Genialne babeczki z borówkami. Ich zrobienie jest dziecinnie proste

Genialne babeczki z borówkami. Ich zrobienie jest dziecinnie proste

Dodano: 
Muffiny z borówkami
Muffiny z borówkami Źródło:Shutterstock / Zhenny-zhenny
Babeczki z borówkami to idealna przekąska do kawy czy deser na przyjęcie. Ich zrobienie możesz śmiało powierzyć dzieciom.

Te babeczki z borówkami to prosty pomysł na sezonowy wypiek. Podstawą jest proste ciasto jogurtowe, które zawsze wychodzi i doskonale pasuje do owoców. Muffiny borówkowe wyglądają i smakują rewelacyjnie.

Jak zrobić muffiny z borówkami?

Ciasto jogurtowe to puszyste i wilgotne ciasto, które idealnie nadaje się na babeczki. W naszym przepisie trzeba zmiksować jajka z cukrem: na tę czynność warto poświęcić kilka minut, aby rzeczywiście jajka nabrały puszystości. Potem już tylko wystarczy wymieszać składniki, a środki spulchniające w połączeniu z jogurtem zrobią swoje.

W przepisie olej można zastąpić olej roztopionym masłem (trzeba je ostudzić przed połączeniem z resztą składników). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto piecze się do suchego patyczka, więc warto sprawdzić w ten sposób, czy babeczki są już gotowe.

Przepis: Babeczki z borówkami

Proste muffiny jogurtowe z owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
261 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 330-350 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g borówek

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaCałe jajka zmiksuj z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj szpatułką lub widelcem aż do połączenia składników.
  2. Pieczenie babeczekPrzelej ciasto do foremek na muffiny. Do każdej dodaj borówki. Piecz ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem albo udekorować w inny, dowolny sposób. Możesz np. Zrobić krem ze śmietany kremówki i mascarpone i udekorować nim wierzch babeczek, układając potem na kremie świeże borówki oraz zielone listki mięty. Można do dekoracji wykorzystać także polewy czekoladowe i kolorowe posypki (co szczególnie lubią najmłodsi).

Wskazówka: z podanego przepisu możesz zrobić także jogurtowe ciasto borówkowe. Wówczas zamiast do foremek na muffiny, przełóż ciasto do tortownicy lub innej formy, posyp borówkami i piecz ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Babeczki z borówkami doskonale nadają się na dziecięce (i nie tylko) przyjęcia, ale też łatwo spakować je do pracy czy do szkoły. Są łatwym sposobem na niedzielne ciasto, albo słodki prowiant na weekendową wycieczkę. Muffiny z borówkami doskonale smakują z małą czarną, dobrą herbatą czy szklanką mleka.

Czytaj też:
Z resztek ciasta zrobisz genialny przysmak dla dzieci. Idealny na przyjęcia komunijne i urodziny
Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku