Na to ciasto z agrestem czekam cały rok. Nie ma lepszego do kawy

Na to ciasto z agrestem czekam cały rok. Nie ma lepszego do kawy

Dodano: 
Ciasto z agrestem
Ciasto z agrestem Źródło: Shutterstock / Julia-Bogdanova
Każdego roku czekam, aż tylko pojawi się pierwszy agrest. Kupuję od razu całą łubiankę, część po prostu w domu zjadamy, a z reszty robię to proste ciasto.

Ciasto z agrestem to jeden z moich sezonowych hitów. Ciasto, które po prostu muszę upiec: czasem robię je dodatkowo z serem i taki przepis podaję, ale możesz też je zrobić bez masy serowej. W obu wersjach smakuje rewelacyjnie.

Jak zrobić ciasto z agrestem?

Wypróbowałam wiele przepisów na jogurtowe ciasta (bo takie idealnie pasują do owoców) i ta wersja jest moją ulubioną, do której ciągle wracam. Choć wymaga ubicia jajek z cukrem, to uwierz, że warto poświęcić te kilka minut więcej dla końcowego efektu. Ubija się całe jaja, jeśli masz robot lub blender z końcówką do ubijania, całość zajmie dosłownie chwilę. Masa jajeczna ma być puszysta i jaśniutka.

Kojarzysz popularne w sklepach ciasta jogurtowe z masą serową? To właśnie ciasto w tym stylu, tylko o niebo lepsze, niż to kupne. Ważne jest, aby masy serowej nie rozkładać równomiernie na całym cieście. Tam, gdzie są kleksy serowe, ciasto będzie się bardziej zapadać. Do nałożenia masy serowej możesz wykorzystać rękaw cukierniczy i np. nałożyć ser we wzór kratki. Owoce można wrzucić tylko na ser, ale można też na całe ciasto.

Jak wspomniałam, dodatek masy serowej można w przepisie pominąć. Wówczas po prostu ułóż owoce bezpośrednie na cieście. Do ciasta z agrestem można dodać zarówno agrest czerwony, jak i zielony, albo wymieszać oba rodzaje.

Przepis: Ciasto z agrestem

Sezonowe ciasto z serem i owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
12

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g agrestu

na masę serową:

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie jajekCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej mikserem lub przy pomocy robota). Dodaj ekstrakt waniliowy. Opcjonalnie może to być cukier waniliowy.
  2. Robienie ciastaMąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
  3. Robienie masy serowejZmiksuj wszystkie składniki na masę serową.
  4. Pieczenie ciastaCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Na wierzchu wyłóż kleksy z masy serowej, a na serze ułóż owoce. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Z podanego przepisu na ciasto jogurtowe możesz zrobić sezonowy wypiek z dowolnymi owocami. Mogą to być np. truskawki, jagody albo wiśnie.

Jak podawać ciasto z agrestem?

Ciasto z agrestem nie potrzebuje żadnych dodatków. Możesz je ewentualnie przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty lub melisy. Ciasto idealnie pasuje do popołudniowej kawy, to też doskonałe, niewymagające wiele pracy ciasto na niedzielę.

Czytaj też:
Genialne babeczki z borówkami. Ich zrobienie jest dziecinnie proste
Czytaj też:
Robię puszyste ciasto drożdżowe, dodaję truskawki i specjalną kruszonkę. To najlepsze sezonowe drożdżówki

Źródło: smaki.pl