To ciasto z porzeczkami upieczesz w niecałą godzinę. Robi się je na maślance

To ciasto z porzeczkami upieczesz w niecałą godzinę. Robi się je na maślance

Dodano: 
Ciasto porzeczkowe
Ciasto porzeczkowe Źródło: Shutterstock / VeKroc
Ciasto z porzeczkami to deser idealny na lato. Choć słodki, to kwaśne porzeczki doskonale przełamują smaki. Podstawą jest proste ciasto na maślance.

Dużo porzeczek i dużo kruszonki to sekret tego deseru. A podstawą jest ciasto na maślance, które nie tylko łatwo się robi, ale to jednocześnie ciasto z typu tych, które zawsze wychodzą.

Jak zrobić ciasto z porzeczkami?

Do zrobienia ciasta możesz użyć dowolnych porzeczek lub ich mieszanki. Porzeczki oczywiście trzeba oczyścić z ogonków. Zrobienie samego ciasta nie jest skomplikowane, bo wystarczy tylko zmiksować jaja z cukrem (miksuj aż masa pojaśnienie i będzie puszysta), a potem dodać resztę składników.

Przepis: Ciasto porzeczkowe

Maślankowe ciasto z owocami sezonowymi.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
293 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 ml maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g porzeczek

na kruszonkę:

  • 80 g mąki
  • 40 g zimnego masła
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Robienie kruszonkiMasło posiekaj z mąką i cukrem. Wymieszaj wszystko palcami na kruszonkę i odstaw do lodówki bądź zamrażarki.
  2. Robienie ciastaJajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj pozostałe składniki: mąkę, proszek, sodę, maślankę, olej. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników (najniższe obroty miksera).
  3. Pieczenie ciastaCiasto wylej do formy (wyłóż ja papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp bułką tartą). Posyp porzeczkami, następnie kruszonką. Piecz 40 minut w 180 stopniach.

Inne pomysły na kruszonkę

Idealnym dodatkiem do owocowych ciast tego typu zawsze jest kruszonka. W naszym przepisie jest receptura na kruszonkę najprostszą. Jednak możesz tu nieco poeksperymentować. Ważne jest, aby znać zasadę dotyczącą robienia kruszonki, czyli proporcje 2:1:1. To oznacza 2 części mąki, 1 część cukru, 1 część masła (np. 100 g mąki, 50 g cukru, 50 g masła).

W kruszonce możesz zamienić zwykłą mąkę pszenną na inne mąki lub wymieszać ją z dodatkami. Bardzo dobra kruszonka wychodzi na mące migdałowej. Możesz także wykorzystać mąkę owsianą, albo np. wymieszać mąkę pszenną z płatkami owsianymi. Do kruszonki można dodać posiekane orzechy albo płatki migdałowe. Z kolei masło w kruszonce można zastąpić np. olejem kokosowym. Do kruszonki można również dodawać składniki, które podkręcą jej smak. Np. cynamon, odrobinę wanilii czy skórkę otartą z cytrusów.

Kruszonki można zrobić od razu więcej, a to, co zostanie, schować do pojemnika i trzymać w zamrażarce. Mając gotową kruszonkę zrobisz słynny deser o nazwie crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Wówczas wystarczy przesypać owoce do naczynia żaroodpornego, na wierzch dać dużo kruszonki i zapiec. Taki deser doskonale smakuje podany z gałką lodów waniliowych.

Czytaj też:
Nie znam lepszego deseru na lato. Crumble z lodami zawsze znika do ostatniego okruszka
Czytaj też:
Prosty przepis na ciasto francuskie z morelami. Wyjątkowy krem sprawia, że smakuje jak z cukierni