To dlatego naleśniki mojej babci zawsze były miękkie i puszyste. Różnicę robił lubiany nabiał

To dlatego naleśniki mojej babci zawsze były miękkie i puszyste. Różnicę robił lubiany nabiał

Dodano: 
Miękkie naleśniki
Miękkie naleśniki Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów, osiągając nieco inne efekty. Jeśli zależy wam na miękkich i puszystych plackach, do ciasta dodajcie trochę gęstego nabiału. Tak robiła moja babcia i naleśniki wychodziły pyszne.

Większość osób ciasto na naleśniki robi z mąki, jajek i mleka. Niektórzy mleko zastępują wodą gazowaną, co sprawia, że naleśniki wychodzą pulchniejsze. Są też receptury, które zastępują mleko maślanką. Wtedy ciasto wychodzi grubsze i elastyczne. Moja babcia natomiast dodawała do ciasta na naleśniki nie tylko mleko, ale też gęsty nabiał. Dzięki niemu naleśniki miały doskonały smak i były puchate.

Czy ciasto naleśnikowe musi odpoczywać?

Większość przepisów na ciasto naleśnikowe zaleca, by po wymieszaniu składników, całość odstawić na 15-20 minut. Co ten zabieg ma na celu? Czy jest konieczny? Otóż naprawdę warto to zrobić. A to dlatego, że w czasie „odpoczywania” zawarty w mące gluten pęcznieje i nabiera kleistej struktury. Dzięki temu naleśniki nie będą się rwać w czasie smażenia.

Jak zrobić naleśniki z serkiem homogenizowanym?

Moja babcia do ciasta na naleśniki dodawała nie tylko mleko, ale też serek homogenizowany. Nadawał on naleśnikom doskonałego smaku, puszystości i elastyczności. Warto wypróbować ten przepis, bo te naleśniki wspominam, jako najlepsze na świecie.

Przepis: Naleśniki na serku homogenizowanym

Puszyste naleśniki z dodatkiem mleka i serka homogenizowanego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego (do naleśników na słodko)
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju + olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaSkładniki na ciasto naleśnikowe umieść w misce. Zmiksuj je krótko na gładką masę lub wymieszaj dokładnie łyżką. Ciasto odstaw na 15 minut.
  2. Smażenie naleśnikówPatelnię rozgrzej, posmaruj olejem, wylej na nią cienką warstwę ciasta. Usmaż naleśnik z obu stron na rumiano. W ten sam sposób zużyj całe ciasto.

Jak usmażyć idealne naleśniki?

Odpowiednie ciasto to pierwszy krok do udanych naleśników. Drugim jest prawidłowe ich usmażenie. Jak należy to zrobić?

  • Naleśniki najlepiej jest smażyć na specjalnie przeznaczonej do tego patelni. Ma ona dość grube dno i niski rant, co zapobiega przypaleniu naleśników i ułatwia ich zdejmowanie.
  • Patelnię przed wylaniem na niej ciasta należy dość dobrze nagrzać, a potem posmarować tłuszczem. Do tego celu można użyć pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego.
  • Ciasto najlepiej jest wylewać na patelnię, która jest trzymana w lewej dłoni (u osób praworęcznych). Wtedy prawą ręką nalewamy ciasto, a lewą wykonujemy patelnią koliste ruchy, tak by ciasto dokładnie pokryło dno patelni. Dzięki temu usmażymy cienkie naleśniki.
  • Naleśnik smażymy z jednej strony do czasu, aż ciasto z wierzchu zaschnie. Wtedy obracamy go na drugą stronę i lekko rumienimy.

Czytaj też:
Najlepsze naleśniki bezglutenowe robię z tej mąki. Poznaj sekret przepisu na ten przysmak
Czytaj też:
Nadziewam naleśniki i zapiekam je z serem. To sycące danie podaję na obiad lub kolację