Nie znam lepszego deseru na lato. Crumble z lodami zawsze znika do ostatniego okruszka

Nie znam lepszego deseru na lato. Crumble z lodami zawsze znika do ostatniego okruszka

Dodano: 
Crumble z truskawkami i lodami
Crumble z truskawkami i lodami Źródło: Shutterstock / irina2511
Gdybym miała wybrać tylko jeden deser na lato, to właśnie byłoby to: crumble z truskawkami, koniecznie gorące i koniecznie z gałką lodów waniliowych. Deser jest dziecinnie łatwy do zrobienia.

Odkąd pierwszy raz zjadłam crumble z lodami, już zawsze staram się mieć w zamrażarce zapas kruszonki. Wtedy bez żadnego wysiłku robię deser, który bije na głowę wszystkie inne: gorące owoce zapieczone pod chrupiącą warstwą kruszonki podane z zimnymi lodami to coś, czemu nikt się nie oprze.

Jak zrobić crumble z truskawkami?

Tu nie potrzeba żadnych umiejętności cukierniczych, bo zrobienie kruszonki nie wymaga ani specjalnych sprzętów, ani szczególnej uwagi. Wystarczy w palcach wymieszać mąkę, cukier i masło, aż zaczną się tworzyć charakterystyczne okruchy. Ważna jest tylko jedna zasada: kruszonka powinna być schłodzona. Dlatego ja mam na to swój prosty patent: zawsze robię jej więcej i zapas wstawiam do zamrażarki. Dzięki temu kolejne ciasto z kruszonką, drożdżówki z kruszonką czy ukochane crumble robię jeszcze szybciej.

Zrobienie kruszonki jest naprawdę łatwe, i co więcej, możesz eksperymentować z jej składem, zastępując mąkę pszenną (lub jej część) innymi dodatkami. Mogą to być płatki owsiane, ja uwielbiam kruszonkę z mąką migdałową lub orzechową. Ważne, aby zapamiętać zasadę: 2-1-1. Czyli: dwie części mąki, jedna część masła i jedna część cukru.

Przepis: Crumble z truskawkami

Owoce zapiekane pod kruszonką.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 400 g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

dodatkowo:

  • 50 g płatków migdałowych
  • 200 g lodów waniliowych

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie crumbleMasło, mąkę i cukier wymieszaj w palcach na kruszonkę. Wstaw do lodówki albo zamrażarki. W tym czasie truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce na połówki lub ćwiartki. Wrzuć truskawki do naczynia żaroodpornego, posyp cukrem waniliowym i schłodzoną kruszonką. Na wierzch wysyp dodatkowo płatki migdałowe. Piecz 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  2. Podawanie deseruGorący deser podawaj z gałką lodów waniliowych.

Inne pomysły na crumble

Deser z tego przepisu możesz zrobić także z innymi owocami. Można też wymieszać truskawki np. z rabarbarem, porzeczkami czy malinami. Doskonałe crumble zrobisz także ze śliwek, z wiśni, moreli oraz pokrojonych w kostkę jabłek. Do kruszonki, ale też do owoców możesz dokładać różne dodatki smakowe. Może to być cynamon, skórka otarta z cytrusów czy wanilia.

Crumble oczywiście można jeść także na zimno. Deser świetnie smakuje także na drugi dzień. W wersji z płatkami owsianymi w kruszonce jest rewelacyjną opcją na przepyszne i zdrowe śniadanie.

Czytaj też:
Biorę serek wiejski i zapiekam z owocami. Po chwili mam gotowe słodkie śniadanie lub przekąskę
Czytaj też:
Przepis na te racuchy znalazłam na kartce ze starego kalendarza. Genialne placki na słodko

Źródło: smaki.pl