Odkąd pierwszy raz zjadłam crumble z lodami, już zawsze staram się mieć w zamrażarce zapas kruszonki. Wtedy bez żadnego wysiłku robię deser, który bije na głowę wszystkie inne: gorące owoce zapieczone pod chrupiącą warstwą kruszonki podane z zimnymi lodami to coś, czemu nikt się nie oprze.
Jak zrobić crumble z truskawkami?
Tu nie potrzeba żadnych umiejętności cukierniczych, bo zrobienie kruszonki nie wymaga ani specjalnych sprzętów, ani szczególnej uwagi. Wystarczy w palcach wymieszać mąkę, cukier i masło, aż zaczną się tworzyć charakterystyczne okruchy. Ważna jest tylko jedna zasada: kruszonka powinna być schłodzona. Dlatego ja mam na to swój prosty patent: zawsze robię jej więcej i zapas wstawiam do zamrażarki. Dzięki temu kolejne ciasto z kruszonką, drożdżówki z kruszonką czy ukochane crumble robię jeszcze szybciej.
Zrobienie kruszonki jest naprawdę łatwe, i co więcej, możesz eksperymentować z jej składem, zastępując mąkę pszenną (lub jej część) innymi dodatkami. Mogą to być płatki owsiane, ja uwielbiam kruszonkę z mąką migdałową lub orzechową. Ważne, aby zapamiętać zasadę: 2-1-1. Czyli: dwie części mąki, jedna część masła i jedna część cukru.
Przepis: Crumble z truskawkami
Owoce zapiekane pod kruszonką.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 400 g truskawek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
dodatkowo:
- 50 g płatków migdałowych
- 200 g lodów waniliowych
Sposób przygotowania
- Pieczenie crumbleMasło, mąkę i cukier wymieszaj w palcach na kruszonkę. Wstaw do lodówki albo zamrażarki. W tym czasie truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce na połówki lub ćwiartki. Wrzuć truskawki do naczynia żaroodpornego, posyp cukrem waniliowym i schłodzoną kruszonką. Na wierzch wysyp dodatkowo płatki migdałowe. Piecz 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Podawanie deseruGorący deser podawaj z gałką lodów waniliowych.
Inne pomysły na crumble
Deser z tego przepisu możesz zrobić także z innymi owocami. Można też wymieszać truskawki np. z rabarbarem, porzeczkami czy malinami. Doskonałe crumble zrobisz także ze śliwek, z wiśni, moreli oraz pokrojonych w kostkę jabłek. Do kruszonki, ale też do owoców możesz dokładać różne dodatki smakowe. Może to być cynamon, skórka otarta z cytrusów czy wanilia.
Crumble oczywiście można jeść także na zimno. Deser świetnie smakuje także na drugi dzień. W wersji z płatkami owsianymi w kruszonce jest rewelacyjną opcją na przepyszne i zdrowe śniadanie.
Czytaj też:
Biorę serek wiejski i zapiekam z owocami. Po chwili mam gotowe słodkie śniadanie lub przekąskęCzytaj też:
Przepis na te racuchy znalazłam na kartce ze starego kalendarza. Genialne placki na słodko