Większość osób ciasto na naleśniki robi z mąki, jajek i mleka. Niektórzy mleko zastępują wodą gazowaną, co sprawia, że naleśniki wychodzą pulchniejsze. Są też receptury, które zastępują mleko maślanką. Wtedy ciasto wychodzi grubsze i elastyczne. Moja babcia natomiast dodawała do ciasta na naleśniki nie tylko mleko, ale też gęsty nabiał. Dzięki niemu naleśniki miały doskonały smak i były puchate.
Czy ciasto naleśnikowe musi odpoczywać?
Większość przepisów na ciasto naleśnikowe zaleca, by po wymieszaniu składników, całość odstawić na 15-20 minut. Co ten zabieg ma na celu? Czy jest konieczny? Otóż naprawdę warto to zrobić. A to dlatego, że w czasie „odpoczywania” zawarty w mące gluten pęcznieje i nabiera kleistej struktury. Dzięki temu naleśniki nie będą się rwać w czasie smażenia.
Jak zrobić naleśniki z serkiem homogenizowanym?
Moja babcia do ciasta na naleśniki dodawała nie tylko mleko, ale też serek homogenizowany. Nadawał on naleśnikom doskonałego smaku, puszystości i elastyczności. Warto wypróbować ten przepis, bo te naleśniki wspominam, jako najlepsze na świecie.
Przepis: Naleśniki na serku homogenizowanym
Puszyste naleśniki z dodatkiem mleka i serka homogenizowanego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 200 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego (do naleśników na słodko)
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju + olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaSkładniki na ciasto naleśnikowe umieść w misce. Zmiksuj je krótko na gładką masę lub wymieszaj dokładnie łyżką. Ciasto odstaw na 15 minut.
- Smażenie naleśnikówPatelnię rozgrzej, posmaruj olejem, wylej na nią cienką warstwę ciasta. Usmaż naleśnik z obu stron na rumiano. W ten sam sposób zużyj całe ciasto.
Jak usmażyć idealne naleśniki?
Odpowiednie ciasto to pierwszy krok do udanych naleśników. Drugim jest prawidłowe ich usmażenie. Jak należy to zrobić?
- Naleśniki najlepiej jest smażyć na specjalnie przeznaczonej do tego patelni. Ma ona dość grube dno i niski rant, co zapobiega przypaleniu naleśników i ułatwia ich zdejmowanie.
- Patelnię przed wylaniem na niej ciasta należy dość dobrze nagrzać, a potem posmarować tłuszczem. Do tego celu można użyć pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego.
- Ciasto najlepiej jest wylewać na patelnię, która jest trzymana w lewej dłoni (u osób praworęcznych). Wtedy prawą ręką nalewamy ciasto, a lewą wykonujemy patelnią koliste ruchy, tak by ciasto dokładnie pokryło dno patelni. Dzięki temu usmażymy cienkie naleśniki.
- Naleśnik smażymy z jednej strony do czasu, aż ciasto z wierzchu zaschnie. Wtedy obracamy go na drugą stronę i lekko rumienimy.
Czytaj też:
Najlepsze naleśniki bezglutenowe robię z tej mąki. Poznaj sekret przepisu na ten przysmakCzytaj też:
Nadziewam naleśniki i zapiekam je z serem. To sycące danie podaję na obiad lub kolację