Moje gofry wychodzą chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Poznaj przepis i zwróć uwagę na jeden parametr

Moje gofry wychodzą chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Poznaj przepis i zwróć uwagę na jeden parametr

Dodano: 
Domowe gofry
Domowe gofry Źródło:Pexels / Karolina Grabowska
Gofry to pyszna przekąska, która od pokoleń cieszy się ogromną popularnością wśród dzieci i dorosłych. Mój przepis na gofry jest prosty, a przekąska smakuje jak z budki nad morzem.

Choć gofry kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, to bez wielkiego wysiłku robię idealne gofry również w domu. Chrupiącą przekąskę podaję z różnymi dodatkami – owocami, sosem czekoladowym, dżemem, bitą śmietaną a nawet lodami. Najprostsza wersja posypana jest po prostu cukrem pudrem. Domowe gofry idealnie sprawdzają się jako słodkie śniadanie, deser oraz przekąska np. na podwieczorek. Ciasto na gofry zawiera proste składniki, które znajdziesz w lodówce i kuchennych szafkach.

Przepis: Gofry

Zanim przystąpisz do robienia gofrów, przygotuj dwie miski na suche i mokre składniki. Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta3/5 kostki masła roztop na gazie lub w kąpieli wodnej. Opcjonalnie możesz zastąpić je 1/2 szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego. Do dużej miski przełóż suche składniki ciasta na gofry (mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól) i wymieszaj. Do mniejszej miski wbij jajka oraz dodaj mleko, ekstrakt waniliowy (możesz zastąpić go 1 łyżeczką cukru pudru z prawdziwą wanilią) i ostudzone masło. Wymieszaj mokre składniki za pomocą rózgi kuchennej lub miksera (najniższe obroty). Dodaj suche składniki do mokrych składników i mieszaj rózgą kuchenną lub miksuj (na najniższych obrotach) jedynie do momentu, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji. Odstaw ciasto na gofry w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby odpoczęło.
  2. PieczenieRozgrzej gofrownicę. Gdy urządzenie osiągnie odpowiednią temperaturę, nałóż ciasto za pomocą chochelki i dokładnie rozprowadź – ilość ciasta zależy od wielkości gofrownicy. Ciasto powinno wypełnić wszystkie rowki. Zamknij gofrownicę i piecz gofry do momentu, aż będą miały złoty kolor.

Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, cukrem pudrem, dżemem, musem owocowym lub świeżymi owocami. Z mojego przepisu zrobisz również wytrawne gofry, które podasz z warzywami, grillowanym kurczakiem, jajkami w koszulkach czy serem. Wystarczy, że do ciasta nie dodasz cukru oraz wanilii.

Pieczenie gofrów – ważne informacje

Zanim przystąpisz do pieczenia gofrów, zapoznaj się z instrukcją obsługi gofrownicy, z której będziesz korzystać. Znajdziesz w niej informacje na temat zalecanego czasu pieczenia gofrów. Zwykle gofry wymagają 3-4 minut pieczenia, jednak w przypadku korzystania z gofrownicy o niskiej mocy, czas pieczenia może się wydłużyć nawet do 7 minut.

Aby gofry wyszły puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz, mieszaj ciasto jedynie do połączenia się składników. Ponadto zanim zaczniesz robić domowe gofry, zwróć uwagę na moc gofrownicy – im wyższa, tym szybciej upieczesz chrupiące gofry i unikniesz rozczarowania. Do pieczenia gofrów polecam gofrownice lub urządzenia wielofunkcyjne (opiekacze z wymiennymi płytkami) o mocy nie mniejszej niż 1300 W.

Czytaj też:
Pomysł na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek. Te racuchy z jabłkami zrobisz błyskawicznie
Czytaj też:
Jak usmażyć idealne pączki? Przyda się do tego niedrogi gadżet