Lepszego przepisu na wiśnie do słoików nie znajdziecie. Dostałam go od sąsiada

Lepszego przepisu na wiśnie do słoików nie znajdziecie. Dostałam go od sąsiada

Dodano: 
Wiśnie w syropie
Wiśnie w syropie Źródło: Shutterstock / N.Melanjina
Za ten przepis mój sąsiad, pan Boguś, mógłby dostać medal. Wiśnie zanurzone w słodkim syropie smakują niemal jak świeże. Wiśnie do słoików zrobione sposobem pana Bogusia, są idealne do ciast i deserów, ale można je też wyjadać wprost ze słoika.

Pan Boguś to zapalony działkowiec i człowiek, który potem sam przerabia wyhodowane na działce owoce i warzywa. O swoich wiśniach w syropie opowiadał mi od dawna, a ostatniej zimy podarował mi jeden słoik. I przyznam – czegoś takiego się nie spodziewałam! Nigdy wcześniej nie jadłam tak dobrych, przetworzonych wiśni. Owoce zachowały swoją jędrność, były przyjemnie słodkie, a ja po prostu zjadłam cały słoik, chociaż pan Boguś dał mi mnóstwo pomysłów, jak mogę je wykorzystać. Teraz poprosiłam o przepis i moje wiśnie już się robią.

Jak zrobić wiśnie do słoików?

To tylko wydrylowane owoce, cukier i trochę zabawy, bo na zrobienie tych wiśni potrzeba... tygodnia. Niech ta informacja was jednak nie zniechęca, bo jak podkreśla pan Boguś, to jeden z najłatwiejszych przepisów i każdy z nim sobie poradzi. Chodzi o to, aby z wiśni każdego dnia delikatnie zlewać syrop, zagotowywać (nie dopuszczać jednak do wrzenia), gorącym znowu zalewać owoce i tak 5 do nawet 10 razy.

Pan Boguś podał mi orientacyjną ilość cukru, ale jeśli chcecie dodać więcej, można to zrobić. Wszystko zależy od tego, jak bardzo słodki ma być syrop, w którym będą zanurzone owoce. Wiśnie w syropie nie muszą być dodatkowo pasteryzowane. Pan Boguś mówi, że odwraca gorące słoiki i zagotowuje tylko wtedy, jeśli okaże się, że jednak jakaś zakrętka „nie złapała”.

Mój sąsiad zastrzega, że wiśnie są tak dobre, że istnieje ryzyko, że człowiek wyje połowę, zanim zdążą trafić do słoików. Dlatego nie opłaca się nastawiać małej ilości.

Przepis: Wiśnie w syropie

Wiśnie do słoików, idealne do deserów i ciast.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 3 kg wiśni
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie wiśniWiśnie wydryluj i zasyp cukrem. Zostaw do następnego dnia, aż puszczą sok.
  2. Gotowanie syropuZlej sok razem z cukrem. Zagotuj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gorącym syropem zalej wiśnie i odstaw do następnego dnia. Wtedy znowu zlej sok, zagotuj i zalej wiśnie. Powtórz wszystko 5-7 razy.
  3. Przekładanie wiśni do słoikówPrzygotuj wyparzone, czyste słoiki. Przełóż do nich owoce. Syrop zagotuj, gorącym zalej wiśnie w słoikach. Od razu zakręć i odwróć do góry nogami. Pozostaw do ostygnięcia.

Do czego wykorzystać wiśnie w syropie?

Wiśnie do słoików z tego przepisu zachowują niesamowitą jędrność, dlatego można je wykorzystywać dokładnie tak, jak świeże owoce. Są genialne do ciast (np. ciasta jogurtowego albo do drożdżówek z owocami), można je dodawać do różnych deserów, kremów, galaretek czy dekorować nimi torty. Takie wisienki idealnie pasują do porannych owsianek, budyniów i kasz na słodko. Można z nich zrobić owocowy sos albo mus. Rewelacyjny jest także sam syrop, wystarczy nieco rozcieńczyć go z wodą i pyszny napój gotowy.

Czytaj też:
Najlepszy dżem jagodowy bez żelfiksu. Wystarczy dodać do jagód jeszcze jeden owoc
Czytaj też:
Moje dżemy nigdy nie pleśnieją. Ten prosty patent stosowała moja babcia