Ten słodki chlebek zrobisz szybko. Sekretem przepisu jest tanie i popularne warzywo

Ten słodki chlebek zrobisz szybko. Sekretem przepisu jest tanie i popularne warzywo

Dodano: 
Słodki chlebek z cukinii
Słodki chlebek z cukinii Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Chlebek z cukinii zrobisz szybko, a jego smak zachwyci nawet wybrednych. To słodka, tania i przyjemna propozycja na lato. Warto dać jej szansę.

Chlebek z cukinii ma przyjemną wilgotną konsystencję. To zasługa warzywa, które, choć nie jest wyczuwalne w smaku, sprawia, że słodki wypiek przyjemnie układa się na języku. Do tego latem jest tanie jak barszcz. Jeśli cukinię uprawiasz, to wiesz, że często jej zbiory są tak obfite, że w pewnym momencie nie wiadomo już, co z niej zrobić. Ten przepis nie raz uratował mnie w takiej sytuacji. Zapewniam, że warto się skusić.

Jak zrobić chlebek z cukinii?

Słodki wypiek przyrządzisz podobnie prosto jak muffiny. Wystarczy, że wymieszasz suche składniki, a jajka zmiksujesz z cukrem i olejem. Potem wystarczy już tylko połączyć dwa typy składników oraz rozdrobnioną i odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i ciasto na ten chlebek jest gotowe. Po upieczeniu smakuje jak z najlepszej cukierni. Moja rodzina zawsze zajada się nim ze smakiem, więc od razu robię podwójną porcję.

Przepis: Słodki chlebek z cukinii

Słodki wypiek nie tylko na śniadanie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
224 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy na chlebekCukinie umyj, osusz i zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach. Wiórki odciśnij z nadmiaru soku. Jajka ubij z cukrem. Wciąż miksując, do puszystej masy cienkim strumieniem wlej olej. Dodaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wmieszaj startą cukinię.
  2. Pieczenie chlebka z cukiniąPrzenieś przygotowaną masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Jak podać chlebek z cukinii?

Słodki wypiek jest dość subtelny w smaku, więc możesz go zjeść zarówno podczas śniadania, jak i jako ciasto do popołudniowej herbaty. Jeśli masz ochotę, przed pokrojeniem udekoruj placek lukrem cytrynowym – będzie smakował jeszcze lepiej.

Możesz też posmarować słodki wypiek kremową polewą z serka śmietankowego. Przygotujesz ją, łącząc ze sobą nabiał, cukier puder i sok z cytryny, w takich proporcjach, aby krem nie był ani za słodki, ani zbyt płynny.

Inne warianty chlebka z cukinii

Jeśli chcesz, by słodki wypiek był mniej kaloryczny, zastąp cukier słodzikiem. Polecam erytrytol, który możesz podmienić 1:1, zachowując niemal ten sam poziom słodyczy.

Do chlebka z cukinii możesz też dodać skórkę z cytryny — będzie pięknie pachniał. Pamiętaj tylko, by owoc dokładnie umyć i wybrać sztukę z ekologicznej uprawy. Nie chcesz posmaku goryczy w słodkim wypieku. Podobnie ostrożnie ścieraj skórkę owocu — jej białe fragmenty też zepsują smak słodkiego wypieku.

Jeśli jesteś otwarty na eksperymenty kulinarne, możesz pokusić się o zrobienie chlebka z cukinii z tymiankiem. Suszone i rozdrobnione zioło także doda wypiekowi ciekawego aromatu.

Czytaj też:
Chlebek bananowy robię z tego, co zawsze mam w domu. Już nie wyrzucam zbyt dojrzałych bananów
Czytaj też:
Przepis na ten placek z cukinią dostałam od włoskiego szefa kuchni. Jest prosty, a danie pyszne i tanie