Sernik polany tym musem nie ma sobie równych. Przepis na idealny letni podwieczorek

Sernik polany tym musem nie ma sobie równych. Przepis na idealny letni podwieczorek

Dodano: 
Sernik z musem truskawkowym
Sernik z musem truskawkowym Źródło: Pixabay / rodrigokvera
Jeśli lubisz sernik, ten pokochasz. Jest wilgotny i aksamitny, a do tego pachnie świeżymi owocami. Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, ani czasochłonne, a smak wart jest 30 minut pracy.

Sernik należy do kanonu ciast uwielbianych w Polsce i na całym świecie. Przy okazji to też jedno z najwartościowszych i najzdrowszych ciast. Zawiera bowiem stosunkowo mało cukru i tłuszczu, za to jest niezwykle bogaty w białko i wapń. Po to ciasto można więc sięgać bez większych wyrzutów sumienia. A po sernik z musem truskawkowym tym bardziej. Jest soczysty, smaczny i pachnie latem.

Jak zrobić spód do sernika?

Jeśli lubisz serniki na spodzie, masz kilka opcji do wyboru. Możesz zagnieść klasyczne, kruche ciasto. Jego przygotowanie nie jest niezwykle trudne, ani czasochłonne. Zarobisz je z proporcji 3:2:1, czyli na 3 części mąki musisz użyć 2 części masła i 1 część cukru. Warto też dodać żółtko i 1-2 łyżki śmietany lub zimnej wody. Wyrobione ciasto warto schłodzić, a wtedy będzie bardziej kruche po upieczeniu.

Doskonałym zamiennikiem ciasta kruchego będą herbatniki. Można nimi wyłożyć dno formy lub rozkruszyć je na pył, a potem wymieszać ze stopionym masłem. Druga opcja jest bardzo smaczna i w ten sposób bez problemu da się wyłożyć spód każdej formy.

Jak przygotować sernik z musem truskawkowym?

Przygotowanie sernika z musem truskawkowym od zrobienia i podpieczenia spodu. Potem przygotuj i zapiecz na nim masę serową. Gdy wystygnie, posmaruj ciasto truskawkowym musem.

Przepis: Sernik z musem truskawkowym

Sernik na ciasteczkowym spodzie polany aromatycznym musem truskawkowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 200 g herbatników
  • 70 g masła

Na masę serową:

  • 750 g twarogu z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%

Na mus truskawkowy:

  • 300 g świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduHerbatniki umieść w misie robota kuchennego i rozkrusz je na pył. Dodaj stopione masło, całość zmiksuj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp do niej masę z ciastek, równomiernie ją rozprowadź, ubij łyżką. Ciasto piecz 10-15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
  2. Przygotowanie masy serowejTwaróg zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i śmietanką. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj. Masę wylej na podpieczony spód. Sernik piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudź go.
  3. Smarowanie sernika musemŻelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody. Podgrzej do rozpuszczenia, wystudź. Truskawki opłucz, odszypułkuj, zblenduj. Wymieszaj z cukrem i żelatyną. Tężejącym musem owocowym posmaruj sernik. Wstaw go do lodówki, by mus stężał.

Sernik z musem truskawkowym – wskazówki

Sernik z musem truskawkowym to letnia wersja uwielbianego ciasta. Oto kilka porad dotyczących jego przygotowania.

  • Zamiast musem truskawkowym, sernik możesz też udekorować musem z innych owoców. Tu dobrze sprawdzą się owoce jagodowe typu: maliny, poziomki, jagody i borówki amerykańskie. Dobrze też będzie smakował sernik z polewą ze zmiksowanego mango albo owoców kiwi.
  • Spodu do sernika nie musisz podpiekać. Jednak, gdy go podpieczesz przed wyłożeniem na niego masy serowej, mniej nią przesiąknie i będzie bardziej chrupiący.
  • Sernik to ciasto, które nie lubi wysokiej temperatury. Dlatego przechowuj go w lodówce. Najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w przykrytej formie, bo dosyć łatwo chłonie obce zapachy.

Czytaj też:
Oszukany sernik to rewelacyjne ciasto na jogurcie. Smakuje niczym serowa chmurka
Czytaj też:
Do twarogu dodaję te drobinki i robię oryginalny sernik. Moja rodzina się o niego zabija

Źródło: smaki.pl