Mrówkowiec to szybkie i pyszne ciasto. Robię je na jogurcie i zawsze wychodzi

Mrówkowiec to szybkie i pyszne ciasto. Robię je na jogurcie i zawsze wychodzi

Dodano: 
Mrówkowiec na jogurcie
Mrówkowiec na jogurcie Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Ciasta ucierane są jednymi z prostszych ciast. A to z dodatkiem jogurtu naturalnego i oleju nie wymaga długiego miksowania, więc robi się je naprawdę ekspresowo. Potem już wystarczy tylko je upiec.

Ciasto ucierane robi się szybko i prosto. Wystarczy tylko zmiksować składniki, a potem całość upiec. Tak naprawdę przygotowanie i upieczenie tego ciasta zajmie 60-70 minut. To o wiele krócej, niż robi się ciasta bez pieczenia. Bo co prawda mało przy nich pracy, ale zwykle trzeba odczekać kilka godzin, by składniki odpowiednio się poprzenikały. A tu wystarczy ciasto upiec, trochę przestudzić i można raczyć się słodkim co nieco. Dziś proponujemy wam wyborne w smaku ciasto ucierane z makiem i jogurtem. Przygotujcie je raz, a z pewnością będziecie wracać do tego przepisu.

Najlepsze dodatki aromatyczne do mrówkowca

Ciasto mrówkowiec swoją nazwę zawdzięcza dodatkowi maku. A składnik ten wyjątkowo dobrze harmonizuje z migdałami. Można więc dodać do ciasta kilka kropel esencji migdałowej, wsypać trochę posiekanych migdałów, a nawet zastąpić część mąki zmielonymi migdałami. Smak makowego ciasta świetnie też podkręci skórka cytrynowa lub pomarańczowa. Do ciasta wystarczy dodać jedną łyżeczkę skórki otartej z dokładnie umytego owocu, ewentualnie kilka kropel olejku cytrusowego.

Przepis na ciasto mrówkowiec na jogurcie

Nasze ciasto mrówkowiec nie ma dodatku masła, ani margaryny. Nie wymaga więc długiego ucierania. Wystarczy tylko zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę, a potem połączyć je z pozostałymi dodatkami.

Przepis: Ciasto mrówkowiec

Ciasto ucierane z dodatkiem maku, jogurtu naturalnego i oleju

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki suchego maku
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Do dekoracji:

  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka suchego maku do posypania

Sposób przygotowania

  1. Miksowanie składnikówJajka zmiksuj do białości. Dodaj cukier i miksuj je, aż powstanie puszysta masa. Zmiksuj ją z olejem, jogurtem i ekstraktem migdałowym. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mak, krótko wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastaProstokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto przestudź, wyjmij z formy, wystudź.
  3. Dekorowanie ciastaJogurt grecki wymieszaj z cukrem pudrem. Masą posmaruj wierzch ciasta, posyp suchym makiem.

Czym udekorować ciasto mrówkowiec?

My wierzch mrówkowca udekorowaliśmy masą jogurtową i makiem. Jednak zamiast tą masą, ciasto można posmarować kremem z serka mascarpone i ubitej śmietanki albo z serka homogenizowanego wymieszanego z cukrem pudrem. Dobrą dekoracją do tego ciasta będzie też lukier lub posypka z cukru pudru. Dodatkowo ciasto można posypać nie tylko makiem, ale też migdałami w płatkach.

Czytaj też:
Ten czekoladowy zawijas drożdżowy smakuje i wygląda obłędnie. Znika z talerzyków, nim się obejrzę
Czytaj też:
Na to ciasto z agrestem czekam cały rok. Nie ma lepszego do kawy

Źródło: smaki.pl