródło: Shutterstock / Marcus Z-pics
Naleśniki są klasykiem, który często gości na naszych stołach. Mało kto wie, że na Słowacji to danie robi się nieco inaczej. Miałam okazję wypróbować słynne lokśe i jestem zachwycona ich smakiem. Teraz polecam je każdemu.

Naleśniki uwielbiają nie tylko najmłodsi. Sekretem ich smaku jest delikatne, elastyczne i odpowiednio wysmażone ciasto. Zazwyczaj robi się je z mąki pszennej, mleka, wody i jajek. Niektórzy dodają do niego maślankę, kefir lub popularny ostatnio skyr. Ogromnym zaskoczeniem były dla mnie lokśe, czyli słowackie naleśniki. Robi się je z zupełnie innego składnika.

Jak zrobić słowackie naleśniki?

Słowackie naleśniki przyrządza się nieco inaczej niż te tradycyjne. Do ich zrobienia potrzebujemy ugotowanych ziemniaków. Możemy wykorzystać te, które zostały nam z wczorajszego obiadu. Nic się nie zmarnuje, a my zyskamy smakowite danie. Lokśe doskonale sprawdzą się na deser. Wspaniale smakują posmarowane powidłami śliwkowymi. Nie zapomnijcie posypać je makiem oraz cukrem pudrem. Tak podane naleśniki z pewnością zaskoczą domowników.

Za przygotowanie tego dania najlepiej zabierzcie się dzień wcześniej. Ugotujcie większą ilość ziemniaków do drugiego dania, a następnie odstawcie je na noc. Następnego dnia wykorzystacie je do zrobienia pysznych naleśników.

Jak zrobić słowackie naleśniki?

W słowackich naleśnikach inny jest nie tylko główny składnik, ale też sposób ich smażenia. Naleśników ziemniaczanych nie smaży się bowiem na oleju czy maśle klarowanym, a po prostu na suchej, rozgrzanej patelni. Dzięki temu są mniej tłuste i mniej kaloryczne.

Przepis: Lokśe – słowackie naleśniki

Naleśniki ziemniaczane z powidłami śliwkowymi posypane makiem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Słowacka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • słoik powideł śliwkowych
  • 30 g maku
  • cukier puder do podania
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówDzień wcześniej ugotuj ziemniaki (najlepiej w mundurkach). Odstaw je na noc do schłodzenia. Następnego dnia je obierz i zetrzyj na najdrobniejszych oczkach lub przepuść przez praskę.
  2. Wyrabianie ciastaDo ziemniaków przesiej mąkę i wsyp szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Odstaw je na około 10 minut. Po tym czasie oderwij kawałek ziemniaczanej masy (ok. 60 g) i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy.
  3. Smażenie i podawanie naleśnikówPatelnię rozgrzej. Połóż na nią naleśnik i smaż go po 2 minuty z każdej strony. Posmaruj olejem kokosowym lub masłem, by nie obsechł. W ten sam sposób usmaż wszystkie naleśniki. Podawaj je posmarowane powidłami i posypane makiem oraz cukrem pudrem.

Wytrawna wersja słowackich naleśników

Słowackie naleśniki możemy podać nie tylko na słodko. Danie doskonale smakuje też z dodatkiem mięsa lub kiszonej kapusty. Tradycyjnie smarowane jest nie olejem kokosowym, a swojskim smalcem. Można go skosztować np. podczas tradycyjnych jarmarków bożonarodzeniowych w Czechach i na Słowacji.

Czytaj też:
To dlatego naleśniki mojej babci zawsze były miękkie i puszyste. Różnicę robił lubiany nabiał
Czytaj też:
Naleśniki węgierskie zachwycają mięsnym nadzieniem. Są idealne na obiad