Chlebek z cukinii ma przyjemną wilgotną konsystencję. To zasługa warzywa, które, choć nie jest wyczuwalne w smaku, sprawia, że słodki wypiek przyjemnie układa się na języku. Do tego latem jest tanie jak barszcz. Jeśli cukinię uprawiasz, to wiesz, że często jej zbiory są tak obfite, że w pewnym momencie nie wiadomo już, co z niej zrobić. Ten przepis nie raz uratował mnie w takiej sytuacji. Zapewniam, że warto się skusić.
Jak zrobić chlebek z cukinii?
Słodki wypiek przyrządzisz podobnie prosto jak muffiny. Wystarczy, że wymieszasz suche składniki, a jajka zmiksujesz z cukrem i olejem. Potem wystarczy już tylko połączyć dwa typy składników oraz rozdrobnioną i odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i ciasto na ten chlebek jest gotowe. Po upieczeniu smakuje jak z najlepszej cukierni. Moja rodzina zawsze zajada się nim ze smakiem, więc od razu robię podwójną porcję.
Przepis: Słodki chlebek z cukinii
Słodki wypiek nie tylko na śniadanie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 224 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masy na chlebekCukinie umyj, osusz i zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach. Wiórki odciśnij z nadmiaru soku. Jajka ubij z cukrem. Wciąż miksując, do puszystej masy cienkim strumieniem wlej olej. Dodaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wmieszaj startą cukinię.
- Pieczenie chlebka z cukiniąPrzenieś przygotowaną masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Jak podać chlebek z cukinii?
Słodki wypiek jest dość subtelny w smaku, więc możesz go zjeść zarówno podczas śniadania, jak i jako ciasto do popołudniowej herbaty. Jeśli masz ochotę, przed pokrojeniem udekoruj placek lukrem cytrynowym – będzie smakował jeszcze lepiej.
Możesz też posmarować słodki wypiek kremową polewą z serka śmietankowego. Przygotujesz ją, łącząc ze sobą nabiał, cukier puder i sok z cytryny, w takich proporcjach, aby krem nie był ani za słodki, ani zbyt płynny.
Inne warianty chlebka z cukinii
Jeśli chcesz, by słodki wypiek był mniej kaloryczny, zastąp cukier słodzikiem. Polecam erytrytol, który możesz podmienić 1:1, zachowując niemal ten sam poziom słodyczy.
Do chlebka z cukinii możesz też dodać skórkę z cytryny — będzie pięknie pachniał. Pamiętaj tylko, by owoc dokładnie umyć i wybrać sztukę z ekologicznej uprawy. Nie chcesz posmaku goryczy w słodkim wypieku. Podobnie ostrożnie ścieraj skórkę owocu — jej białe fragmenty też zepsują smak słodkiego wypieku.
Jeśli jesteś otwarty na eksperymenty kulinarne, możesz pokusić się o zrobienie chlebka z cukinii z tymiankiem. Suszone i rozdrobnione zioło także doda wypiekowi ciekawego aromatu.
Czytaj też:
Chlebek bananowy robię z tego, co zawsze mam w domu. Już nie wyrzucam zbyt dojrzałych bananówCzytaj też:
Przepis na ten placek z cukinią dostałam od włoskiego szefa kuchni. Jest prosty, a danie pyszne i tanie