Ten zapiekany deser zrobisz z zaledwie 4 składników. Crème brûlée z tego przepisu zawsze wychodzi
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Ten zapiekany deser zrobisz z zaledwie 4 składników. Crème brûlée z tego przepisu zawsze wychodzi

Dodano: 
Crème brûlée
Crème brûlée Źródło:Unsplash / Orkun Orcan
Crème brûlée to pyszny zapiekany deser na bazie śmietanki kremówki, żółtek, cukru i wanilii. Jego wierzch stanowi karmelowa warstwa. Sprawdź, jak zrobić wykwintny creme brulee, który zachwyca bogatym smakiem.

Moja przygoda z crème brûlée rozpoczęła się dawno temu we Francji. Smak tego deseru nieco przypomina smak domowego budyniu, jednak proces pieczenia i brak mąki w recepturze sprawiają, że crème brûlée jest lekki i delikatny. Charakteru dodaje mu warstwa cukru podgrzewana przez krótki czas palnikiem gazowym. Jeżeli nie masz palnika gazowego, to możesz zapiec crème brûlée w piekarniku, korzystając z funkcji grilla lub opiekania. Ten francuski deser doskonale smakuje bez dodatków oraz ze świeżymi owocami lub domową konfiturą np. ze słodkich malin.

Wskazówka: oryginalnie crème brûlée zapieka się w kokilkach. Jeżeli nie masz kokilek, to możesz użyć foremek do tartaletek. Zdecydowanie najtrudniejszą częścią w procesie robienia crème brûlée jest jego zapiekanie. Jeśli ustawisz zbyt wysoką temperaturę, krem w kokilkach zacznie wrzeć i powstanie słodka jajecznica.

Przepis: Crème brûlée

Przepis na francuski przysmak – crème brûlée, który ma aksamitną konsystencję z cudowną waniliową nutą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
34 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 3 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 5 średnich żółtek
  • szczypta soli

Na karmel:

  • 6 łyżeczek brązowego cukru

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówŚmietankę kremówkę przelej do rondelka z rączką. Laskę wanilii przekrój na pół i wyjmij znajdujące się w jej wnętrzu ziarenka. Przełóż ziarenka wanilii na deskę do krojenia i delikatnie rozgnieć nożem. Starannie oddziel żółtka od białek i przełóż do miski. Białka możesz wstawić do lodówki i wykorzystać do innego przepisu.
  2. GotowanieDo śmietanki kremówki dodaj ziarenka wanilii, laskę wanilii i szczyptę soli. Podgrzewaj śmietankę na małym ogniu do momentu, aż zacznie wrzeć. Podgrzanie śmietanki z wanilią sprawia, że zyskuje ona mocno waniliowy smak i zapach. Zdejmij rondelek ze śmietanką z ognia i wyjmij laskę wanilii.
  3. UbijanieŻółtka ubij z cukrem na gęstą, puszystą masę – powinny przypominać konsystencją kogel-mogel. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Możesz również ubić żółtka na parze. Pamiętaj, że miska, w której będziesz ubijać żółtka nie może być zamoczona w gorącej wodzie.
  4. Łączenie żółtek ze śmietankąDo ubitych na jasny, puszysty krem żółtek wlej nieco letniej śmietanki z ziarenkami wanilii i wymieszaj. Śmietanka nie może być zbyt ciepła, bo żółtka się zetną. Ciągle mieszając, wlej cienkim strumieniem całą śmietankę. Mieszaj do momentu połączenia się składników.
  5. PieczenieUstaw kokilki w formie do pieczenia. Przed napełnieniem naczyń kremem, dokładnie je umyj i wytrzyj do sucha. Wypełnij kokilki kremem do 2/3 wysokości – ja użyłem 6 kokilek o pojemności 100 ml. Opcjonalnie przed wstawieniem deseru do piekarnika napełnij formę do pieczenia gorącą wodą. Nagrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz crème brûlée przez 20-25 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 20-25 minut. Gotowy deser wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
  6. Schłodzenie i podawanieWystudzony crème brûlée wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem deser posyp brązowym cukrem (1 łyżeczka cukru na 1 kokilkę). Skarmelizuj cukier za pomocą palnika gazowego lub w piekarniku (temperatura 200 stopni, najwyższa półka, górne grzanie z funkcją grilla/opiekania). Czas pieczenia to około 5 minut.

Crème brûlée najczęściej podaję z ulubionymi konfiturami lub świeżymi owocami, które akurat mam w domu. Z deserem idealnie komponują się np. maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jeżyny. Do jedzenia crème brûlée używa się łyżeczki – należy nią rozbić zewnętrzną warstwę i wybrać środek.

Crème brûlée – przydatne wskazówki

Ten francuski deser możesz przygotować ze śmietanki kremówki 30 lub 36%. Laskę wanilii możesz zastąpić pastą z wanilii lub esencją waniliową.

Creme Brulee musisz schłodzić w lodówce przed zrobieniem karmelowej „polewy”. To ważne, żeby stopić cukier na krótko przed podaniem deseru. Wtedy karmel będzie przypominał taflę szkła i zachowa swoją wyjątkową chrupkość. Crème brûlée je się łyżeczką, rozbijają nią zewnętrzną warstwę i wybierając środek.

Gotowy crème brûlée (bez karmelu) możesz przechowywać w lodówce do 2 dni. Pamiętaj, aby szczelnie przykryć deser przed wstawieniem do lodówki folią spożywczą. Dzięki temu nie przejdzie zapachami innych produktów trzymanych w chłodziarce.

Czytaj też:
Krem z mascarpone w trzech odsłonach. Wybierz i zrób swój ulubiony smak!
Czytaj też:
Przepis na superzdrowy i smaczny budyń jaglany. Domowy deser bije na głowę ten z torebki